En Sıcak Konular

İdama mahkum edilen Türk berberden iyi haber

15 Kasım 2008 11:57 tsi
Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Naci Koru, kutsal değerlere küfrettiği için idam cezasına çarptırılan Hataylı berber Sabri Boğday ile ilgili girişimlerinin devam ettiğini söyledi. Büyükelçi Koru, "Bu konuda çok olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum kıs

Riyad Büyükelçisi Koru, Büyükelçilik makamında Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri, iki ülke arasında gerçekleşen üst düzey ziyaretler, dinlerarası diyalog ve idamı kararı verilen Hataylı berber hakkında son gelişmeleri değerlendirdi.

"İki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda iyi bir yönde ilerliyor. Son dönemlerde Türkiye'den Suudi Arabistan'a, Suudi Arabistan'dan da Türkiye'ye üst düzey ziyaretler oldu." diyen Büyükelçi Koru, "Suudi Arabistan Kralı Abdullah, bir yıl içerisinde ülkemizi iki kez ziyaret etti. Bu ziyaretlerin ardından da ilişkiler bir ivme kazandı. Türkiye olarak bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu ilişkiler daha da gelişecek. İki hafta içerisinde Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı Karma Ekonomik Komisyon toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye gidiyor. Bu toplantılarda heyetimize Maliye Bakanı (Kemal Unakıtan) başkanlık edecek. Bu toplantının ticari ilişkileri geliştirmesi açısından önemli bir başlangıç olduğunu düşünüyorum." dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL, SUUDİ ARABİSTAN'I ZİYARET EDEBİLİR

İki ülke arasında iki yıl içerisinde on beşten fazla bakan düzeyinde ziyaret olduğunu, hepsi de ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar olduğuna dikkat çeken Koru, "Sayın Meclis Başkanımız (Köksal Toptan) geldiler. Başbakanımız (Recep Tayyip Erdoğan) iki kere geldiler. Dışişleri Bakanımız (Ali Babacan) birkaç kez geldi. Diğer bakanlarımız geldi ve heyetler arasında görüşmeler yaptılar. Önümüzdeki aylar içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın (Abdullah Gül) gelmesi söz konusu. Onunla ilgili hazırlıklara da yakın bir zamanda başlayacağız. Bu ziyaretler ancak iyi ilişkiler içerisinde olan ülkeler arasında olur. Bizim Suudi Arabistan'la zaten geleneksel olarak iyi ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler sadece siyasi düzeyde değil, ekonomik, kültürel alanda da devam ediyor. Ümit ediyorum ki bu işbirliği ve ilişkilerin bu düzeyi önümüzdeki dönemlerde de sürecek." dedi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın girişimleriyle başlatılan dinler ve kültürler müntesipleri arasında diyalog girişimi konusuna da değinen Büyükelçi şunları söyledi:
"Suudi Arabistan'ın dinlerarası diyalogun tesisi amacıyla başlattığı bir girişim var. Mekke'de sadece Müslüman din adamlarının katıldığı bir konferans düzenlendi. Bu toplantıda bunun diğer dinlere de yansıtılması ve diğer dinlerden temsilcilerin bu toplantılara davet edilmesi uygun görülmüştü. 19 Temmuz'da İspanya'da Kral Abdullah'ın başkanlığında bir toplantı düzenlendi. O toplantıda bu çalışmalara diğer ülkelerin katılımı uygun görüldü. İlk kez Birleşmiş Milletler çerçevesinde bu toplantı yapılıyor. Bu toplantıya çok sayıda devlet adamı katıldı. Bizim başbakanımız da bu toplantıya katılarak bir konuşma yaptı. Biz bu konuya çok önem veriyoruz." Türkiye'nin İspanya'yla başlattığı Medeniyetler İttifakı girişiminin dünyada çok büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Koru, "Her iki ülkenin başbakanları bu çalışma çerçevesinde kültürlerarası diyalogun ne kadar önemli olduğunu bütün dünyaya gösterdiler. Suudi Arabistan'ın girişimi de bunun bir devamıdır. Suudi Arabistan'ın başlattığı diyalog girişimi bizim başlattığımız medeniyetler ittifakına destek olacak mahiyette bir çalışmadır." ifadelerini kullandı.

SABRİ BOĞDAY ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE SERBEST BIRAKILABİLİR

Büyükelçi Koru son dönemde dini değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan ve biri serbest diğeri ise idam cezasına çarptırılan iki Hataylı berber konusuna da değindi.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında Suudi Arabistan'da kutsal değerlere küfrettiği gerekçesiyle tutuklanan Sabri Boğday mahkeme sonucunda idam cezasına çarptırılmıştı. Boğday'ın mahkeme sürecinin Büyükelçilik ve Cidde Başkonsolosluğu tarafından yakından takip ediliyor.

Bu konudaki girişimlerin olumlu bir şekilde neticelenmesi bekleniyor. Konuyla ilgili Büyükelçi Koru şunları söyledi: "2007 yılında bir vatandaşımız Cidde'de kutsal değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmış ve idama mahkûm edilmişti. Bunun üzerine biz Suudi makamları nezdinde vatandaşımızın salıverilmesi için bir teşebbüste bulunduk. Çünkü bunun bilinçli bir şekilde yapılmış hareket olamayacağını söyledik. Fakat konu mahkemeye intikal etmiş mahkeme sonucunda da idam kararı verilmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız hemen müdahale ettiler. Kralla birkaç görüşmesi oldu. Yazılı olarak da bu görüşlerimizi Suud yetkililere ve bizzat Kral'a ilettik. Başından bu yana da Sayın Cumhurbaşkanımız konuyla bizzat kendisi ilgilendi. Bu konuda çok olumlu gelişmeler var. Kısa bir süre içerisinde vatandaşımız serbest bırakılacak ve Türkiye'ye gönderilecek. Biz başından bu yana mahkeme safahatı konusunda itiraz ediyorduk. Zannediyorum bunlar da belirlendi ve bu konu vatandaşımız açısından olumlu sonuçlandı. Vatandaşımız hürriyetine kavuşacak."

Bir başka Hataylı berber Ersin Taze'nin aynı suçtan tutuklanıp serbest bırakıldığına dikkat çeken Koru, "Bu, olay Riyad'da olmuştu. Yine aynı suçlamayla bir vatandaşımız gözaltına alındı fakat biz büyükelçilik olarak müdahale ettik. Vatandaşımız karakoldan serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderildi. Bu olay geçtiğimiz Nisan ayında olmuştu. Dolayısıyla şu anda hapishanede bu olaydan dolayı yatan başka bir vatandaşımız bulunmuyor. Sabri Boğday da önümüzdeki günlerde veya haftalarda serbest bırakılır ve Türkiye'ye gönderilirse Suudi Arabistan'da bu suçtan dolayı cezaevinde kalan herhangi bir vatandaşımız olmayacak." dedi. "İdam kararının iptali için her düzeyde girişim oldu" diyen Büyükelçi Koru, "Biz Büyükelçilik olarak girişimde bulunduk. Sayın Cumhurbaşkanımız Kralla görüştü. Yazılı olarak bu talebimizi iletti. Meclis Başkanımız mektup yazdı; kendisi görüştü. Maliye Bakanımız girişimlerde bulundu. Bu konu Suudi Arabistan'da çok yakından biliniyor. Kısa bir süre içerisinde bu konunun kapanacağını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu. Büyükelçi son olarak sadece Sabri Boğday'ın değil, hapishanede bulunan diğer vatandaşlarımızın da sık sık ziyaret edildiğini, sorunlarının çözülmesi için Suudi Arabistan makamlarıyla işbirliği yapıldığını söyledi.

HaberTürk



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs