En Sıcak Konular

Kabinede beklenen değişiklikler

14 Kasım 2008 12:07 tsi
Kabinede beklenen değişiklikler Vatan Gazetesinden Aydın Ayaydın AKP'de görev değişimi sonrası kabinede yeri garanti olan ve gidici gözüyle bakılan bakanları yazdı.

Aydın Ayaydın/Vatan

AKP’de görev değişimi bitti sıra kabine revizyonunda

2001 krizinde ekonominin büyük yara almasının faturası dönemin DSP, MHP, ANAP koalisyonu hükümetine çıkınca, Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerde AKP tek başına iktidar oldu. AKP, beş yıl için iktidar olunca krizin faturasını ödeyen koalisyon hükümetinin IMF ile yaptığı anlaşmayı aynen uyguladı. Programın uygulanmasının ekonomideki olumlu meyvelerini toplayan AKP, özellikle Başbakan Erdoğan’ın dış ilişkilere ağırlık vermesi ile dış dünyada etkili ataklar yaptı. Yolsuzluk ve yoksulluk konularında halkın taleplerine olumlu yaklaştı ve yolsuzlukların üzerine gidildiği izlenimi ile kamuoyundan olumlu tepkiler aldı, sonuçta başarılı bir iktidar dönemi geçirdi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 47’lik büyük bir oranla yeniden iktidar oldu. Başbakan Erdoğan, seçim akşamı yaptığı konuşmada AKP’nin radikal bir parti değil, merkeze oturan bir parti olduğunu ve kendisine oy verenin de vermeyenin de Başbakanı olacağını söyleyerek halka umut verdi.

***

Yolsuzluk ve yoksullukla mücadelenin yanında ekonomi ve AB gündemli uygulamalar bu süreçte teklemeye başladı. AB’ye uyum çalışmaları adeta unutuldu. IMF ile biten stand-by anlaşmasından sonra ilişkiler belirsizliğe terk edildi. Global krizin ülkemize olası etkileri görmezden gelindi. Güneydoğu politikasında beklenen başarı sağlanamadı. Halkın son derece önem verdiği yolsuzlukla mücadelede işler tersine dönmeye başladı. AKP mensuplarının adları yolsuzluk iddiaları ile gündeme geldi. Partinin ikinci adamı Dengir Mir Mehmet Fırat ile ilgili CHP’li Kılıçdaroğlu’nun iddiaları kamuoyunun gündemine oturdu. Fırat ile Kılıçdaroğlu arasında canlı yayında yapılan düelloda Fırat kamuoyunu tatmin eden bir portre çizmedi. Fırat’ın kamuoyunu irrite eden açıklamaları partiye büyük yara verdi. Sonunda Erdoğan yıpranan AKP imajını tazelemek için parti üst yönetiminde radikal değişikliğe gitti. İkinci adamlığa, Fırat’ın koltuğuna deneyimli ve Fırat gibi güneydoğu kökenli Abdulkadir Aksu’yu getirdi. İstifa eden Şaban Dişli’nin koltuğuna Bülent Gedikli ve Gedikli’de boşalan Mali ve İdari İşler Başkanlığı’na da Edip Uğur getirildi. Bu değişiklikten sonra partinin ikinci adamlığından alınan Dengir Mir Mehmet Fırat, sağlık nedenleri ile kendisinin istifa ettiğini öne sürse de kulislerde bunun gerçek olmadığı, AKP’nin imajını zedelediği için Başbakan Erdoğan tarafından istifasının istendiği yorumları yapılıyor.

***
Başbakan Erdoğan’ın partideki kan değişikliğinden sonra seçimler öncesi kabinede de revizyon yaparak isimleri yozlulukla anılmaya başlanan kimi bakanlarla heyecanını kaybeden bazı bakanları değiştirebileceği konuşuluyor. Babacan’dan Başmüzakereci görevinin alınması ve Turizm ile Kültür Bakanlığı’nın bölünmesi gündemde. Kabine revizyonunda gidiciler arasında ismi spekülasyonlarla gündeme gelen ve hakkında birçok usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları olan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ilk sırada yer alıyor. Gidici bakanlar arasında beklenen başarıyı gösteremeyen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Hilmi Güler, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın da isimleri geçiyor. Başka isimlerden de söz ediliyorsa da bana göre kalıcı bakanları saymak daha doğru. Başbakan yardımcıları Hayati Yazıcı, Cemil Çiçek ve Nazım Ekren, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu. Bu bakanların dışındaki tüm bakanlar gidiciler listesinde yer alabilir. Başbakan Erdoğan, kabine revizyonu ile seçimlere taze kan ve yeni umutlarla girmeyi hedefliyor.



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs