En Sıcak Konular

'Rusya'yı savaşa Tiflis tahrik etti'

15 Kasım 2008 21:09 tsi
'Rusya'yı savaşa Tiflis tahrik etti' Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, Mihail Saakaşvili yönetimini Rusya'yı savaşa tahrik etmekle suçladı.

Şevardnadze, Tiflis ile Moskova arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesinin son derece yanlış bir politika olduğunu savundu.

Euronews haber kanalına konuşan Şevardnadze, geçtiğimiz Ağustos ayında Gürcistan'da yaşanan savaşa değinerek Rusya'yı savaşa Gürcü yönetiminin tahrik ettiğini iddia etti. Eski Gürcü lideri, "Tabii ki Rusya tarafından saldırı oldu. Ama burada çok önemli bir nokta var: İlk saldırıyı kim başlattı? ABD, Tiflis'e Güney Osetya'ya girmemesini tavsiye ettiğini iddia ediyor. Belki de Gürcistan oraya saldırmadı, ama Rusya'yı tahrik eden biz olduk. Ben iktidarla irtibat halinde olmasam da, şundan eminim o sıralarda ne Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'de, ne de Güney Osetya'yı Kuzey Osetya'ya bağlayan Rokski altgeçitinde Rus birlikler vardı." dedi.

"MOSKOVA İLE TİFLİS ARASINDAKİ DİPLOMATİK İLİŞKİLER KESİLMEMELİ"

Şevardnadze, Rusya'nın Gürcistan için büyük bir komşu olduğuna dikkat çekerek, ikili diplomatik ilişkilerin kesilmesinin son derece büyük hata olduğunu anlattı. Şevardnazde, "Rusya bizim büyük bir komşumuz. Rusya muazzam doğal zenginliklere sahip bir ülke. Gürcistan'da yaşanan malum savaştan sonra, ilişkiler kesildi. Moskova ile ortak bir noktada buluşmak için politika ve diplomasi yeteneğine sahip olmak gerekiyor. Eğer ben Cumhurbaşkanı olsaydım, Moskova ile diplomatik ilişkileri kesmezdim" diye konuştu.

Eduard Şevardnadze, eski SSCB'nin son dışişleri bakanı görevinde bulundu. Şevardnadze, döneminde iki Almanya birleşti. Şevardnadze, 1991 yılında görevinden kendi isteği üzerine istifa edince, Gorbaçov'la arası açıldı. SSCB dağılınca ve Gürcistan'da Gamsahurdiya yönetimi devrilince Şevardnadze Gürcistan Cumhurbaşkanı seçildi. 2003 yılında ise Saakaşvili liderliğindeki muhalefet güçlerinin baskısıyla Şevardnadze görevinden istifa etti.

Sabah



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,736 µs