En Sıcak Konular

Gönül yüzleşmeye hazır mı?

14 Kasım 2008 16:37 tsi
Gönül yüzleşmeye hazır mı? Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e 'Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler, Rumlar devam etseydi, bugün Türkiye olur muyduk' şeklindeki sözleri tartışılıyor. Yüzleşme Derneği Vecdi Gönül'e açık çağrı yaptı...

İşte Derneği çağrısı:

SİZİ YÜZLEŞME SOHBETLERİNE DAVET EDİYORUZ

Şimdi 'nation building' yani ulus oluşturma sürecinde en önemli adım mübadele olmuştur. Düşünün Ege'de Rumlar devam etseydi veya Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi, bugun acaba böyle milli bir devlet olabilir miydik?

Sayın Vecdi Gönül, Bruksel'de sarf ettiginiz bu sözlerle, Türkiye'nin cok onemli bir meselesinin tartisilmasina imkan sagladiniz. Elestiri ve tepkiler uzerine sozlerinizi “duzeltmeye” calistiniz, ama sonucta ayni gorusu yinelemek durumunda kaldiniz.

Bizce, “durumu duzeltme” cabaniz cok yersiz. “Nasil Milli Devlet olunur?” sorusunun, Turkiye ornegindeki karsiligini dile getirdiniz. Ancak acidir ki, bunu ne yuzlesme amaciyla, ne bir ozelestiri yapmak niyetiyle ve ne de gecmisten bugune yasadigimiz acilari giderecek bir kapsayici, cozumleyici gorus ortaya atmak adina soylediniz. Bu sozleri sarf ettiginiz gunlerde “ya sev ya terk et” tartismalarinin cereyan ediyor olusunu son derece manidar buldugumuzu belirtmek isteriz. Bu siyasi, psikolojik atmosferde tedip, tehcir ve mubadele sozleri etmekteki asil maksadi cok iyi anladigimizi dusunuyoruz.

Sn. Bakan; biz, Yuzlesme Dernegi'nde duzenli olarak “Yuzlesme Sohbetleri” yapiyoruz. Yuzlesme Sohbetleri'nde Turkiye'nin sorunlarina dair sozu, bilgisi, birikimi, deneyimi olan insanlarimizla soylesiyoruz. Bugune degin bu etkinliklerimizde Murat Belge'den Ferhat Kentel'e, Ufuk Uras'tan Sarkis Amca'ya, cok sayida bilim insaniyla, yazarla, gazeteciyle, akademisyenle ve yurttaslarimizla soylestik. Onlara sorularimizi yonelttik, cevaplarini dinledik, bilgi ve deneyimlerini paylastik.

Bu acik cagriyla sizi de Yuzlesme Sohbetleri'nde konuk etmek istedigimizi duyuruyoruz.

Sizden nasil “devlet” ve “millet” olunur konusuyla ilgili bilgi ve goruslerini bizlerle paylasmanizi, sorularimizi yanitlamanizi istiyoruz. “Yuzlesme Dernegi de kim oluyor?” diyerek bu davetimize icabet etmeyeceginizi dusunmek istemiyoruz. Oturdugunuz koltugun, yeri geldiginde sivil topluma hesap verme sorumlulugu da gerektiren bir agirligi oldugunu biliyor olmaniz gerektigini dusunuyoruz.

Yuzlesme Sohbetleri'ni izleyenler arasinda bircok Ermeni, Kurt, Yahudi dernegimizin uyesi veya dostu TC yurttasinin da bulundugunu belirtmek durumundayiz. Bu durumu isinizi zorlastiracak bir husus olmaktan cok, kendini demokratik manada olgunlastiracak bir olanak olarak gormenizi diliyoruz.

Size bazi sorularimiz olacak, ornegin: Tedip, tehcir ve mubadele surecleri sonucunda “devlet” ve “millet” olundugunu vurgularken, halen “her nasilsa” bu ulkede yasayan Ermeni, Rum yurttaslarimizi ve bu kardeslerimiz, yurttaslarimiz nezdinde sagduyu sahibi herkesi ne denli rencide ettiginizi hic dusundunuz mu? Elestiri ve tepkilerden ne anladiniz? Ozur dilemek veya istifa etmek aklinizdan gecti mi?

Sorularimizin devamini Yuzlesme Sohbetleri'ne sakliyor, sizi konuk etme istemimizi tekrar vurgularken bu vesileyle size karsi teessuf duygulariyla dolu oldugumuzu da gizlemek istemiyoruz.

14 Kasim 2008

Cafer Solgun

Toplumsal Olaylari Arastirma ve Yuzlesme Dernegi (Yuzlesme Dernegi) Baskani

 


Gazeteci Erol Dernek Sk. 11/3 D:5 Hanif Han Beyoglu - Istanbul www.yuzlesmedernegi .org - yuzlesmedernegi@ yahoo.com - 0212 252 41 79

Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs