En Sıcak Konular

ABD'yle yaşadığımız en zor anlar

14 Kasım 2008 14:05 tsi
ABD'yle yaşadığımız en zor anlar Görev süresi dolmak üzere olan ABD elçisi Ross Wilson'dan ABD-Türkiye ilişkileri ve PKK'ya dair çarpıcı açıklamalardan geldi.

Yavuz Alatan / Gazeteport

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, görevde bulunduğu süre içinde ABD ile Türkiye arasında zor anlar yaşandığına tanık olduğunu belirterek  ‘’Ancak iki ülke arasında yaşanan bunalımların ardından, güveni yeniden inşa ettik. PKK konusunda da zor anlar yaşadık ” dedi. Wilson Türkiye’de en zor günlerinin Eylül 2007 ile 2008 Mart’ı arasında olduğunu belirtti.

Görev süresi sona eren ve basın mensuplarına veda toplantısı yapan Wilson, “Irak savaşı sırasında Türkiye ile ABD arasındaki güven zedelenmişti. O güveni yeniden inşa ettik. Yaşanan süreç ardından ilişkileri yeniden oluşturmamız gerekiyordu.  Ayrıca Ermeni Soykırımı konusu ilişkilerde bir gerilime yol açtı. Daha sonra yaşanan gelişmeler ve Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşmenin ardından, iki ülke arasındaki işbirliği ve istihbarat paylaşımı konularının nasıl uygulanacağı gündeme geldi. Dönemin Genelkurmay 2 Başkanı Saygun’la yaptığımız görüşmelerde güveni yeniden nasıl tesis edeceğimizi konuştuk” dedi.

ARTIK DURUM İYİ


Artık Türkiye ile birlikte karşılıklı güven içinde çalıştıklarını kaydeden Wilson, “Bütün bunları yapılabilmesi için iki ülke arasında üst düzey ziyaretler gerçekleşti. Güven tazelenmesi bu şekilde gerçekleşti. Çok dostça bir atmosfer oluştu. Bozulan ilişkileri yeniden oluşturduk. İstihbarat paylaşımı sağlıklı yürümeye başladı. Paylaşım iki ülke açısından da iyi gidiyor. Bu aynı zamanda Türkiye ile Irak arsında verimli ilişkilerin kurulmasını da sağladı. Biz iki ülke arasında ortak ilgi ve çıkarları bulmaya çalıştık. Süreç içinde PKK çok büyük darbeler aldı. Bu durum Türk ordusunun profesyonelliği ve kapasitesini gösteriyor” açıklaması yaptı.

YENİ BÜYÜKELÇİ HEYECANLI


Büyükelçi Wilson kendisinden sonra göreve gelecek büyükelçinin Aralık ayında göreve başlayacağını belirterek, “Yeni büyükelçi göreve başlama konusunda büyük bir heyecan duyuyor. Kendisi 4 defa Türkiye’de görev yapan ilk diplomat olma özelliğini de taşıyor. Kendisi bu ülkenin çok büyük bir dostu” dedi. Wilson Türkiye’ye büyük hayranlık duyduğunu da belirtti. Gezdiği yerler arasında Kaş ve Uzungöl’ün kendisini çok etkilediğini ifade etti. ABD’ye dönüşünde görevinin büyük olasılıkla Türkiye üzerine olacağını söyleyen, Wilson, “Türkiye’den unutulmaz anılar ile ayrılıyorum” dedi.

 



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,567 µs