En Sıcak Konular

Koç’un zirvesinden krizi fırsata çevirme taktikleri!

17 Kasım 2008 13:07 tsi
Koç Holding’in CEO’su Bülent Bulgurlu, krizden avantajlı çıkmak için şirketlere ve bayilerine taktik verdi: Müşteri beklemeyin, ayağına gidin. Alacaklarınızı takip edin. Stokları kampanyalarla azaltın.

KOÇ Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, yaşanan ekonomik krizin reel sektöre yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirterek ‘Ancak risklerini iyi yöneten şirketlerin bu sıkıntılı dönemin sonunda avantaj sağlayacakları kanaatindeyim’ dedi. Bulgurlu, Koç Topluluğu’nun aylık yayın organı Bizden Haberler’e yaptığı açıklamada, krizi fırsata çevirmek için işletmelere ve bayilerine tüyolar da verdi. Bulgurlu ‘Özellikle AB’deki ekonomik yavaşlamanın etkisini azaltmak için pazar çeşitlendirmesi yapan şirketler, krizi derinden hissetmeyeceklerdir. Nitekim, biz Koç Topluluğu olarak bunu çok daha önceden gördük ve şirketlerimiz pazar çeşitlendirmesi yapma konusunda geçtiğimiz dönemlerde stratejilerini belirlediler; hedef pazarlarını seçtiler’ dedi. Bulgurlu şirketlere ‘Likit kalın. Stoklarınızı kampanyalarla azaltın. Alacaklarınızı tahsil edin’ uyarısı yaptı.

DEVLETİN DE GÖREVİ VAR

‘MÜŞTERİ beklemeyin, ayaklarına gidin’ diyen Bulgurlu ‘Bu dönem, gerek büyük şirketler gerekse KOBİ’ler için dünyadaki hızlı değişim sürecine uyabilen, riski iyi yönetebilen, gerekli önlemleri alarak potansiyel tehditleri minimuma indiren şirketler için göstergelerin müspete döndüğü anda avantajlı hale gelecekleri bir dönem olacaktır’ şeklinde konuştu. Bulgurlu bu sıkıntılı dönemde ihracatın azalmaması için şirketler kadar devlete de önemli görevler düştüğünü belirterek ‘Kısa vadede ihracatı teşvik edebilmek amacıyla ihracat kredilerinin kapsamlarının genişletilmesi, tutarlarının artırılması ve vadelerinin uzatılması, ihracata yönelik sektörlerde yatırımların teşvikine ilişkin önlem-lerin acilen alınması ihracattaki gerilemenin etkilerini bir nebze de olsa azaltacaktır’ dedi.

Kötümserlere itibar etmeyin

KRİZ koşullarının aşılmasında yüksek moral ve güvenin rolünü de değerlendiren Bulgurlu, ekonominin temelinin güven oluşturmak olduğuna dikkat çekti. ‘İçinde bulunduğumuz sıkıntılı dönemin en önemli sebeplerinden birisi de güven ortamının ortadan kalkmış olmasıdır’ diyen Bülent Bulgurlu şöyle konuştu: ‘Bu nedenle güven ne zaman tesis edilebilirse, sıkıntı o doğrultuda azalacaktır. Aşırı iyimserlik veya kötümserlik içeren yorum ve tahminlere itibar edilmemesi genel ekonomik çıkarlarımız açısından önemli.’

BULGURLU’NUN ÖNERİLERİ

Likit durumda kalın.

Hızlı nakde dönüşebilecek varlıkları, mümkün olduğunca likit hale getirin.

Stokları kampanyalarla azaltın.

Alacakları süratle tahsil edin.

Tüm masraf kalemlerinde tasarrufa gidin.

Kapasitenin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayın.

Kaynaklarınızı esas işlerinizde kullanınız, nakde dönüşmesi zor yatırımlara girmeyin.

Hangi para cinsinden borçlandıysanız, alacaklarınızın da aynı para biriminden olmasına dikkat edin

Aktif satışa ağırlık verin, müşteri beklemeyin, ayaklarına gidin, ikna ederek güvenlerin artmasını ve alış-veriş yapmalarını sağlayın.

Rakiplerinizin yapmadıklarını yapın.

Alacaklarınızı iyi takip edin

Karşılıksız borç vermekten kaçının.

‘Kriz inşallah burada kalır’

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir, küresel krizin etkisiyle ihracat pazarlarının daralması nedeniyle 2008 yılı planlarının gerçekleşmediğini söyledi. 2009 yılının zor bir yıl olacağını belirten deneyimli yönetici ‘Ama görüyorumki kriz hızla batıdan doğuya doğru gidiyor. Nerede duracağını bilen yok. Herkes kadar biz de etkileniyoruz. Çok kötü şeyler oluyor diyemem. İnşallah bu kriz etkisini buralarda tutacak boyuttadır. Bunun dışında bir şey söylemek kehanet olur bence’ dedi.

Küresel krizin dayanıklı tüketim malları sektörüne etkilerini değerlendiren Aka Gündüz Özdemir, özellikle ihracat ve dahili pazar yönünden etkilendiklerini belirtti. Özdemir ‘Çok net olarak görüldüğü gibi dünyadaki ekonomik krizin etkisiyle küçülen ekonomiler, özellikle Türkiye’nin önemli ölçüde ihracat yaptığı ülkeler küçülüyor. Bundan dolayı Türkiye etkileniyor. Kriz ne olacak? Ekonomi ne kadar büyüyecek? Cari açık nereye gelecek? Buna benzer parametreler ile ilgili bilgisizlik had safhada. Şu anda 2009 için iş programı yapmakta zorlanıyoruz’ diye konuştu. Özdemir, 2009 yılında hedeflerinde revizyon yapıp yapmadıklarına ilişkin bir soruya ise ‘Kesinlikle evet’ yanıtını verdi.

star




Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,823 µs