En Sıcak Konular

DTP'nin seçimle ilgili korkusu

14 Kasım 2008 16:28 tsi
DTP'nin seçimle ilgili korkusu Türk, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yerel seçime ilişkin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Türk, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yerel seçime ilişkin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye'de 22 Temmuzda başlayan süreçle ilgili ''umutlarının olduğunu'', ''farklı ses ve düşüncelerin'' parlamentoda temsil edileceğini düşündüklerini ifade eden Türk, ''Ancak AKP, demokratik muhalefetin sesinden rahatsız olmuştur'' diye konuştu.

Şimdi yeni bir sürece girildiğini ve yerel seçimlerin yaklaştığını belirten Türk, 25 kişilik bir seçim komisyonu oluşturduklarını, bu komisyonun da bütün kesimlerle diyalog oluşturarak ve sivil toplum örgütleriyle görüşerek 21 Kasım-5 Aralık arasında aday belirleme çalışmalarını tamamlayacağını kaydetti.

Adaylarda belli kriterler arayacaklarını aktaran Türk, ''demokratik sürecin işlemesi konusunda katkı sağlayan, demokrasiden yana, Kürt sorununun barışçı yollardan çözümünü arzulayan demokratik güçlerle'' dayanışma içinde olacaklarını söyledi. Türk, ''Bir çatı partisinin oluşturulması için bir çalışmaları olduğunu ve bu partinin mantığına uygun adaylar ortaya çıktığı zaman bunların desteklenmesi konusunda siyaset izleyeceklerini'' ifade etti.

Türk, ''halkın talepleri doğrultusunda aday belirleyeceklerini'', adayların ''demokrasi anlayışını, yurtseverliklerini, halka hizmet anlayışını sorgulayacaklarını, parti misyonuna uygun adaylar belirleyeceklerini'' belirtti. Türk, ayrıca yüzde 40 kota uygulayarak kadın adaylara öncelik sağlayacaklarını ifade etti.

''YEREL MECLİSLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ''

DTP Genel Başkanı Türk, parti olarak seçimlerle ilgili ''demokratik özerkliğe uygun, çoğulcu, katılımcı belediye anlayışının geliştirilmesi'' konusunda çalışma yapacaklarını kaydetti. Türk, ''Yerellerin güçlendirilmesi, yerel meclislerin güçlendirilmesi, ekonomik ve siyasi kararlarda yerellerin yönetimine katılımının sağlamaya yönelik bir anlayıştır. Bu, birilerinin dediği gibi bir federe bir yapı değil, demokratik, özerk bir yapıdır'' dedi.    

Adayları ''demokratik siyaset anlayışını benimsemiş, özümsemiş kişilerden seçeceklerini'' belirten Türk, ''demokratik belediyeciliğin geliştirilmesi için çalışmalar yapacaklarını'' söyledi.

Türk, bir gazetecinin, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in seçimlerde Van'dan aday gösterileceği yönündeki haberleri anımsatması üzerine, ''Bunlar bizim dışımızda gelişen söylentiler. Hangi ilimizde, hangi ilçemizde kimin aday olacağı konusunda çalışmamız henüz olmadı, komisyonumuz yeni belirlendi'' yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin, ''Siz aday belirlemesini yapıyorsunuz ama bir yandan da DTP ile ilgili kapatma davasıyla ilgili süreç işliyor. Seçim sürecinde parti kapatılırsa bu konuyla ilgili B planınız var mı?'' sorusu üzerine de Türk, olasılıklar üzerinde çalışma yapamayacaklarını söyledi. Türk, ''Türkiye'de, Süleyman Bey'in (Demirel) söylediği gibi birçok alternatif var, 'çareler tükenmez.' Ama inanıyoruz ki, bir seçim atmosferine girildiği bir süreçte Anayasa Mahkemesi bir partinin kapatılmasını gündemine getirmez'' diye konuştu.

Türk, büyük şehirlerde aday çıkarıp çıkarmayacaklarının sorulması üzerine, ''İstanbul, Ankara ve İzmir'de demokratların ortaklaştığı bir aday olursa biz bu konuda o adayın kazanması için katkıda bulunabiliriz. Demokrasi güçlerinin başarılı olması konusunda çaba göstermemiz gerekiyor'' dedi.

 Ahmet Türk, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın desteklenmesi konusunda bir görüşmelerinin olup olmadığı yönündeki soruyu da, ''Türkiye'de demokrasi güçleri, belli bir adayın desteklenmesi konusunda ortak bir çalışma yapar, o çalışma paylaşılırsa düşüncemizi ortaya koyarız. Ancak bugüne kadar Sayın Karayalçın'ın adaylığı açıklandı. Ama bu konuda bir görüşmemiz olmadı. Biz, bir aday demokrasi güçlerinin adayı olarak onu gündemimize alır, tartışırız'' diye yanıtladı.

A.A.



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs