En Sıcak Konular

Siyasetçiler Cem Özdemir'in 'eş başkanlığını' değerlendirdi.

16 Kasım 2008 15:32 tsi
Siyasiler, Türk kökenli Cem Özdemir'in Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin kurultayında delegelerin yüzde 79,2'sinin oyunu alarAK Parti eş başkanlığı görevine seçilmesini değerlendirdi. Özdemir'in Türk-Alman ilişkilerine katkı oluşturacağı konusunda

AKP, CHP, MHP ve DTP'liler, Cem Özdemir'in Almanya'da Yeşiller Partisi'nin eş başkanlığı görevine getirilmesini değerlendirdi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Özdemir'in, Yeşiller Partisi'nin Türkiye ile ilgili bir kısım subjektif politikalarının, bir takım önyargılı yaklaşımlarının değişmesine vesile olacağını umut etiğini söylerken, CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Canan Arıtman ise, Cem Özdemir'in Yeşiller Partisi'nin eş başkanlığı görevine getirilmesine Türkiye açısından kaygıyla değerlendirdiklerini söyledi.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akçan da, Özdemir'in Yeşiller Partisi'nin yıllardır Türkiye'ye karşı izlediği politikayı devam ettirmesinin Türkiye için "vahim" bir sonuç doğuracağı görüşünü savundu.

DTP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, Özdemir'in Yeşiller Partisi'nin eş başkanlığı görevine seçilmesini, "demokrasi ve hukuk adına mutluluk verici" şeklinde yorumladı.

-AKP:ÖNYARGILI YAKLAŞIMLARININ DEĞİŞMESİNE VESİLE OLUR-

Bozdağ, Almanya'da Türk asıllı bir kişinin siyasette başarılı olmasının, Almanların aynı partideki delegenin neredeyse tamamına yakınının desteğini alarak, eş başkanı seçilmesinin önemli bir olay olduğuna söyledi. Bozdağ,şöyle dedi:

"Bu, Alman demokrasisi ve Almanya'daki demokratik, hukuk devleti anlayışının oluştuğu seviyeyi göstermektedir. Cem Özdemir'in, Yeşiller Partisi'ne eş başkanlığına seçilmesi, umarım Almanya'da yaşayan Türklerin yaşadıkları sorunların çözümüne, Türkiye -Almanya ilişkilerine pozitif katkı sunmasına yardımcı olur. Ve yine umarım, Yeşiller Partisi'nin Türkiye ile ilgili bir kısım subjektif politikalarının, bir takım önyargılı yaklaşımlarının değişmesine vesile olur. Bu da Türk -Alman ilişkilerine kattı oluşturur. Sayın Cem Özdemir'e seçildiği görevde başarılar diliyorum"

-CHP: "TÜRKİYE AÇISINDAN KAZANÇ DEĞİL"-

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Arıtman, Cem Özdemir'in, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin eş başkanlığı görevine getirilmesinin Türkiye için bir kazanç olacağı düşüncesinde olmadığını savundu.

Arıtman, şu değerlendirmede bulundu:

"Özdemir bugüne kadar, Almanya'da yaşayan Türklerin, göçmen sorunlarıyla ilgilenmedi. Orada yaşayan Türklerin çok fazla sorunları var. Avrupa'nın çifte standart ve iki yüzlülüğü var. Söz konusu partinin, Güneydoğu politikalarındaki yaklaşımı; Türkiye lehine değil, bundan sonra da olacağını sanmıyorum. Özdemir, yanlış hatırlamıyorsam "Ermeni Soykırım' tasarısına imza atanlar arasındaydı. Türk'ten çok bir Alman gibi. Türkiye aleyhtarı tutum içerisinde olursa gereken cevabı veririz"

Arıtman, Cem Özdemir'in Almanya'da yaşayan göçmenlerin sorunlarıyla ilgilenmesini ve bu sorunlara çözüm olacak çalışmalara girmesini beklediğini ve umduğunu da dile getirdi.

-MHP :TÜRKİYE İÇİN "VAHİM" BİR SONUÇ-

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akçan da Özdemir'in Yeşiller Partisi'ne eş başkan seçilmesini "vahim" bir sonuç olarak değerlendirdi. Özdemir'i kutlayarak sözlerine başlayan Akçan, insanların partilerinde politika üretirken, ürettikleri politikaları partilerinin dışına taşıyamayacağı görüşünü savundu.

Akçan, Özdemir'in "eş başkanlığı" konusunda şu görüşlerini dile getirdi:

"Türk olması nedeniyle, Claudia Roth'un sınırlarının dışına çıkmadan daha aktif olabilir. Bu da yıllardır bu partinin, Türkiye'ye özellikle Güneydoğu politikası yönünden "vahim' bir sonuç doğurabilir. Yeşiller Partisi dün vardı, bugün de var, yarında olacak. Türkiye için sıkıntılı sonuçlar doğurabilir. Ancak, Özdemir tersi bir politika izlerse elbette memnun oluruz."

DTP:"TÜRKİYE'DE HALA DEMOKRASİYİ İÇİNE SİNDİRMEYENLER VAR"

DTP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık ise Özdemir'in "Eş başkan" görevine getirilmesinden mutlu olduklarını dile getirdi. Özdemir'in, Yeşiller Partisi'nin temel politikalarının dışına çıkmayacağını söyledi.

Sakık, "Özdemir'in ve partinin demokrasi ve hukuk inançlarına inanıyorum. Bir taraftan Obama'nın ABD Başkanı seçilmesi, diğer taraftan, Türk kökenli birinin Yeşiller Partisi'nin başına gelmesi demokrasi adına büyük bir mutluluk. Ama ne yazık ki, bizim ülkede demokrasiyi içine sindirmeyenler var. Cem'i tanıyoruz biliyoruz. Cem'in bu noktada "Kürt' sorununa katkısı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da, Yeşiller Partisi'nin yıllardır Türkiye'nin sorunlarını bildiklerini, ancak, "Kürt' sorunu konusunda ise net bir politika ortaya koyamadıklarını savundu. Birdal, en kısa zamanda Özdemir'i Türkiye'ye davet edeceklerini ve "Kürt' sorununu yerinde inlemelerini isteyeceklerini kaydetti.

haberler



Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,866 µs