En Sıcak Konular

Cem Özdemir Alman basınında!

16 Kasım 2008 12:45 tsi
Cem Özdemir Alman basınında! Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin eş başkanlığı görevine seçilen Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir, "Biz Almanyalı Türkler, bazılarının tahmin ettiğinden çok daha fazla Almanız" dedi.

Özdemir, "Bild am Sonntag" gazetesine verdiği demeçte, "Kendinizi ne zaman daha fazla Türk, ne zaman daha fazla Alman olarak hissediyorsunuz" sorusuna karşılık, "Ben bir Türk ailenin çocuğu olarak Schwaben toplumunun arasında yetiştim. Bir eve gireceğim zaman, Türklerde adet olduğu gibi her zaman ayakkabılarımı çıkartıyorum. Ancak Türkiye'de olduğum zaman da dakiklik ve disiplin konusunda düşünürken kendimi yakalıyorum. Bu da gösteriyor ki, biz Almanyalı Türkler, bazılarının tahmin ettiğinden çok daha Almanız" diye konuştu.

Almanya'da yoğun şekilde izlenen "Tatort" adlı polisiye dizide ilk kez Mehmet Kurtuluş ile bir Türk kökenlinin komiser rolünü üstlendiğinin ve ilk kez bir Türk kökenlinin Alman parti başkanı olduğunun hatırlatılması ve bunun Türklerin artık Alman toplumuna tümüyle dahil olduklarını gösterip göstermediğinin sorulması üzerine de Özdemir, şunları söyledi:

"En azından bir değişim süreci yaşandığını gösteriyor. Mehmet Kurtuluş'un komiser rolünde oynaması ve herkesin kendisini beğeniyle izlemesi beni hem sevindiriyor hem de gururlandırıyor. Ancak bu konuda konuşmamız bile, bir Almanyalı Türkün önemli bir konuma geldiğinde bunun hala normal karşılanmadığını gösteriyor."

Özdemir, "Siz Yeşillerin Cem Obama'sı mısınız" sorusu üzerine de "Ben Yeşillerin Özdemir'i olsam bana yeter. Obama'nın ilginç yanı, hem beyaz hem siyahi olması. Bu sıkça unutuluyor. Ancak bu bağlayıcı unsur benim için önemli. Benim isteğim, günün birinde Anadolu'dan gelindiğinin bir önem taşımaması" dedi.

"Türk kökenli biri başbakan olabilir mi" sorusuna karşılık da insanın inancının, cinsiyetinin ve ana dilinin önemli bir etken olmaması gerektiğini söyleyen Özdemir, Almanya'da yaşayan her insanın aynı yolda gitmesi gerektiğini ifade ederek, göçmenlerin de Almanya'nın yurtları olduğunu kabullenerek, farklı kökenden gelseler bile bir Alman olabileceklerini anlamaları gerektiğini kaydetti.

"Berliner Morgenpost" gazetesi de "Özdemir daha fazla çehre gösterilmesini istiyor" başlığıyla verdiği haberde, Yeşiller Partisi'nin Alman meclisi grubu Başkanı Fritz Kuhn'un sürpriz bir şekilde 16 kişilik parti kuruluna seçilemediğine işaret ederek, delegelerin kendisini, Baden-Württemberg eyaletinde milletvekili adaylığını koyup başarısız kaldığında Özdemir'i yeteri kadar desteklemediği için cezalandırdıkları görüşüne yer verdi.

"Welt am Sonntag" gazetesi, "Cem Özdemir kendisinin elçisi" başlığıyla yayımladığı bir yorumda, Özdemir'in, konularından dolayı değil kendisi olduğu için eş başkanlık görevine seçildiği savunuldu. Göçmen kökenli biri olarak azimli davranarak Alman toplumu içinde kabul görmeye çalıştığı ve bunu siyasi yollardan elde ettiği ifade edilen yorumda, "Cem Özdemir doğru kişi mi" şeklindeki soruyla ilgili olarak da şu görüşlere yer verildi:

"Belki de 'evet'. Partiye ihtiyacı var. Kendisi için de partinin başarısız olmasına izin veremez. Belki sırtı duvara dayalı olarak hiç beklenmedik güçler ortaya çıkartır. O zaman yaşam öyküsü, gerçekten de başarılı şekilde sonuçlanan bir göç öyküsüne dönüşebilir."

aa



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,824 µs