En Sıcak Konular

Talat ve Hristofyas 8. kez bir araya geldi

13 Kasım 2008 13:45 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında bugün yeniden bir araya geldi.

BM kontrolündeki Lefkoşa ara bölgede sekizinci kez bir araya gelen liderlerin görüşmesine, heyetleri ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun da katılıyor.

Liderler, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" ana başlığı altında "yasama" konusunu müzakere etmeyi sürdürecek. Liderler, bugünkü görüşmede, daha öncekilerin aksine, baş başa görüşme yapmadan heyetleriyle görüşmeye geçti.

11 Kasım'da yapılan görüşmenin ardından açıklamada bulunan Alexander Downer, liderlerin ilerleme sağladıklarını belirterek, anlaştıkları ve anlaşamadıkları konular olduğunu söylemişti.

Downer, "yönetim ve güç paylaşımı" konusunun oldukça önemli bir konu olduğunu, bu nedenle görüşülmesinin uzun sürmesinin normal olduğunu da belirtmişti.

Liderlerle dün ayrı ayrı görüşen Downer, ayrıca KKTC ve Güney Kıbrıs'ta başka görüşmeler yaptı. Aleksander Downer, Hristofyas'la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinin varacağı sonuç konusunda "iyimser" olduğunu söylemişti.

Müzakerelerin zor olacağının bilindiğini ifade eden Downer, "Burada uzun bir tarih var. Bu sorunlar kolay çözülebilseydi çok önceden çözülürdü ama değiller. Ancak Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için her şeyden önce siyasi irade olması gerekir ve zannederim her iki liderin de siyasi iradesi vardır" demişti.

Downer, müzakerelerin gittikçe zorlaşacağını ve kolay olmasının beklenmediğini de belirtmişti.

FELSEFE AÇIKLAMASI

Bu arada Hristofyas, önceki görüşmeden sonra Rum gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ne tür bir devlet istedikleri" konusunda, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la "ortak felsefeleri olmadığını" belirterek, "İstenilen devletin ne olduğu, devletin ne derece birleşik ve ne derece istikrarlı ve ne derece işleyebilir olacağı konusunda felsefelerde birlik olması gerektiğini" söylemişti.

Hristofyas'ın açıklamasına dün yanıt veren KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, "Kıbrıs Türk tarafının tutumunun ve felsefesinin çok açık" olduğunu vurgulamıştı.

"Bulunacak olan çözümde Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türkleri veya tersi olarak Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Rumları idare edemeyeceğinin bilinmesi gerektiğini" belirten Erçakıca, "Bizim felsefemiz açıktır. Rum tarafı, felsefi farkımız neyse bunu açıklamak durumundadır. Eğer Kıbrıs Rum idaresinde bir yeni devlet düşünüyorlarsa orada büyük bir felsefe farklılığımız vardır" demişti.
AA



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,676 µs