En Sıcak Konular

Avrupa Konseyi'nden laik kıyafet tavsiyesi!

14 Kasım 2008 16:20 tsi
Avrupa Konseyi'nden laik kıyafet tavsiyesi! Konsey, memurların dinî inançlarına uygun kıyafet giyme özgürlüğünün 'laiklik' gerekçesiyle kısıtlanamayacağını açıkladı.

Avrupa Konseyi'nin kıyafet ve laiklik ilişkisine dair önemli bir açıklama geldi. Konsey, kamu çalışanlarının kıyafet özgürlüğünün, laiklik gerekçesiyle kısıtlanamayacağını duyurdu.

Hollanda'nın Lahey kentinde iki günlük bir konferans düzenleyen Konsey, 'kamusal alanda dinî sembollerin yeri' başlığında tüm üye ülkelere tavsiyeler içeren bir rehber hazırladı. Uzman akademisyenlerin hazırladığı rehberde, 'Dinî inançlarına uygun kıyafet giyen kamu çalışanlarına kısıtlama getirilirken laikliğin gerekçe gösterilmesi yeterli değildir' denildi. Kamuda kıyafetlere dinî sembollerle ilgili kısıtlama getirmek yerine, memurun ifa ettiği göreve göre bazı istisnai düzenlemeler yapılabileceği belirtildi. Ancak bu 'istisnai' durumların okul, hastane ve mahkemelerde hizmet alan vatandaşlara uygulanmasının insan hakkı ihlali olduğu vurgulandı.

Avrupa Konseyi yetkilileri ile uzman akademisyenlerin ortaklaşa hazırladığı rehber kamuoyuna açıklandı. Rehberde, dinî sembollere ilişkin kısıtlamaların 'diğer inanç mensuplarının hak ve özgürlüklerini ve kamu güvenliğini koruma' amacıyla yapılabileceği ifade edildi. Okul, hastane, ordu ve mahkemelerde çalışan devlet memurlarına hangi kriterlere göre kısıtlama getirilebileceği belirtilen rehberde şu ifadelere yer verildi: "Dinî inançlarına uygun kıyafet giyen kamu çalışanlarına kısıtlama getirilirken laikliğin gerekçe gösterilmesi yeterli değildir. Tüm kamu çalışanlarına dini sembollerle ilgili kısıtlama getirmek yerine, memurun ifa ettiği göreve göre bazı istisnai kısıtlamalar getirilebilir." Avrupa Konseyi, örneğin bir hakimin dini gerekçelerle karar vermesinin engellenebileceğini, ancak, hiçbir memurun inancı nedeniyle giydiği kıyafete karışılamayacağını vurguladı.

Avrupa Konseyi, öğretmenlerin de 'kendi dinî inançlarını ifade etme hakkına sahip olduğunu, ancak konumunu istismar ederek öğrencilere kendi inançlarını empoze etme hakkına sahip olmadıklarını ifade etti. Öğrencilerin dinî semboller kullanmasına ise toplumsal huzuru ve düzeni bozmadığı takdirde karşı çıkılamayacağı belirtildi. Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin raporu tüm üye ülkelere tavsiye niteliği taşıyor. Strasbourg merkezli Konsey'in bugüne kadar konuyla ilgili bağlayıcılığı olan bir kararı bulunmuyor.

Kaynak: Zaman



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs