En Sıcak Konular

PWC Türkiye: Ciddi durgunluk riski var

17 Kasım 2008 09:49 tsi
PricewaterhouseCoopers Türkiye Yönetici Ortağı Adnan Nas'dan reel ekonomi üzerine detaylı bir değerlendirme geldi.

Dünyanın önde gelen bağımsız denetim şirketlerinden PricewaterhouseCoopers Türkiye Yönetici Ortağı Adnan Nas,“Bilançolar açıklanmaya başladıkça, krizin gerçek hasarı belli olmaya başlıyor. Krizin Türkiye’de mali kurumlardan çok reel sektöre etkisi daha fazla hissediliyor. 2009'da çok ciddi bir durgunlukla karşılaşabiliriz. Her şey mali disipline bağlı. Ekonominin 2010 yılına kadar normal rayına giremeyeceğini düşünüyorum” dedi.

Pricewaterhouse Coopers (PwC)Türkiye Yönetici Ortağı Adnan Nas, küresel kriz ortamında denetim şirketlerinin rolünü, ve krizin genel ekonomiye yönelik muhtemel etkilerini ANKA’ya değerlendirdi. Nas, küresel krizin bağımsız denetim şirketlerini de etkilediğini belirterek, “Bize faydalar da zararlar da gecikmeli ulaşır. Önce müşterilerimize ulaşır, sonra da müşteriler dolayısıyla bize. Endüstri kadar olmasa da maliyetler ve gelirler yönünden üzerimizde büyük bir baskının oluşacağı kesin. Bizim de dikkatli olmamız gereken döneme girdiğimiz doğru. Hem maliyetlerimiz üzerinde hem de müşterilerimize mümkün olduğu kadar uygun fiyat sunabilmek için kendi üzerimizde de baskı uygulayacağız” diye konuştu.

"KAHVEHANE SOHBETİ GİBİ BAKILMAMALI, DOKTOR GİBİ DENETÇİ DE HATA YAPABİLİR"

Denetim şirketlerinin yaşanan küresel krizdeki rolleri yanı sıra bir güven kaybı olup olmadığı yolundaki soruya Nas şu yanıtı verdi :

“Türkiye’de bu gibi konularda benim şikayetim şudur. Bizde birçok konu daha çok bilinerek değil, yüzeysel ve sansasyonel açıdan tartışılıyor. Bir şirket battığı zaman hemen bunu denetim şirketleri neden görmedi deniyor. Bizde işin daha çok kahvehane sohbeti kısmı merak ediliyor. Doktorlar hata yaptığı gibi denetçiler de hata yapabilir. Eğer hata yapıldıysa, onun cezasını da görsünler. Ancak hatanın iyi tarif edilmesi lazım. Denetim şirketleri muhasebe açısından riski belirler. İktisadi risk tüccarın işidir. Bir gün kazanır, bir gün risk olur kaybeder, bunu denetimci tespit edemez. Tahmin edebilir, ama bu da şahsi bir tahmin olur, tahminini de zaten rapora yazamaz. Rapora yazması için kanıtlanmış olması gerekir’ dedi.

"KRİZDEN KAÇIŞ YOK, DEVLETLER BİR DEFA DAHA DERSİNİ ALDILAR"

Adnan Nas, bu tip krizlerin mahiyeti değişse de her zaman olacağını savunarak, şöyle dedi:

“Krizlerin mahiyeti değişecektir, ama başka türlü krizler yine çıkacaktır. Ya da hiç düşünmediğimiz başka bir yerden patlama olacaktır. Her şeyi önceden düşüneceğiz diye bir şey var mı? İnsanoğlu her zaman büyümek ve zenginleşmek istiyor. O anlamda da insan yaratıcı bir varlık. Hiçbir zaman devlet insan kadar yaratıcı olamaz.

Devlet her zaman daha hantaldır ve arkadan gelir. İnsan önce bir hata işler devlet ondan sonra uyanır ve önlem alır. Bir sürü insan para kazanmak istiyor. Bunun önüne geçmeniz çok zor. Her para kazanmak isteyeni de 'niye kazanmak istiyorsun?' diye alnından vuramazsın. Ya da ev alma isteyene 'sen neden ev almak istiyorsun?' diyemezsin. Dünyayı biraz da insanların risk almaları geliştiriyor. Ama riskin bazen getirisi, bazen de cezası var. Devletler bir defa daha ders almış oldular”

"BAŞBAKANIN HALKIN 'ÜMÜĞÜNÜ SIKTIRMAM' YAKLAŞIMI DOĞRU"

“Olaylara müdebbir tüccar gibi yaklaşmak lazım” diyen Nas “Ticaret kanunlarında vardır, basiretli tüccar diye. Devlet de biraz basiretli olarak vatandaşa yağ çekmekle, gerçeklerin gereğini yapmak arasında bir denge kurmak ve üstüne düşeni yapmak zorunda” görüşünü savundu.

Zenginleşme hayalinin sürekli yüksek olduğu toplumlarda iktidardaki politikacıların da halka umut vermesinin doğal olduğunu söyleyen Nas, bu konudaki yaklaşımını şu sözlerle özetledi:

“Biz de zenginleşmek istiyoruz. Bizim halkımız içinde en garibana bile sorsanız mutlaka zenginleşmek istiyor ve 10 sene sonra ben de zengin bir adam olmak istiyorum diyor. Bu insanlara umut vermenin yolu da büyümektir. Ben hiçbir politikacıyı ekonomide büyümeyi feda edemem dediği için suçlayamam. Bizim Başbakanımız da IMF konusunda halk diliyle ümüğünü sıkma meselesine getiriyor, ama özünde doğru düşünüyor. Memleketin büyümesi lazım, çünkü benim halkım büyümek istiyor. Ben onlara refah getirmek zorundayım. Ama büyümek için de dış kaynağa ihtiyacınız var. İşte burada bir çelişki başlıyor. Madem dış kaynağa ihtiyacın var o zaman dünyaya meydan okumak çıkar yol değil. Dünyaya ayak uydurmak, buraya gelmelerini sağlamak, Türkiye’yi cazip kılmak gerekiyor. Bu açılardan da Türkiye şanssız değil. Halen şansı var.”

"IMF’NİN YEŞİL IŞIĞINA İHTİYAÇ VAR"

IMF ile anlaşma konusuna değinen Nas, bir anlaşmadan yana olduğunu belirterek şu görüşleri açıkladı:

“IMF ile bir şekilde bir yeşil ışık anlamında bir noktaya gidebilmek lazım. Çünkü bütün dünya bizim kadar Türkiye'yi tanımıyor. Dünya Türkiye’yi bu tip kurumların ışıklarından tanıyor. IMF ile hayır anlaşmıyorum dediğin zaman, acaba kötü bir şey mi var, neden anlaşmıyorlar, IMF'den neden korkuyorlar diye bir anlam çıkabilir. Belki kriz olmasaydı hükümet haklı olabilirdi, ama bu kriz ortamında artık gelişmiş ülkeler bile IMF ile çalışmayı düşünmeye başladı. Bu sebeple bu konunun aşılması lazım”.

"TÜM BAKANLAR BİRARAYA GELİP HER ŞEY KONTROL ALTINDA MESAJI VERMELİ"

Reel kriz yanı sıra ekonomide bir kriz psikolojisinin egemen olup olmadığı yolundaki sorusuya Adnan Nas şöyle dedi:

“ Krizin reel ve psikolojik etkilerini azaltmak başta hükümet olmak üzere, Türkiye'nin alacağı tavra bağlıdır. Bir defa çok kısa vadeli bir kolektif eylem planına ihtiyaç var. Kolektif planın tek amacı ilk üç aylık dönemde güveni tesis etmek olmalı. O eylem planı biraz bölük pörçük gidiyor gibi görünüyor. Bence bütün bakanların topluca bir arada resim verip tüm önlemler alınmıştır, her şey kontrol altındadır diye topluma böyle büyük bir güven vermeleri lazım”

"İŞİN ŞAKASI YOK, BÖYLE SALLAPATİ GİDEMEYİZ"

Nas, Türkiye’nin 2001-2002 sonrasında 5 yıl çok parlak bir dönem yaşadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu parlak dönem kısmen bizim eserimizdi, kısmen küresel koşulların uygun olmasıydı. Şimdi hem küresel koşullar bozuldu hem kendimiz ayak sürmeye ve sallanmaya başladık. İşin özeti budur aslında. Bu iki koşul da bozulduğu için yeniden bir tavır almamız lazım açıkçası. Böyle sallapati gidemeyiz. Bu işin şakası yok, hiçbir şey olmamış gibi davranmak doğru değil. Ben zaten hükümetin de o kanıda olduğunu zannetmiyorum. Sadece belki halka güven vermek için öyle diyorlar. Bence herkes ne olup bittiğinin farkında. Böyle konuşunca güven verilir mi ondan emin değilim. Dolayısıyla biraz daha gerçekçi mesajlar verilmesinde yarar var. O açıdan hızlanmamız lazım.

Hürriyet



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,795 µs