En Sıcak Konular

Enerji Bakanlığı'ndan Libananco açıklaması

15 Kasım 2008 17:36 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Libananco Holdings Co.Ltd. Şirketi'nin Türkiye aleyhine açtığı uluslararası tahkim davasının savunmasında, iddiaların aksine herhangi bir gecikme ve ihmal olmadığını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basında  Çukurova Elektrik A.Ş., Kepez Elektrik T.A.Ş. ve Libananco Tahkim davası hakkında yer alan bazı iddialara açıklık getirildi.

Bakanlık ile Çukurova Elektrik A.Ş. ve Kepez Elektrik T.A.Ş. arasında imzalanan imtiyaz sözleşmelerinin, bu şirketlerin sözleşmelere ve mevzuata aykırı davranışları sebebiyle feshedildiğini bildirilen açıklamada, bu şirketlerin imtiyaz sözleşmeleri kapsamında işletmekte oldukları kamuya ait mal varlıklarının 12 Haziran 2003 tarihinde geri alındığı hatırlatıldı. Açıklamada, Bakanlık aleyhine, Çukurova Elektrik A.Ş., Kepez Elektrik T.A.Ş., bu şirketlerin ortağı olan Kemal Uzan, Rumeli Elektrik Yatırım A.Ş. ve diğer yatırımcılar tarafından, Danıştay'da 600'ün üzerinde iptal ve tam yargı davası açıldığı belirtildi.

Davacıların, yürütmeyi durdurma talepleri ile bunların reddi kararlarına karşı yaptıkları itirazların, ilgili Danıştay Daireleri ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen kararlar ile reddedildiği ifade edilen açıklamada, Çukurova Elektrik A.Ş. tarafından açılan ve Cem Cengiz Uzan'ın müdahil olarak katıldığı davada verilen davanın reddine ilişkin karar, temyiz ve karar düzeltme safhalarından geçerek kesin hüküm halini aldığı kaydedildi.

Açıklamada, sonuçlanan davaların tamamında davanın reddi kararları verildiğine işaret edilerek, bu kararlardan temyiz edilenlerin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından onandığı belirtildi.

Bu kararlar ile Bakanlığın imtiyaz sözleşmelerinin feshine ve kamuya ait malvarlıklarının geri alınmasına ilişkin iş ve işlemlerinin hukuka uygun olduğu kesin hükme bağlandığı anlatılan açıklamada, Bakanlığın bu işlemlerinin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçtikten sonra, Güney Kıbrıs'ta kurulu Libananco şirketinin, Çukurova Elektrik A.Ş. ve Kepez Elektrik T.A.Ş. şirketlerinin hissedarı olduğu iddiası ile ortaya çıktığı, bu şirket tarafından ICSID nezdinde kurulacak tahkim heyetinde görülmek üzere, ''Türkiye Cumhuriyeti aleyhine 10,1 milyar dolar tutarında tazminat talepli bir Uluslararası Tahkim Davası'' açtığı hatırlatıldı.

Bu davada Türkiye Cumhuriyetini savunma görevinin, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP isimli uluslararası hukuk firmasına ve Coşar Avukatlık Bürosuna verildiği ifade edilen açıklamada,  Türkiye Cumhuriyetinin, bu davada tahkim usul kurallarına ve Hakem Heyeti kararlarına uygun olarak savunmasını yaptığı ve yapmakta olduğu, iddia edildiğinin aksine, davanın savunulmasında herhangi bir gecikme veya ihmal olmadığı vurgulandı.

''YORUMLAR YANLIŞ VE YANILTICIDIR''
Eksik ve gerçek dışı bilgi ve belgelere dayanılarak yapılan yorumlar yanlış ve yanıltıcı olduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Şişli Cumhuriyet Başsavcılığının işlemleri ile ilgili iddialar, Hakem Heyeti tarafından bu konudaki açıklamalarımız ve savunmalarımız dikkate alınarak karara bağlanmıştır. Bu kararlar, Türkiye Cumhuriyetinin ilgili birimlerine iletilmiştir. Bu konudaki haber ve yorumlar gerçekleri yansıtmamaktadır. Basında yer alan haber ve yorumlar, eksik ve gerçek dışı bilgiler ile sübjektif yorumlara dayanmakta ve sanki dava aleyhe sonuçlanmış gibi kamuoyunu yanlış bir şekilde bilgilendirmeyi hedeflemektedir.

Tahkim davası devam etmekte iken, eksik ve gerçek dışı bilgilere ve sübjektif yorumlara dayanan haberler ile tahkim sürecinin tartışma ortamına çekilmek istendiği ve bu yolla yaratılan spekülasyonların istismar edilebileceği dikkate alınmalıdır.''

Devam etmekte olan yargı sürecinde devletin hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli özen ve titizlik gösterildiği ve gösterileceği ifade edilen açıklamada, ''Yargılaması devam etmekte olan bu davaya ilişkin olarak, ne amaçla basına servis edildiği ve kullanıldığı belli olmayan gerçek dışı haberlere ve yorumlara itibar edilmemesi kamuoyuna saygıyla duyurulur'' denildi.

Gazeteport



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs