En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül'den zirve savunması

14 Kasım 2008 21:23 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in daveti üzerine katıldığı ''Enerji Zirvesi''nden dönüşünde Türkiye'nin zirvedeki rolüne dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine ''Enerji Zirvesi''ne katılmak amacıyla Bakü'ye yaptığı ziyaretten döndüğünü belirterek, ''Zirvelerin dışında kalmak, dünyadaki enerji politikasının dışında kalmak demektir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü'den dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada, Enerji Zirvesinin, enerji güvenliğiyle ilgili güncel durumun ve perspektiflerin ele alınması bakımından çok faydalı olduğunu ifade ederek, Avrasya'nın başlıca enerji üreticisi, tüketicisi ve transit ülkelerinin temsil edildiği bu zirvede, enerji güvenliği alanındaki imkan ve beklentilerin ayrıntılı ele alındığını anlattı.  

Zirvedeki konuşmalarında, Türkiye'nin enerji politikasını izah ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin yürütmekte olduğu ve gerçekleştirdiği gaz ve petrol boru hatları ile diğer projeler hakkında geniş bilgi verdiğini ifade etti. 

Kafkas İşbirliği Platformu konusunda da Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya'nın istikrarı ve güvenliği sağlandığı takdirde bu işbirliğinin daha da gelişeceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü zirvesinin daha önce diğer ülkelerde yapılmış enerji zirvelerinden farkının, Türkiye'nin en üst seviyede, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde katılımı olduğunu vurgulayarak, ''Zirvenin önemli bir gelişmesi; Türkiye'den geçen hatlar ve Türkiye'nin görüşleri geniş biçimde zirvenin içine girmiştir'' dedi.

Bu zirveye, 7 ülke cumhurbaşkanı, 2 başbakan, AB, ABD Enerji Bakanı ve Orta Asya'nın diğer ülkelerinden enerji bakanları olmak üzere 17 ülkenin katıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu vesileyle diğer heyet üyeleri ve cumhurbaşkanlarıyla karşılıklı görüşme imkanı olduğunu ve onlarla birçok konuyu paylaştıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, diğer heyet başkanlarının konuşmalarında, Türkiye'nin enerji alanında oynadığı role ve Türkiye'nin önemine hep vurgu yaptıklarını belirterek, bunun da Türkiye'nin önemini 17 ülke arasında bir kez daha dünyanın gündemine getirdiğini kaydetti.

Zirvenin çok faydalı geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

''Çünkü zirvelerin dışında kalmak, dünyadaki enerji politikasının dışında kalmak demektir. Bizim görüşümüz şu ki bu konuda yeni hatlar yapılabilir. Türkiye zaten doğu-batı koridorunun ana omurgasıdır. Aynı şekilde kuzeyden güneye, güneyden kuzeye ve batıya bildiğiniz gibi enerji koridoru Türkiye üzerinden geçmekte. Böyle önemli role sahip Türkiye'nin bu toplantılarda en üst seviyede bulunması çok faydalı olmuştur.'' 

-SORULAR-

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Nabuko Doğal Gaz Boru Hattı Projesine bazı ülkelerin itirazları vardı. Bu projeye zirvede yayınlanan deklarasyonda yer verildi mi?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Tabii verildi. Bu zirveden daha önceki zirveleri takip ettiyseniz, o zirvelerde bu projeye çok dar bir perspektiften bakıyorlardı. Daha önceki zirvelerde Türkiye'nin haklarına öncelik vermeyen, ama sadece bazı ülkelerin enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik görüşmeler yapılıyordu. Bizim katılmamız vesilesiyle bu perspektif genişlemiş oldu ve Türkiye ile ilgili bütün hatlar, hem mevcut hatlar hem de bundan sonra yapılacak hatlar bu bildiride yer aldı. Nabuko Projesi bu şekilde yine aynı önemi orada yerini alarak göstermiş oldu.''

Zirvede Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan gibi üretici ülkeler ile İtalya ve Romanya'nın da aralarında bulunduğu Avrupa'daki tüketici ülkelerin temsilcilerinin de yer aldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

''Zirvede transit ülke olarak, burada da en önemli rol oynayan ülke olarak Türkiye yer aldı. Zirvenin önemi buradan geliyor. Bizim açımızdan enerji iki açıdan çok önemli; birincisi kendi ihtiyaçlarımızı güvenli bir şekilde karşılamak, ikincisi müttefiklerimizin, batının, ortaklarımızın enerji ihtiyacının güvenli bir şekilde Türkiye üzerinden geçişini sağlamak. İkisine de aynı önemi veriyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin böyle bir toplantıda bulunması o açıdan önemli olmuştur, iyi olmuştur ve bildiride de ilk defa bu tezler yerini almıştır.'' 

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, ''Zirve'de Rusya-Gürcistan ilişkileri toplantıya nasıl yansıdı, Türkiye'nin Karadeniz'de petrol arama çalışmaları toplantıda nasıl yankı buldu?'' sorusuna karşılık da şunları söyledi:

''Gürcistan Cumhurbaşkanı ile de ikili görüşme yaptım. Bildiğiniz gibi onlarla biz çok yakın ve sıkı bir işbirliği içindeyiz. Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformuna onları da davet etmiştik hatırlayacaksınız. Memnuniyetle ifade edebilirim ki onlar da bu fikre gayet sıcak ve yakın bakıyorlar. Onlar da bunun içerisinde yer alacaklar. Enerji Bakanı Hilmi Güler de zirvede benimle beraberdi. Diğer ülkelerin enerji bakanları da vardı. İkili görüşmeler yaptılar. Karadeniz ile ilgili söylediğiniz konular da enerji bakanları arasında konuşuldu.''

aa



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,016 µs