En Sıcak Konular

'Durumumuz Avrupa'dan iyi'

13 Kasım 2008 21:50 tsi
Çağlayan: Durumumuz Avrupa'nın birçok ülkesinden daha iyi.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin küresel bir oyuncu olduğunu, küresel bir alanda yaşanan krizin mutlaka Türkiye'ye de etkileri olacağını belirterek, "Şunu çok net ifade ediyorum ki, bizim durumumuz Avrupa'nın birçok ülkesinden çok daha iyi. Çok daha önemli avantajlarımız var" dedi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Uluslararası Geleceğe Yönelik Araştırmalar ve Bilgi Merkezinin yarın Paris'te gerçekleştireceği "Küresel Büyümenin Yavaşlaması Karşısında Türkiye Ekonomisi" konulu seminerine katılacak olan Bakan Çağlayan, Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Dünyada küresel bir ekonomik kriz yaşandığını belirterek, bu ortamda nakit krediye ve likiditeye ulaşmanın eskisine oranla daha zor bir hale geldiğini, ulaşılan likiditenin de eskisine oranla maliyetlerinin arttığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Böylesine bir ortamda Avrupa ülkeleri bu küresel krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. Özellikle Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya gibi ülkeler de yaşanan krizden ciddi manada menfi etkilenmiş durumda. Ama şunu çok net ifade ediyorum ki bizim durumumuz Avrupa'nın birçok ülkesinden çok daha iyi. Çok daha önemli avantajlarımız var. Ancak, 'kriz Türkiye'yi etkileyemez' diyemeyiz. Böyle bir söylemimiz söz konusu değil. Çünkü Türkiye küresel bir oyuncu. Küresel bir alanda yaşanan bir krizin mutlaka Türkiye'ye de etkileri olacaktır."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, "Yurt dışındaki sermayenin Türkiye'ye getirilmesi konusunda TBMM'de bugün çıkarılan yasa Türk ekonomisini ve sanayisini nasıl etkiler?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Sanayi, her zaman nakit ihtiyacı içinde olan bir yapıdır. Yeni yatırım yapacaksanız mutlaka finansman ihtiyacınız vardır. Veya mevcut borçlarınızı yenilemek için finansman ihtiyacınız vardır. Dolayısıyla bugün Meclis'ten geçen kanun ile hem yurt içinden hem yurt dışından kaynak elde edilmesi noktasında önemli olacak. Bu, Türkiye'ye yeni kaynak getirilmesinin yolunu açacak."

İşçi çıkarmalar konusunda kendilerine ulaşan göstergelerin ne yönde olduğunun sorulması üzerine de Çağlayan, şunları söyledi:

"Türkiye'deki ekonomik durum konusunda tüm kurum ve kuruluşların yöneticileriyle daima temas içindeyiz. Sektör sektör bütün kurumlarla görüşüyorum. Odalarla, TÜSİAD, MÜSİAD ve tüm kurumların başkanları ile görüşüyorum. Şu anda bir panik havası var. Bugünlerde, bu şartlarda işverenin panik konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Paniği gerektirecek herhangi bir şey söz konusu değildir. Soğukkanlı, serinkanlı olmak gerekir. Bizim kendi bünyemizden kaynaklanmayan, dünyadan gelen bir rüzgar, bir fırtına bu. Bu fırtınanın de etkilerini en aza indirecek tedbirleri mutlaka alma noktasında gece gündüz hareket ettiğimizi ifade etmek istiyorum."



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs