En Sıcak Konular

Çelik: Ödenek için müracaat eden işveren yok

16 Kasım 2008 12:31 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ödenek için müracaat eden işveren olmadığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Şu ana kadar 'Biz ekonomik kriz ve zorunluluktan dolayı Kısa Çalışma Ödeneği'nden istifade etmek istiyoruz' diye müracaat eden işveren yok" dedi.

Çelik, yaptığı açıklamada, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının işçi lehine iyileştirilmesi ve fonla ilgili diğer tüm beklentilerin krizle bağlantılı olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Çelik, "Kriz çerçevesinde işçimizin, işverenimizin ne şekilde sahiplenilmesi gerekiyorsa yapılacaktır. İstihdamı korumak esastır bakanlığımız açısından. Ama bunun kriz neticesinde çok büyük bir darbe alması, devletin tüm imkanlarının devreye girmesini gerekli kılar" diye konuştu.

Küresel finansal kriz sonrasında işverenlerden "Kısa Çalışma Ödeneği"nden yararlanma konusunda başvuru almadıklarını ifade eden Çelik, "Önceden devam eden ödemeler var. Bazıları TMSF ile bağlantılı sorunlar. Şu ana kadar 'Biz ekonomik kriz ve zorunluluktan dolayı kısa çalışma ödeneğinden istifade etmek istiyoruz' diye bir müracaat yok" dedi.

Çelik, "memur sendikalarına toplu sözleşme yolunu açtı" şeklinde değerlendirilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının içeriğini henüz değerlendirme imkanları olmadığını da söyledi.

Kamu çalışanlarının sendikal haklarıyla ilgili bazı adımların atılmasından yana olduklarını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak yürüttüğümüz çalışmalar, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile ilgili bazı iyileştirmeler var. Ama memurlara toplu iş sözleşmesi hakkı tanınmasına ilişkin taleplerle ilgili Kamu Personel Rejimi ile bağlantı söz konusu. Burada işçi-memur ayrımını kaldırıp, mesela iş sağlığı ve güvenliğinde tüm çalışanları nasıl yapıyorsak, Anayasa değişikliğiyle 'çalışanlar' diye bir kavram altına, tüm çalışanları almak ve o çerçevede haklarını savunmaları durumuna getirmek gibi bir düşüncemiz var."

Sendikal hakların genişlemesiyle ilgili taleplere sıcak baktıklarını söyleyen Çelik, "Şu anda iş güvencesini sağlama mücadelesi verilirken, başka haklar konuşulmasın anlamında söylemiyorum ama bu konular biraz daha gündemin ikinci, üçüncü sırasında yer alıyor" dedi.

aa



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,958 µs