En Sıcak Konular

''IMF ile anlaşmaya yakınız''

16 Kasım 2008 09:48 tsi
''IMF ile anlaşmaya yakınız'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin IMF ile yaptığı görüşmelerle ilgili olarak, 'anlaşmaya yakınız' dedi. IMF ise anlaşmadan emin...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin IMF ile yaptığı görüşmelerle ilgili olarak, "Burada bütün hedef karşılıklı olarak dayanışma içinde bir çözüm yolunu bulmaktı, yani çözüme en çok yaklaştığımız noktadayız diyebilirim" dedi. 

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türkiye ile IMF arasında oldukça süratli şekilde anlaşma sağlanabileceğine emin olduğunu söyledi.  

G-20 zirvesi için ABD bulunan Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, "IMF'nin ortağı olarak da zaten buradan gelebilecek herhangi bir destek özellikle ülkemizdeki şu geçiş süreci için argüman olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "İki gün öncesine kıyasla IMF ile anlaşmaya varma yönünde daha yakın olduğunuz ya da aynı noktada olduğunuz söylenebilir mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Şu ana kadar tabii ülkemizdeki IMF temsilcisi arkadaşlarla arkadaşlarımızın görüşmeleri oluyor. Şimdi burada gerek bakanım, gerekse ben, bildiğiniz gibi dün Sayın Başkanla (IMF Başkanı) görüşmelerimiz oldu, bugün yine görüşmelerimiz oldu. Dünya Bankası Başkanı ile aynı şekilde görüşmelerimiz oldu.

Burada bütün hedef karşılıklı olarak dayanışma içinde bir çözüm yolunu bulmaktı, yani çözüme en çok yaklaştığımız noktadayız diyebilirim. IMF'de burada bu anlayışını bize gösterecektir. Çünkü IMF zaten bu dönemlerde bu tür destekleri verme için kurulmuş olan bir kurum. Kaldı ki biz de Türkiye olarak küçük de olsa bunların bir ortağıyız.

IMF'nin ortağı olarak da zaten buradan gelebilecek herhangi bir destek, özellikle ülkemizdeki şu geçiş süreci için argüman olur diye düşünüyorum."

IMF ile ilgili şikayetler

Bir gazetecinin IMF ile ilgili "şikayetlerini" anımsatması üzerine Başbakan Erdoğan, "O şikayetlerimle ilgili herhangi bir değişiklik yok. Eğer o şikayet konuları ortadan kalkarsa biz de memnun oluruz" dedi.

Aynı gazetecinin "Şikayette değişiklik yok" sözleri üzerine Erdoğan, "Onu göreceğiz şimdi. Aşacağız gibi geliyor bana" diye konuştu.

Çalışmalarla ilgili bir takvimlemeye gidilip gidilmediği sorusuna da Erdoğan, şu cevabı verdi:

"Bunlar ülkenin performansı ile ilgili şeyler. Bizim şu andaki performansımızı ben iyi görüyorum. Yani öyle umutsuzluk veya bir panik böyle bir şey görmüyorum. Şu anda biz o bakımdan iyiler arasındayız. Burada bütün mesele...

Ben bir örnek vereceğim, o da şu; Bizim bankacılık sektörümüz geçen yıl 11.7 milyar dolar kazanmış, kar etmiş. Bu yıl ki görüntü 11 milyar dolar gibi. Şimdi geçen yıl bunu kazanmış olan bir finans sektörü var. Şimdi de neredeyse buna yakın bir karı olan bir sektör... Şimdi bu sektörün bu noktada paniklemesinin hiçbir anlamı yok diye düşünüyorum. Kuruluş amacına uygun olarak da bizim finans sektörümüz atması gereken adımları atmalıdır.

Temenni ederiz ki bu konularda da kendi finans sektörümüzle mutabık kalırız. Çünkü finans sektörü dediğimiz zaman en garanti de olanlar onlar."

"Zirvede mutabakat sağlandı"

Erdoğan, bir gazetecinin IMF Başkanı'nın G-20 zirvesine ilişkin açıklamasına yönelik sorusu üzerine, zirve deklarasyonuna aykırı bir durumun söz konusu olmadığını, mutabakatın sağlandığını kaydetti.

Türkiye'nin bu krizi nispeten ağır atlattığını ifade eden bir gazetecinin, "Meslektaşlarınız Türkiye ile ilgili herhangi bir takdir ifade ettiler mi?" sorusuna, Başbakan Erdoğan, toplantıda ülke ülke bir değerlendirmenin içine girilmediği yanıtını verdi.

Toplantıda global anlamda krizle ilgili değerlendirmeler yapıldığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Burada şu anda atılacak adımda daha çok her ülke kendi sorularını kendi içinde bir defa çözme gayretine gireceği gibi, bir de uluslararası bir kurumla birlikte bir dayanışmayı nasıl ortaya koyabiliriz, bunları görüşme fırsatı bulduk. Tabii tüm bu görüşmelerden sonra, yani her ülkenin burada alacağı kendi ülkesi içinde bir çok tabi çözüm yolları söz konusu. Biz de tabi buna benzer bazı tüm bu açılımlardan sonra ülkemizde yapabileceğimiz ve finans sektöründeki aktörlere sunabileceğimiz argümanlarımız olacak."

Zirveyi değerlendirdi

Gerek dün akşam, gerekse bugün tüm G-20 ülkelerinin liderleriyle, başta ABD Başkanı George Bush olmak üzere, görüşme fırsatı yakaladığını ifade eden Başbakan Erdoğan, görüşmelerde genel itibariyle dünyadaki ekonomik krizle ilgili değerlendirmeler yaptıklarını ve bir zirve gerçekleştirdiklerini söyledi.

Zirvede bir deklarasyon yayımlandığını dile getiren Erdoğan, "Bu deklarasyonla birlikte olayın bir küresel dayanışma içerisinde sürdürülmesinin gerçeği üzerinde duruluyor" dedi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Bir dayanışmanın olmasının gereği üzerinde durulduğu gibi bu konularda özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihmal edilmemesi ısrarla vurgulandı. Gelişmekte olan ülkelerin ihmal edilmemesinin yanında bir de geri kalmış ülkelere yönelik de Dünya Bankası'nın gerekli desteği vermesi IMF ile Dünya Bankası'nın müşterek olarak güçlendirilerek yine bu süreçte likidite sıkıntısı çeken ülkelere gerekli desteğin verilmesi noktası da var...

Geneli itibariyle gerek IMF, gerekse Dünya Bankası gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere geri kalmış ülkelere gerekli noktada desteği vermesi. Tabi bu süreçte de IMF'nin ve Dünya Bankasının da özellikle desteklenmesi, sermaye noktasında güçlendirilmesi konuları üzerinde duruldu. Liderlerin genele verdikleri mesajlar bu istikamette yoğunlaşıyor. Bankaların gerek kredi çağırması durumları, gerekse bankaların kobileri destekleme noktasına hassasiyetle vurgu yapılıyor.

Tabii bir çok ülkenin sıkıntılarının, bu noktadaki sıkıntılarının hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz. Yani finans sektörünün bu konularda çok daha olumlu bir yaklaşım içerisine girmesinin isabetli olacağı üzerinde duruluyor.

Bizler de kanaatlerimizi bu noktada pekiştirdik. Döner dönmez tekrar gerek finans sektöründeki aktörlerle bir araya geleceğiz, gerekse kendi ekibimizle görüşmelerimizi yapmak suretiyle bu sürece yönelik atacağımız adımları yeniden bir planlamanın gayreti içerisinde olacağız."

Erdoğan'ın zirve temasları

Bu arada Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George Bush'un zirveye katılan liderlere verdiği yemekte bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla da ayak üstü sohbet etti.

Erdoğan, başta ABD Başkanı Bush ile bir süre sohbet ederken, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medevedev, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile görüştü.

G-20 toplantısında ise Başbakan Erdoğan, devlet başkanlarının konuşmasının ardından hükümet başkanlarının konuşma yapacağı 2. oturumda ilk sözü aldı.

Kapalı yapılan oturumlarda dünyadaki ekonomik sıkıntıların aşılması ve bu konularda nasıl yakın çalışılacağı üzerinde duruldu.

Zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile de görüştüğü bildirilen Erdoğan, Sarkozy ile AB ilişkileri üzerinde durdu.

İki lider, daha önce mutabık kalınan hususlarda tarafların uygun hareket ettikleri konusunun altını çizdiler.

Obama'nın temsilcileriyle görüştü

Başbakan Erdoğan, ABD başkanlığına seçilen Barack Obama'nın temsilcileriyle görüştü.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeye, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Cumhuriyetçi Partili eski Temsilciler Meclisi üyesi Jim Leach ve Obama'nın dış politika danışmanı Phil Gordon katıldı.

Görüşme çıkışında Albright, gazetecilerin sorularına yanıt vermedi, Leach ise "Mükemmel bir görüşme oldu" dedi.

Leach, Obama'dan Başbakan Erdoğan'a mesaj getirip getirmediklerinin sorulması üzerine, "Dinledik..." demekle yetindi.

Erdoğan Cenevre'ye gidecek

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın ABD'deki temaslarını tamamladıktan sonra Cenevre'ye geçeceği bildirildi.

Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Jose Luise Zapatero'nun daveti üzerine restorasyonu biten "Medeniyetler ittifakı kubbesinin" açılışı için İsviçre'nin Cenevre kentinde salı günü yapılacak toplantıda bulunacağı belirtildi.

IMF anlaşmadan emin

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türkiye ile IMF arasında oldukça süratli şekilde anlaşma sağlanabileceğine emin olduğunu söyledi.

Strauss-Kahn, Washington-daki G-20 zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, bir gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü hatırlatarak, "(Türkiye ile) oldukça süratle bir anlaşmaya varmanın mümkün olabileceğine eminim ve Türkiye'deki durumun istikrara kavuşturulması için buna kesinlikle ihtiyaç var" dedi.

IMF Başkanı Strauss-Kahn, buna karşılık, Türk ekonomisine gereken düzenlemelerin boyutu ve sonuçlarının yanı sıra IMF'nin finanse edebileceği program paketinin boyutu konusunda halen bazı görüş farklılıkları bulunduğunu söyledi.

Strauss-Kahn, "Türkiye, büyük bir ekonomi ve büyük umutlar vadediyor. Ancak başka ülkeler gibi, finans krizinden dolayı sermaye akışının kurumasından, ortadan kalkmasından olumsuz etkilenmiş durumda. Dolayısıyla onlara (Türkiye'ye) bu kötü durumdan çıkmaları için yardım etmemiz gerekiyor. Görüştüğümüz konuların temelini bu oluşturuyor. Oldukça yakında bir sonuca ulaşmamızı bekliyorum" dedi.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky de, Türk ekonomisinin son yıllarda önce enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlardan, yeni olarak da ihraç mallarına dışarıdan gelen talepte ortaya çıkan azalmadan etkilendiğini kaydederek, "büyük umutlar vadeden Türk ekonomisinin büyük bir geleceği var. Bu geleceğin gerçekleşmesini güvenceye almamız gerekiyor" diye konuştu.

cnnturk



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,593 µs