En Sıcak Konular

Kış hastalıklarına karşı önleminizi aldınız mı?

13 Kasım 2008 10:35 tsi
Kış hastalıklarına karşı önleminizi aldınız mı?
Romatizma gibi birçok kronik hastalık etki alanını genişletti, modern çağın sorunu oldu. Bunlar bağışıklık sistemi hastalıkları. Bağışıklık sistemi çökünce sorunlar başlar. Vücudun askerlerini iyi hazırlayın ki, kışı rahat geçirin...

İşte rahat bir kış dönemi geçirmek için yapılması gerekenler...

Kışın şiddetini arttıran müzmin romatizmal hastalıklar, bronşit, kas, eklem ağrısı şikayetlerini sıkça yaşar yahut yakınlarımızdan duyarız.

Son yıllarda romatizmal hastalıklar gibi birçok kronik müzmin hastalık hızla etki alanını genişleterek modern çağın sorunu haline gelmiştir. Bu modern çağın sorunları otoimmün hastalıklar olarak karşımıza çıkar. Bilindiği gibi organizmanın savunma gücünü immun (bağışıklık) sistemi oluşturur. Vücudumuz kendine ait olan öz dokuları ile kendine ait olmayan yabancı cisimleri ayırabilmeyi öğrenmiştir ve buna karşı savunma sistemi geliştirebilme özelliğine sahiptir.

Basit bir anlatımla organizmamız yabancı dokulara karşı kendisini savunurken, kendi dokularına karşı hiçbir tepki göstermez. Kişinin bağışıklık sisteminin kendi dokularına karşı tepki göstermesi yani onlara yabancı bir cisimmiş gibi davranması özbağışıklık hastalıklarına neden olmaktadır.

BESLENMENİN ÖNEMİ

Günümüzde birçok hastalık bağışıklık bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Özbağışıklık yani otoimmün hastalıklar arasında; n Eklem romatizması n Çölyak hastalığın MS - multiple skleroz n Sistemik lupus n Kan hastalıkları n Hashimoto hastalığı n Crohn hastalığı Ne yediğimiz ve nasıl beslendiğimiz tıpkı hastalıkların habercisi olduğu gibi hastalıkların önününe geçmek içinde altın anahtar.

Bugün dengesi bozulmuş bir bağışıklık sisteminin toparlanması için işin başında beslenme müdahalesi geliyor. Ancak önce zayıf düşen bir bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmak gerektiğine bir bakalım. Sağlıklı ve dengeli beslenme. Vitamin ve minerallerin doğru ve yerinde alımı. Vücut için koruyucu aşıların yaptırılması. Sigara, alkol ve olumsuz çevre koşullarından uzaklaşmak. Bol su içmek. Düzenli uyku. Egzersiz. Hormonal dengesizliklerin tespit edilmesi ve giderilmesi.

NASIL PLAN YAPILMALI

Sebze ve meyve ağırlıklı, gereğinden fazla olmayan protein içerikli beslenme sistemi. Süt ve süt ürünleri, tahıllardan uzak vejetaryen diyet tercih edilmeli. Her türlü sebze ve şekeri az meyve çiğ olarak tüketilmelidir.

UNUTMAYIN!

Kronik hastalıkların yüzde 90'ı bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanmaktadır. Olumsuz çevre koşulları, egzoz, sigara, hareketsizlik bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Stres bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağışıklık sisteminin düzeltilmesi oluşmaya başlayan hastalıkların engellenmesini sağlayabilir.

BU SAVUNMA SiLAHLARINA DiKKAT

Un, şeker ve rafine gıdalar tercih edilmemelidir. İnsülin direnci kırılmalıdır. Tehlike yaratan besinlerin bir çoğunu hayvansal gıdalar oluşturmaktadır.

OMEGADA YANLIŞLIK YAPMAYIN

Omega 3 yağ asitleri bağışıklık sistemi üzerinde önemli rolü vardır. Düzenli keten tohumu ya da balık yağı alınması iltihapların artmasını önler. Aynı zamanda beslenmede yer alan düzenli omega- 3'ler ise iltihap giderici, pıhtılaşmayı azaltıcı ve ağrı giderci etkiye sahiptir. Ancak omega-6'ların fazla alımı kronik çok sayıda hastalığa neden olurlar.

NE ZAMAN KULLANMALISINIZ

Araşidik asidi ve DHA seviyenizi kontrol ettirin. Yağ asidi dengesi anormalse omega 3 yağ asidi takviyesi alabilirsiniz. Bunun için keten tohumu ve balık yağından faydalanmak yeterli olacaktır. Otoimmün hastalıklar için kullanılan balık yağı aynı zamanda yaşlılarda kemik yıkımının önüne geçmek için önemlidir. Özellikle akut eklem romatizmasında itihap giderici etki için günde 1000 mg balık yağı (DEHA+ EPA) önerilmektedir. Omega 3 için keten tohumu yada balık yağı tüketebilirsiniz.

Dr. İsmail Ağar / Bugün



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,775 µs