En Sıcak Konular

Türkiye-Rusya din alanında işbirliği protokolü...

15 Kasım 2008 21:17 tsi
Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile Rusya Müftüler Konseyi arasında "Dini Alanda İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanlığı binasında bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Müftü Ravil Gaynutdin önce bir süre görüştü. İkili görüşmenin ardından protokolü imzaladı.
 
İmza töreninde konuşan Bardakoğlu, hem Türkiye'de hem Rusya'da dinler arası diyalog alanında önemli mesafeler katledildiğini belirterek, "Türkiye ve Rusya insan haklarına, dini özgürlüklerine ve demokrasiye önem veren, din ve devletin ayrı olduğu laik ülkedir." ifadelerini kullandı.
 
İmzalanan protokolün gerekli ve tabii durum olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, "Bu iki eşit ve kardeş kurum arasında imzalanan işbirliği protokolüdür. İşbirliği protokolünün dini görevlerin yerine getirilmesi, dini yayınların hazırlanması, Rusya Müslümanlarının Hac ziyaretleri, din görevlilerinin yetiştirilmesi gibi konularda daha da faydalı olacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.
 
Rusya ve Türkiye arasında dini alanındaki işbirliğinin 15 yıldan daha fazla sürdüğünün altını çizen Gaynutdin, "Hatta daha önceler de Sovyet döneminde Sovyet Müslümanları ve Türkiye Müslümanları arasında samimi ilişkiler vardı. Bizim daha önce dini konuda çok sıkıntılı günlerimiz oldu. Yardım için bize din, kültür, dil ve hatta mezhep olarak yakın kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin kapısını çaldık. Ve kardeş Türkiye, Rus Müslümanlarının Hac ziyaretlerinin organize edilmesi, dini yayıncılık ve kadroların yetiştirilmesinde bizlere çok büyük yardımlarda bulundu." diye konuştu. Yıllar süren işbirliğinin iki kardeş kurum arasında artık resmiyete döküldüğünü belirten Gaynutdin, "İşbirliği protokolü imzaladık. Bu protokole dayalı olarak ikili işbirliğimizi daha da artıracağız ve her iki tarafın da yararına olacak projelere devam edeceğiz." dedi.
 
İmza töreninin ardından cuma namazının için Moskova Merkez Cami'sine geçildi. Burada hutbe veren Bardakoğlu cemaate Cuma namazını kıldırdı.

rusya.ru



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs