En Sıcak Konular

Erdoğan'ın IMF şartları

15 Kasım 2008 10:28 tsi
Erdoğan'ın IMF şartları IMF ile tekrar işbirliği yapılacak mı tartışmaları sürerken IMF Başkanı ile Washington'da görüşen Erdoğan Türkiye'nin şartlarını açıkladı...

Erdoğan ABD’de ‘IMF ile çalışabiliriz’ mesajı verdi: ‘Büyümeyi 2’ye indir, yatırımları, alt yapıyı durdur belediyelerin gelirlerini artırma’ diyor. Bunu yapamam. Bunları aşarsak IMF ile çalışmayı düşünürüz.

ABD Başkanı George W. Bush’un evsahipliğinde düzenlenecek G-20 zirvesine katılmak üzere Washington’da bulunan Başbakan Erdoğan dün düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü ve Ulusal Basın Kulübü’nde birer konuşma yaptı. Enstitüdeki konuşmasında 4 Kasım seçimlerinin tüm dünyanın dikkatini ABD’de topladığına dikkat çeken Erdoğan, başkan seçilen Barack Obama’yı kutladı ve ‘değişim’ beklentisi temelinde çıtanın yükseldiğini söyledi.

Erdoğan, ‘Bu da cesur kararlar için iyi fırsatlar sunacaktır ABD ile dostluk, müttefiklik ve ortaklığa dayalı ilişkilerimizin Obama başkanlığındaki yeni yönetimle daha da ileriye gideceği kanaatindeyim’’ diye konuştu.

YATIRIMINI DURDURDUN MU

ABD-Türkiye ilişkilerinden Türkiye’nin dış politikasına, Ermenistan’la gelinen noktadan Kıbrıs meselesine, iç siyasetten İran’ın nükleer enerjisine kadar uzanan geniş kapsamlı konuşmasında Erdoğan, Türkiye’de yatırımları olan bir ABD’li katılımcının ekonomik verilere ilişkin sorusuna ‘Yatırımını durdurdun mu’ sorusuyla yanıt verdi. Katılımcı ‘Durdurmadım’ diyerek IMF’nin Türkiye için gelecekteki rolünü de katarak sorusunu genişletti. Başbakan Erdoğan IMF ile bazı anlaşmazlık noktaları bulunduğunu bunların çözülmesi halinde kurumla çalışabileceklerini belirterek şöyle konuştu: IMF diyor ki ‘büyümeyi 2’ye indireceksin’. Bir ülke için büyüme hedeftir. Bütçeyle ilgili farklı yaklaşımlar var, ‘yatırımları durduracaksınız’. Bakkalın dükkanına kepengi indir, kilidi de vur. Bunu yapamam. Yatırımların durması bu demektir. Altyapıya yatırımı nasıl durdurursun? Biz yolları, okulları, hastaneleri yapacağız. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Bu adımları atmamız şart diyoruz, sıcak bakmıyorlar. Belediye gelirler kanunu çıkardık, ‘belediyelerin gelirlerini artırmayın’. Ama belediyeler bu yatırımları yapan kurumlarımız personel ücretini ödeyemez durumdaysa yerel yönetimlerin hali ne olacak? Bunları aşabildiğimiz takdirde IMF ile çalışmayı düşünüyoruz. Aşamadığımız takdirde o zaman durumu gözden geçireceğiz.

Anayasa değişiklikleri üzerine sorulan sorular üzerine de Başbakan Erdoğan Türkiye’deki işleyiş hakkında bilgi verdi. Anayasa değişikliğinin muhalefet engeline takıldığını anlatan Başbakan şunları söyledi:

ANA MUHALEFET ENGELİ

BİZİM siyasi partilerle, seçim yasasıyla ilgili düşündüğümüz bazı anayasal değişiklikler var. 14 Mart öncesinde bu tür hazırlıkları yapmıştık. Ertelenmiş oldu, bu adımı atamadık. Mutabakat sağlansın diye bu defa parlamento uzlaşma komisyonu oluşturalım dedik. Bu defa da ana muhalefetten olumsuz cevap geldi.

S&p’a tepki gösterdi

ERDOĞAN Standard and Poor’s’un, Türkiye’nin notunu düşürmesine ilişkin bir soru üzerine kurumun Ankara’da farklı konuştuğunu anlattı ‘Yaklaşımları ülkemizin durumunu yansıtmıyor, açık söyleyeyim. Onların raporunda yer verdikleri gibi bir sıkıntı söz konusu değil. Olayın içinde yaşayan şahsım ve ülkemdir. Bana bu iş biraz ısmarlama geliyor, açıkça söyleyeyim’’ dedi.

Nefretten nefret edelim


Erdoğan, Türk ve Amerikalı gazetecilerin katılımıyla Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlenen toplantıda ise Türkiye-ABD ilişkilerini masaya yatırdı. Yeni yönetiminin Türkiye için hayati önem taşıyan konulardaki hassasiyetleri dikkate almasının beklentileri arasında olduğunu dile getiren Erdoğan, ‘Bu bağlamda Sayın Obama’nın bölücü terör örgütüyle mücadelemizde, desteğin devam edeceğini açıklamış olması memnuniyet vericidir’’ diye konuştu.

İki ülkeyi ‘yarım yüzyılı aşan bir süredir iki yakın müttefik’ olarak tanımlayan ve ortak düşmanın; ‘yoksulluk, cehalet ve adaletsizliklerden beslenen nefret, şiddet ve çatışmacı yaklaşımlar’’ olduğunu ifade eden Erdoğan, ‘Diyorum ki gelin düşmanlığa düşmanlık yapalım, nefretten nefret edelim, ön yargılara karşı biz de ön yargılı olalım’ dedi. Erdoğan verdiği konferansların ardından soruları da yanıtladı. İran’la bölge ülkeleri arasındaki nükleer krize ilişkin bir soru üzerine ‘İran troykaya, troyka İran’a farklı bakıyor. Güven bunalımı var. Bunu ortadan kaldıracak aracıyı bulmak şart. Türkiye, böyle bir ülke. Herkes barışın arayışı içinde. Burada bize düşecek görev de, (biz diğerlerinden çok daha faydalı neticeler alırız’ diye konuştu.



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,617 µs