Operasyonlarımız sürecek | " /> Operasyonlarımız sürecek | "/>

En Sıcak Konular

Olmert: Operasyonlarımız sürecek

16 Kasım 2008 13:24 tsi
Olmert: Operasyonlarımız sürecek İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze Şeridi'nden yönelen roket saldırılarını önlemek için operasyonlarını sürdüreceklerini söyledi.

Olmert, bakanlar kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki ateşkese rağmen, son günlerde güney sınırlarında artan gerilime değindi.

Saldırılara karşı gerekli şekilde davranacaklarını kaydeden Olmert, ateşkesi ihlal etmeye çalışanlara yönelik operasyonlarınını sürdüreceklerini belirtti.

Bu arada, Savunma Bakanlığı yetkililerinden Amos Gilad, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, halihazırda Gazze Şeridi'ne geniş çaplı bir operasyon planlarının bulunmadığını söyledi. Gilad, mevcut politikalarının ateşkesi korumaya çalışmak olduğunu ifade etti.

Olmert, önceki gün yapılan güvenlik kabinesi toplantısında, Gazze'den yönelen saldırıları ve roket atışlarını, ateşkesin temel bir ihlali olarak gördüklerini, buna müsamaha etmeyeceklerini bildirmişti. Orduya küçük çaplı operasyonlar düzenleme talimatı verdiklerini ifade eden Olmert, Hamas'a bir baskı unsuru olarak sınır geçişlerinin kapalı tutulması uygulamasını  sürdüreceklerini bildirmişti.

İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner ise yetkililerin geçiş noktalarını açıp açmama konusunu yeniden değerlendireceklerini söyledi.

Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kurum ve kuruluşlardan İsrail'e geçiş noktalarını açması konusunda yoğun baskılar bulunuyor.

İsrail ordusu, sabah saatlerinde Gazze kentinin doğusundaki Secaiye mahallesinde İsrail'e havan mermisi atmaya hazırlanan bir grup militana füze saldırısı düzenlemiş ve 4 Filistinli militan ölmüştü.

Ölenlerin, Hamas'a yakın Halk Direniş Komiteleri'nin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları üyesi oldukları öğrenildi.

Nasır Selahaddin Tugayları sözcüsü Ebu Ataya da, 4 üyelerinin "cihat görevindeyken, İsrail ateşi altında kaldıklarını" belirtti.

Filistinli militanlar, günün erken saatlerinde iki Kassam roketi saldırısı düzenlemişler, Gazze ile sınır yakınlarındaki toplumların yaşadığı bölgelere düşen roketler, herhangi bir zarar-ziyana neden olmamıştı.

İsrail ordusunun hesaplamalarına göre, 4 Kasımda, ordunun Gazze Şeridi içinde düzenlediği ve 7 militanın ölümüne neden olan operasyonundan bugüne 170 roket ve havan mermisi saldırısı yapıldı.

Bu süre içinde 15 dolayında Filistinli militan hayatını kaybetti, 2 Filistinli militan da dün Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye'de nedeni henüz bilinmeyen bir patlamada öldü.

Öte yandan, İsrail basını, Hamas'ın, ateşkesin aracılığını yürüten Mısır'a, "roket ve havan saldırılarını durduracağını" taahhüt ettiğini yazdı. Mısır, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militan grupları, 19 Haziran tarihli ateşkese bağlı kalmaları uyarısında bulunmuştu.

İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Gilad ile Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman arasında geçen hafta yapılan toplantıların ardından, Mısır'ın uyarısının geldiği belirtiliyor.

-LİEBERMAN'DAN OLMERT'E: "BARAK'I GÖREVDEN AL"-

Öte yandan, İsrail sağ kanat partilerinden Evimiz İsrail (Yisrael Beiteniu) partisi lideri Avigdor Lieberman, güneyde şiddet olaylarının yeniden patlak vermesinden sonra İsrail Başbakanı Ehud Olmert'ten Savunma Bakanı Ehud Barak'ı görevinden almasını istedi.

Lieberman, İsrail radyosuna, Barak'ın, siyasi gerekçelerle Gazze'deki militanlara karşı etkin bir tavır almaktan kaçındığını ve İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlayamadığını ifade etti.

Avigdor Lieberman, İsrail'in Gazze Şeridi-Mısır sınırı boyunca uzanan ve "Filadelfi koridoru" olarak adlandırılan bölgeyi yeniden kontrolü altına alması gerektiğini düşünüyor.

İsrail, Gazze-Sina bölgesinde kazılan tüneller aracılığıyla Hamas'ın silah kaçakçılığı yaptığını belirtiyor.

Lieberman, Barak'ın görevine devam ettiği her dakikanın İsrail'in güvenliğinden ve caydırıcılığından vazgeçmesi anlamına geldiğini de öne sürdü ve "(Barak) Sık sık biz geniş çaplı bir operasyona yaklaşıyoruz diyor, ama bir şey olmuyor" diye de konuştu.

aa



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,013 µs