En Sıcak Konular

OECD'den ağır rapor

13 Kasım 2008 23:03 tsi
OECD, üye ülkelerde ortalama işsizlik oranının 2009 yılında yüzde 6,9'a çıkacağı tahmininde bulundu.

Merkezi Paris'te bulunan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), üye ülkelerde ortalama işsizlik oranının 2009 yılında yüzde 6,9'a çıkacağı tahmininde bulundu.

OECD tarafından bugün yayınlanan raporda 2008 yılı için 5,9 olarak tahmin edilen işsizlik oranın, 2009 yılında yüzde 6,9'a, 2010 yılında da yüzde 7,2'ye çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

OECD, gelecek yıl avro ülkelerinde işsizlik oranının yüzde 8,6, 2010 yılında ise yüzde 9'a ulaşacağını belirtirken, bu oranı ABD'de gelecek yıl yüzde 7,3, 2010 yılı için ise yüzde 7,5 olarak hesapladı. OECD tahminine göre Japonya'da ise gelecek yıl için işsizlik oranı yüzde 4,4 olarak tahmin etti.

Raporun basına tanıtımı ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen OECO direktörü Jorgen Elmeskov, mali kriz ile birlikte fiyatlar üzerindeki baskıyla enflasyon oranının düşmesi gerektiğini söyledi. Mal ve eşya fiyatlarının da düşük seviyede olacağı tahmininde bulunan Elmeskov, ilave makro ekonomik önlemlerin gerekli olduğunu vurguladı.

-GAYRİ SAFİ MİLİ HASILA ORANLARI-

OECD bugün yayınlanan raporunda kriz ile birlikte, üye ülkelerde 2009 yılında gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 0,3 düşeceği tahmininde bulundu. OECD, bu oranın ABD'de yüzde 0,9, Japonya'da yüzde 0,1 düşeceğini, avro para birimi kullanan ülkelerin oluşturduğu avro bölgesinde ise bu oranın yüzde 0,5 olacağı tahmininde bulundu. OECD, bu yıl için üye ülkelerde yüzde 1,4, gelecek yıl yüzde 0,3'lük düşüşten sonra 2010 yılı için de yüzde 1,5 artış öngörüsünde bulundu.

2008 yılı sonunda üye ülkelerde GSMH'nın yüzde 1,4 artış göstereceği, 2009 yılında ise GSMH'da yüzde 3 düşüş yaşanacağı uyarısında bulunan OECD, 2010 yılı için ise yüzde 1,5 oranında artış tahmininde bulundu.

OECD GSMH'de, ABD için 2008 yılında yüzde 1,4 artıştan sonra 2009 yılında yüzde 0,9 düşüş, 2010 yılında ise yüzde 1,6 artış öngörüsünde bulundu.

Japonya GSMH'si için bu yıl yüzde 0,5 artıştan sonra gelecek yıl yüzde 0,1 düşüş, 2010 yılı için yüzde 0,6 artış bekleyen OECD, avro bölgesi GSMH'si için ise, bu yıl yüzde 1,1 artış, gelecek yıl yüzde 0,5 düşüş, 2010 yılı için ise yüzde 1,2 büyüme tahmini yaptı.



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,060 µs