En Sıcak Konular

İşte yeni gezegen!

14 Kasım 2008 09:33 tsi
İşte yeni gezegen! Trilyonlarca kilometre uzaklıktaki Gezegenler fotoğraflandı. En yakını 1,234 trilyon kilometre mesafede olan dört gezegenden gelen fotoğraflar büyüleyici

Tam 13 yıllık hummalı çalışmalar sonunda sonuç verdi. Astronotlar Bir yıldız etrafında yer alan gezegenleri görüntülemeyi başardı. Science dergisinde iki sayfa olarak yayınlanan fotoğrafta; bir yıldızın etrafında (Fotoğrafta da görülebileceği gibi) 3 turuncu nokta şeklinde gezegenler keşfedildi.

Uzmanlar çıplak gözle şahit oldukları bu görüntüler karşısında yeni ve yabancı bir dünyanın işareti olarak niteledi. Bu zamana kadar keşfedilmiş 300 gezegenin haricinde, teleskobun teknolojik imkanlarının geliştirilmesi ile bulunan bu gezegenler büyk heyecan yarattı.


Amerikalı bilim adamları en yakını 767 trilyon mil (1,234 trilyon kilometre) uzaklıktaki 4 gezegenin net olmayan fotoğraflarını çekmeyi başardı.

Bilim dergisi Science'da yayınlanan habere göre, biri Hubble teleskobu, diğeri iki farklı teleskobu kullanan astronom ekipleri, araştırmanın Dünya gibi gezegenler bulunup bulunmadığı ve orada potansiyel yaşamın olup olmadığını anlamak yolunda bir adım olduğunu bildirdi.

Bilim adamı Bruce Macintosh, Pegasus takımyıldızındaki bu gezegenlerin bir yıldızın etrafında dönen 3'lü olduğunu doğruladıklarını kaydetti. Macintosh, 767 trilyon mil (1,234 trilyon kilometre) uzaklıktaki güneş sistemindeki yıldızın HR8799 olduğunu, üç gezegenin de Jüpiter'den 7 ila 10 kat büyük olduğunu aktardı.

Hubble'ın keşfettiği diğer gezegen ise şimdiye kadar saptanan dış gezegenlerin en küçüğü. Jüpiter'in 3 katı kadar büyüklüğe sahip ve Satürn gibi halkaları bulunuyor. Fomalhut yıldızı etrafında dönen gezegenin Piscis Austrinus takım yıldızında, 148 trilyon mil uzakta olduğu tespit edildi. Gezegenin 200 milyon yaşında.

Son 13 yıldır güneş sistemimiz dışında 300 civarında gezegen keşfedildi.



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs