kabulleneceğim! | " /> iyibilgi zoom" /> kabulleneceğim! | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Söz veriyorum, kabulleneceğim!

13 Kasım 2008 12:54 tsi
Söz veriyorum, kabulleneceğim! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Erbil'de görmek istediğini belirten Barzani'den Kerkük'le ilgili ilginç açıklamalar... iyibilgi zoom

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin lideri Mesud Barzani, Türkiye ile yürütülen sessiz diplomasinin uzun sürmeyeceğini, kısa süre içinde açık diplomasiye geçileceğini söyledi. Mesud Barzani, bir gazetecinin sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, Kuzey Irak’ta görmeyi çok arzu ettiklerini söyledi. Barzani, 2 haftalık ABD ve Avrupa temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile ilişkilerin daha iyi bir seviyeye taşınmasını arzu ettiklerini belirtti. Barzani, Barack Obama’nın, Amerikan Başkanı seçilmesinin, Türkiye ile ilişkilere olumlu etki yapacağını belirtti.

Kerkük sözü verdi

Öte yandan The Wall Street Journal gazetesinnde bir yazı kaleme alan Barzani Kerkük'te yapılacak referandum sonrasında Kerküklülerin tercihinin merkezi yönetim olması haline bunu kabul edeceğine söz verdi.

Yazısında Kuzey Iraklı Kürtlerin Irak'ın 'özgürleşmesinde' ABD ile yan yana savaştığını ve bundan gurur duyduklarını belirten Barzani 'ABD’nin bir talebinin ardından, Bağdat’a Kürt askerleri konuşlandırdık. Bu askerler, asker artırımı stratejisinin başarısında belirleyici rol oynadı' diye yazdı.

Petrol anlaşmalarını savundu

Öte yandan yazısında Kuzey Irak yönetiminin kendi başına yabancı şirketlerle petrol anlaşması yapmasına değinen Barzani, Cumhurbaşkanı Talabani'nin sert çıktığı uygulamayı savundu. Barzani 'Anayasasına bağlı kalan ve bölgelerin yetkilerinin açıkça belirlendiği federal bir modele dayanan bir Irak devletini geliştirmeye olan bağlılığımızı vurguladık. Tüm bunlara rağmen, bazı yorumcular bugünlerde Kürtlerin toprak taleplerinde ısrar ederek ve Kürdistan’ın petrol kaynaklarını geliştirme noktasında ilerleyerek sorun çıkardığını ima ediyor. Bu iddialar rahatsız edici' diye yazdı. Yabancı şirketlerle yapılan petrol anlaşmalarının yasal olduğunu savunan Barzani, yapılan anlaşma gereği Kuzey Irak'ın yeni açılacak petrol alanlarının yönetimini, Irak merkezi yönetiminin ise mevcut petrol alanlarının yönetiminden sorumlu olduğunu iler sürdü.  

Referandum sonucuna saygı

Öte yandan yazısında Kerkük ve Türkiye'ye de değinen Barzani Türkiye ile ilişkilerin derinleşeceğini, Kerkük konusunda ise referandunmdan çıkacak sonuca saygı duyacağını belirtti. Barzani şunları yazdı: Halk oylaması yapmak kolay değil, fakat bir 80 yıl daha sürecek ihtilafa tercih edilir.
Kürdistan yanlısı taraf Kerkük’teki referandumu kaybederse, Kürdistan’ın sonuca saygı göstereceğine söz veriyorum. Ve kazanırsa, Kerkük’ün Türkmen, Arap ve Hıristiyanlarının hem yerel düzeyde, hem de Kürdistan bölgesinin yerel parlamentosu ve hükümetinde gerçek oranlarından daha yüksek bir oranda temsil edilmesini garanti altına almak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyorum.

iyibilgi.com



Bu haber 1,254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs