En Sıcak Konular

Irak işgali resmen kabul edildi

17 Kasım 2008 10:56 tsi
Irak işgali resmen kabul edildi Irak hükümeti, ülkede işgali 20 Mart 2003'ten beri sürdüren Amerikan ordusunun 3 yıl daha kalmasını kabul etti. Yapılan güvenlik anlaşmasının maddeleri açıklanmadı.

Irak hükümeti, ABD ile uzun süreden beri müzakere edilen güvenlik anlaşmasını kabul etti. Hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulunun bugün yaptığı toplantıda güvenlik anlaşması taslağının, yapılan değişikliklerden sonra kabul edildiğini açıkladı. Ancak anlaşmanın maddeleri basına açıklanmadı.

El Debbağ, Amerikan kuvvetlerinin 30 Haziran 2009 tarihine kadar kent ve kasabalardan, 31 Aralık 2011 tarihine kadar da ülkenin tamamından çekileceğini belirtti.

Irak’ta güvenlik tam olarak sağlandığında anlaşmanın feshedilebileceğini kaydeden sözcü, “Güvenlik tam sağlandığında anlaşmanın tarihi dolmamış olsa bile, Irak ve ABD taraflarının karşılıklı uzlaşmaları sonucunda güvenlik anlaşması bitirilebilir” dedi.

ABD güçlerinin Irak yargısından izin almadan evlere baskın düzenleyemeyeceğini bildiren sözcü, “Irak’ın toprakları komşu ülkelere zarar

vermek için kullanılamayacak. Irak hava sahası, 1 Ocak 2009 tarihine kadar Irak’ın denetimine geçecek. Varılan anlaşmada Amerika Irak’ın mallarını korumaya devam edecek. Anlaşmanın hayata geçirildiği günden itibaren kanunları çiğneyen olursa yargıya havale edilecek” dedi.

El Debbağ, Irak hükümetinin kabul ettiği anlaşma metnini parlamentoya göndereceğini, parlamentonun anlaşma metnini kabul etme ya da reddetme yetkisine sahip olduğunu vurguladı. Irak hükümet sözcüsü, Amerikan tarafının kendilerine, bu anlaşmanın sonraki ABD hükümetini bağlayacağını bildirdiğini kaydetti.

Bu arada, güvenlik anlaşmasının, 38 üyeli Irak kabinesinin bugünkü toplantıya katılan 28 bakanının 27’si tarafından onaylandığı bildirildi. Öte yandan, Iraklı şii din adamı Ayetullah Sistanin'de anlaşmaya destek verdiği bildirildi.

TİMETURK ve Ajanslar

 



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,772 µs