En Sıcak Konular

DP gerçekten başarabilir mi?

16 Kasım 2008 16:29 tsi
DP gerçekten başarabilir mi? Demokrat Parti'nin (DP) 9. Olağan Büyük Kongresi'nde parti tüzük değişikliği oylanarak kabul edildi. Kabul edilen yeni tüzük, Türk siyasi tarihinin en önemli adımını oluşturuyor. Peki DP merkez sağda yeni ümit olabilir mi?

Demokrat Parti, Türk demokrasi tarihinin en önemli adımını attı. Yapılan tüzük değişikliği bir çok yenilik getiriyor. Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen Kongre'nin ikinci gününün öğleden önceki bölümünde, parti tüzüğünün 60. maddesinde değişiklik teklifi oylanarak kabul edildi.

ADAY LİSTELERİNE TEŞKİLAT DAMGASI

Tüzük değişikliğine göre, genel başkanın görev süresi 4 olağan kongre ile sınırlandırıldı. Milletvekili aday tespitinin yüzde 95'i üye, delege ve kurullar tarafından yapılacak. Merkez adaylarının oranı yüzde 5 olarak belirlenirken, bu adaylarda ağırlıklı olarak gençler ve kadınlardan oluşacak. Seçim bölgelerinin yüzde 90'nında yargı denetiminde aday yoklaması ve ön seçim usulü uygulanacak.

GENÇ ADAY KOTASI YÜZDE 10

Yapılan tüzük değişikliği ile kadın kotası yüzde 20'ye çıkarılırken, genç kotasının da yüzde 10'dan aşağı olmaması kabul edildi. Tüzük değişikliği teşkilatların işten el çektirilmesinin zorlaştırılmasını da öngörüyor.

Yeni tüzüğe göre, 50 kişilik Genel İdare Kurulu'nun 30 üyesi çarşaf listeden seçilecek. Genel başkanlık için aday olunabilmesi için 50 Büyük Kongre delegesinin imzası gerekecek.

TEŞKİLATLARA HAZİNE YARDIMI

Düzenleme ile milletvekili aday adaylarından alınan aidatların yüzde 50'si, hazine yardımının yüzde 20'si parti teşkilatına aktarılacak. Parti hesapları internet üzerinden ilan edilecek. Merkez Karar Kurulu kaldırılacak. DP Başkanlık Divanı üye sayısı 10'a düşürülecek. Esnaf, işçi komisyonları gibi yan kuruluşların kapsamı genişletilecek ve Siyaset Okulu oluşturulacak.

Bilim ve siyaset araştırma kurulları kurulacak. Değişiklikle belde, ilçe ve il yönetim kurullarının toplantı esasları da yeniden düzenlendi.

Tüzük değişikliği, bir sonraki kongrede geçerli olacak. Kongrede, Genel İdare Kurulu, Merkez Karar Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı üyelikleri için seçimlere geçildi.

gazeteoku



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,018 µs