En Sıcak Konular

Yargıtaydan sert miting kararı

15 Kasım 2008 09:25 tsi
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, PKK'nın çağrısı ile yapılan mitinglere katılanların çocuk ve kadınlar da dahil "örgüt üyesi" gibi cezalandırılmasına karar verdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, PKK'nın çağrılarına göre yapılan her mitinge katılan kişinin "örgüt üyesi" gibi cezalandırılması gerektiğine karar verdi. Yargıtay'ın çok tartışılacak bu kararına neden olan olaylar 2006'nın mart ayında Diyarbakır'da gerçekleşti. PKK üyelerinin cenaze törenleri sırasında 77 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 26'sı 18 yaşın altındaki çocuklardı. Bu çocuklardan biri de Felat Özer'di. Felat Özer Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkeme, Özdemir'e "yasadışı toplantıya katılmak" tan ceza verdi. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Diyarbakır Ağır Ceza kararında direnince dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Kurul, incelemesinde TCK'daki "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca örgüte üye olmak suçundan cezalandırılır" hükmünü uzun uzun tartıştı.

CENAZEYE YORUM


İşte Diyarbakır'daki son olaylarda 13-14 yaşlarındaki çocuklara 23 yıl ceza istenmesinin de dayanağı olan yorum, Genel Kurul'daki bu inceleme sırasında yapıldı. Genel Kurul, Felat Özer kararında, öncelikle PKK'nın kitleleri harekete geçirmek için Roj TV, Frat News Haber Ajansı ile örgütün internet sitelerindeki duyuruları kullandığını aktardı. 24 Mart 2006'da düzenlenen operasyon sonucu ölen örgüt militanlarının cenazelerine katılım için de aynı kanallarla çağrılar yapıldığı belirtilen kararda şöyle denildi: "Örgüt siteler ve Roj TV'nin olay öncesinde yapmış olduğu yayınlarda halkın işe gitmemesini, kepenklerini kapatmasını, çocukların okula gitmemesini sağlamıştır. Bu yayınların sonucu cenaze törenlerine katılan kişiler, belirtilen eylemleri gerçekleştirmiştir."

'ÖRGÜT ADINA EYLEM'


Kurul, Felat Özer'in neden örgüt üyesi gibi cezalandırılması gerektiğini de şöyle anlattı: "Olayda; örgütün çağrısı, örgüte ait yayın organlarının yayınları ve çağrıları ile somutlaşmış olup, bu çağrının belirli bir kişiye yapılmış olmasına gerek bulunmamaktadır. Örgütün bilgisi ve istemi doğrultusunda gerçekleştirilen bu eylemlerin, örgüt adına gerçekleştiği sabittir." Kararın aynı paragrafında, örgüt adına gerçekleşen bu eylemlere katılan sanığın eyleminin, TCK'nın 314 (örgüte üye olma) ve 220/ (Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt üyesi gibi cezalandırılmayı düzenliyor) maddelerine göre cezalandırılması gerektiği kaydedildi.

Mitingler için örnek oluşturabilir

Yargıtay Genel Kurulu'nun daha önceki bir dava bağlamında verdiği karar, bundan sonraki miting ve gösterilerde açılacak davalar için de örnek oluşturabilecek. Örgüte bağlı yayın organlarında duyurusu yapılan herhangi bir eyleme katılan kişiler "örgüt üyesi" olarak yargılanabilecek.

Sabah



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,008 µs