En Sıcak Konular

TSK'dan 50 milyon dolar

17 Kasım 2008 11:49 tsi
TSK, 2001 yılından bu yana Afganistan’a yardımda bulunuyor. Yardım miktarı 50 milyon doları buldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afganistan’da görev yapan Uluslar arası Güvenlik ve Yardım Kuvveti (ISAF) bünyesinde bu ülkede güvenlik için yaptığı çalışmaların yanı sıra mali olarak da büyük yardımda bulunduğu bildirildi. TSK 2001 yılından bu yana bu ülkeye 50 milyon dolar maddi yardımda bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bütçesi üzerine görüşmeler başladı. Bakan Vecdi Gönül burada yaptığı sunuşta; “TSK tarafından 2001 yılından bu yana Afganistana yapılan yardımların genel toplamı 50 milyon dolardır” dedi.

Afganistan’ın Vardak bölgesinin kalkınması için imar ekibinin de bu ülkede görev yaptığını bildiren Bakan Gönül, 20 Kasım 2006 tarihinde faaliyete başlayan bu ekipte 28 sivil ve 79 askeri personel bulunduğunu kaydetti. ISAF harekatı kapsamında Afgan ordusuna 15 personel ile katkı yapıldığını da bildiren Bakan Gönül, “Afganistan kara Harp Okulu eğitim faaliyetleri kapsamında 2005 tarihinden itibaren 13 danışman/öğretmen personel görevlendirilmiştir. Şu ana kadar askeri eğitim ve işbirliği kapsamında 6 bin 163 Afgan personele Afganistan’da 430 personele ise Türkiye’de eğitim verilmiştir” dedi.

Afganistan’a yapılan 50 milyon dolarlık yardımın yanı sıra “Afgan Ordusu ile ikili eğitim işbirliği kapsamında 4.8 milyon ABD doları tutarında bir eğitim yardımı da yapıldığı” belirtildi.


487 MİLYON DOLAR

Öte yandan, 1998 yılından bu yana bütçe programlarına dahil edilen TSK'nın dış askeri yardımlarının miktarları ve yardım yapılan ülkelerin listesi de Bütçe sunuşunda; yer aldı. Buna göre; 1998-2007 yılları arasında TSK azerbaycan, Gürcistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-hersek, kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan ve Moğolistan'a askeri  yardımlarda bulunuyor. Ve bu yardımların miktaru bugün için 487 milyon ABD dolarına ulaştı.

internethaber



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs