En Sıcak Konular

14 Kasım 2008 12:30 tsi
Benzine verdiğimiz fazladan parayı nasıl geri alırız?

Dış piyasada petrol fiyatları artınca bu hemen pompa fiyatına yansıtılmıştı. Ancak dışarıda rüzgar tersine döndü ve fiyatlar üçte bir oranında düştü. Ama vatandaş yüksek fiyattan petrol almaya devam etti. Ta ki hükümet ‘ceza yolda’ deyip akaryakıt şirketlerini uyarıncaya kadar. Şimdi soru şu: Bugüne kadar fazladan ödediklerimiz ne olacak? Tazminat hakkımız saklı mı?

Neyse ki Türkiye’de zor da olsa işleyen bir devlet mekanizması var. Zira SPK hazırladığı raporla akaryakıt firmalarının dış piyasadaki zamları pompa fiyatlarına yansıtmalarına rağmen, indirimleri yansıtmamalarını tespit edip bunu usulsüzlük olarak nitelemeseydi biz bu hafta da petrolün litresine 3,21 litre ödüyor olacaktık. SPK’nın raporundan hareket eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ‘akaryakıt firmalarına ceza yolda’ diyen açıklamasını yapmasaydı önce tüpgaza, ardından da benzine bir haftada üç indirim uygulanmayacaktı.

Benzine üçüncü kez indirim 

Bir hafta yapılan üçüncü indirimler kurşunsuz oktan benzinin fiyatı 2,97’ye düştü. Böylece 50 litrelik bir depoyu doldurmak 12,5 lira daha ucuzladı.

Elbette şunu sormak gerekiyor: Akaryakıt şirketleri dış piyasalarda yalanan düşüşe rağmen neden uzun bir süre indirime gitmedi? Neden hükümetin ‘ceza yolda’ tehdidini bekledi? Anlaşılan akaryakıt firmalarının SPK raporunda ‘usulsüzlük’ olarak duyurduğu bu tutum, kendilerine uyarı gelmeseydi değişmeden devam edecekti. Yani vatandaş yüksek fiyattan benzin almaya devam edecekti. Bu da akaryakıt şirketlerinin kasalarını şişirecekti.

Benzindeki ranta maliye el koydu 

Bunun adı soygun mu? Kimi gazeteler ‘pompalı soygun’ gibi ilginç manşetler attılar akaryakıt firmalarının işlemiyle ilgili. Eğer bu bir soygunsa –ki SPK usulsüzlük demiş- bundan sadece devlet zarar görmüyor, vatandaş da görüyor. Yıldırım ‘ceza vereceğiz’ diyor. Bu ceza serbest piyasa kurallarını hiçe saydıkları için o firmalara verilebilir. Ancak burada vatandaşın mağduriyeti var. Bu mağduriyet nasıl giderilecek?

Bu mağduriyetin giderilmesinin bir tek tolu var: O da hukuk. Bugüne kadar vatandaşın benzine fazladan verdiği paraları geri alması gerekiyor. En azından bir hukuk devletinde bu en doğal haktır. Peki, vatandaş bu hakka nasıl kavuşacak? Hukuki düzenlemeler bunun için yeterli mi? örneğin tüketici mahkemeleri bu hakkın aranması için uygun mecralar mıdır?

Devlet cezasını kessin, tamam. Ama vatandaşın da mağduriyeti giderilsin. Birileri bu ülkede istedikleri gibi at oynatamayacaklarını anlamalı. Hukuk devreye girmeli…

iyibilgi.com



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs