Kutan'ı istemiş | " /> Kutan'ı istemiş | "/>

En Sıcak Konular

İnönü CHP'nin vitrinine Kutan'ı istemiş

17 Kasım 2008 11:08 tsi
İnönü CHP'nin vitrinine Kutan'ı istemiş
Eski CHP lideri İsmet İnönü, Süleyman Demirel'in kıvrak zekasına karşı Recai Kutan'ı koymak istemiş. Malatya'da İnönü'nün ardından ikinci sıra milletvekili adaylığı teklif edilen Kutan, "Çok ısrar ettiler. CHP'ye giremem' diye reddettim" diyor.

Recai Kutan ismi siyasette 'başarı, nezaket ve sadakat' kavramlarıyla birlikte anılıyor. 12 Eylül'den sonra Milli Görüş partilerinde Necmettin Erbakan'ın ardından genel başkanlık yaptı.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Saadet Partisi (SP) kongresinde, duygusal bir konuşmayla 'emaneti' Numan Kurtulmuş'a teslim etti. Parti çalışmalarını sürdürse de iş yoğunluğu hafifleyen Kutan, yıllardır aldığı notları toparlıyor. Kutan'ın hatıraları arasında eski CHP lideri İsmet İnönü'nün Süleyman Demirel'in kıvrak zekasına karşı kendisini rakip olarak çıkarmak istemesi gibi ilginç ayrıntılar bulunuyor. CHP, Malatya'da İnönü'nün ardından ikinci sıra milletvekili adaylığı teklif etmiş. Kutan, "Çok ısrar ettiler. Sonunda, 'Benden, kendimi inkar etmemi istiyorsunuz, CHP'ye giremem' diye reddettim." diyor.

Hoca'yla bekçi kulübesinde tanıştık

Kutan'ın hayatı Türkiye'nin siyaset macerasının serencamı gibi. 1930'da Malatya'da doğdu. Sarıkamış harekatında donma tehlikesi geçirip ayakları deforme olan ilkokul 'başöğretmeni' İsmail Bey'in oğlu. Lisede müdürlük yapan bayrak şairi Arif Nihat Asya ve şair-yazar Vasfı Mahir Kocatürk'ün onun üzerinde kalıcı etkisi olmuş. Edebiyatçı olmak isteyen ve 'bayrak şairi'nin yönlendirmesiyle bir defter dolusu şiir yazan Kutan, babasının zorlamasıyla İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'ne gider. Burada, hayatının bundan sonraki her aşamasını şekillendirecek isimle, Necmettin Erbakan'la tanışır: "Okulda mescit olmadığı için, öğrenciler ahırdan bozma bir bekçi kulübesinde namaz kılıyordu. Birinci sınıfta bir gün namaz kılmaya gittiğimde bu kulübede Erbakan Hoca'yla tanıştım. O zaman son sınıftaydı, sonra oraya asistan oldu. Erbakan Hoca'yla bir daha ayrılmadık. Hep en yakını ve sırdaşı oldum."

Üniversite yıllarında, siyaset merkezli mücadelelerin içinde yer alır. İTÜ Talebe Birliği'ni kongrede eski Sanayi Bakanı Mehmet Turgut ve Korkut Özal'la birlikte kazanıp, başına İdris Yamantürk'ü geçirirler. Ardından Milli Türk Talebe Birliği'ni (MTTB) CHP'nin elinden alırlar.

Üniversiteyi bitiren Kutan, 27 yaşında, DSİ Diyarbakır bölge müdürü olarak atanır. 9 yıl kaldığı bu görevde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapılmış Keban dışındaki hemen tüm baraj ve sulama projelerinin temelini atar ve barajlara isimlerini verir. Karababa adını verdiği barajın ismi daha sonra Atatürk olarak değiştirilir.

Erbakan'la yol arkadaşlığı ekonomik girişimden siyasete evrilir. Kutan, Gümüş Motor'un hikayesini anlatırken, o günlere dönüyor: "Hoca dedi ki, 'Artık Türkiye mutlaka kendi motorunu yapmalıdır'. Gümüş Motor diye bir özel şirket kurdu. Şirkete biz de hisse koyduk. Gümüş Motor'la Türkiye'de ilk defa yüzde 100 yerli motor imal edildi. Fakat motor ithalatçısı çevreler bize savaş ilan etti. Öyle saldırılar oldu ki, Erbakan, 'Bazı kurumlardaki anlayışı değiştirmeden bunlarla mücadele edilmez' dedi. Bunun üzerine Odalar Birliği'ne girdi, başkanlığa aday oldu. Başbakan Demirel'in adayını yendi. Bu, Demirel'in hoşuna gitmedi, kanunsuz seçim yapılmıştır diye seçimi iptal ettirdi. Ama her şey usulüne uygundu. Binaya polis gönderdi. Biz gençler binanın çevresini sarıp korumaya geçtik. Fakat Hoca, kan dökülür diye binadan çıktı. Bunun üzerine Erbakan dedi ki: 'Demek ki Odalar Birliği'ne de bir hükümet canı istediği zaman müdahale edip zorbalıkla istediğini yaptırabilir. O yüzden siyasete girmek lazım ki; istediğimiz gibi etkin olalım.' Böylece siyasi faaliyetler başladı."

Sonraki yıllarda Kutan, Milli Nizam Partisi ve Milli Selamet Partisi'nde Erbakan'ın en yakınındaki isimdir. 1977'deki MC Hükümeti'nin imar ve iskan bakanı olur. Refah Partisi (RP) iktidarında 1996'da enerji ve tabii kaynaklar bakanıdır. "Türkiye'nin kendi bacağına kurşun sıkması" diye tanımladığı 28 Şubat sürecinde Erbakan siyasi yasaklı olunca, 'emaneti' taşıyacak kişi odur. Önce kapatılan RP'nin yerine kurulan Fazilet Partisi'ne, onun kapatılmasından sonra da SP'de genel başkanlık koltuklarına oturur.

'Komünizme Karşı Mücadele' gazetesini çıkardı

İTÜ'de Türk Kültür Ocağı'na giden Kutan, ocağın, Nurettin Topçu'nun önderliğinde 'Anadolucular' ve Nihal Atsız'ın temsil ettiği 'Turancılar' olarak iki hizbe ayrılışını şöyle anlatıyor: "1948-50 yılları. Biz dernekte 4 sayfalık Komünizme Karşı Mücadele adında tabloid bir gazete çıkardık. 15 günde bir yayımlanıyordu. 12 bin adet basılıyor ve tamamı satılıyordu. Gazeteyi sokaklarda biz satardık. Topçu, Atsız, Ali Fuat Başgil, Arif Nihat Asya, Prof. Remzi Oğuz Arık gibi isimler orada yazıyordu. Derginin yazı işlerine Bediüzzaman Said Nursi'nin avukatı Bekir Berk bakıyordu."

Asya'nın müdürlükten alınmasına şahit oldu

Arif Nihat Asya, Milli Şef döneminin etkili ismi Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel'in arkadaşıymış. Ancak Yücel, arkadaşına öyle bir şey yapmış ki.. Kutan şöyle devam ediyor: "Bir gün Hasan Âli Yücel, Malatya'ya gelip okulu ziyaret etti. Öğrencilere konuşma yaptı. Fakat, 'geloorum, gidoorum' biçiminde konuşuyordu. Bizler de buna gülüştük, bize kızdı. Akşam yemekte, 'Ne biçim okul burası, tımarhaneye benziyor.' demiş. Asya da, 'O zaman bundan sonra sizinle tımarhane müdürü sıfatıyla konuşurum.' demiş. Bunun üzerine bakan, Asya'yı müdürlükten alıp aynı okula öğretmen yaptı."


zaman

 




Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,947 µs