En Sıcak Konular

Berlusconi, İzmir'de umut dağıttı

13 Kasım 2008 09:33 tsi
İtalya Başbakanı Berlusconi, AB'ye üyelik müzakereleri engellemeye çalışanları ikna edeceklerini söyledi.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, AB-Türkiye arası müzakereleri engellemeye çalışan ülkeler var, ama biz Türkiye'nin stratejik öneminin altını sürekli çizeceğiz ve onları ikna edeceğiz" dedi.

Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasındaki basın toplantısında bir İtalyan gazeteci, "Türkiye ile AB arasında çok uzun bir nişanlılık döneminin sürdüğünü ve bu evliliği bozmak isteyenlerin bulunduğunu" belirterek, üyelik süreciyle ilgili iki başbakanın değerlendirme yapmasını istedi.

İtalya Başbakanı Berlusconi, ilerideki dönemlerde Çek Cumhuriyeti ve İsveç'in AB dönem başkanlığını alacağını, bu ülkelerin niyetlerinin Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını hızlandırmak olduğunu dile getirdi. Bu vesileyle bugüne kadar söylenenlerin üzerine yeni notların eklenebileceğini ifade eden Berlusconi, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar 2 fasıl söz konusuyken Çek Cumhuriyeti başkanlığındaki bir yıl içinde 4 fasıl açılmasını öngörüyoruz. AB-Türkiye arası müzakereleri engellemeye çalışan ülkeler var, ama biz Türkiye'nin stratejik öneminin altını sürekli çizeceğiz ve onları ikna edeceğiz. Türkiye, tüm Orta Doğu nezdinde önemli ve sınır bir ülke. Türkiye aynı zamanda on yıllara dayanan uzun soluklu bir NATO ülkesi. Türkiye dünyada mevcut olan yaraların iyileştirilmesi için insan kaybetmeyi göze alarak, NATO misyonlarına ve diğer barış misyonlarına katılmaktadır. AB'nin bunları da görmesi lazım. AB'nin genişleme menfaati nedir? Türkiye'nin mutlaka buna dahil edilmesi gerekmektedir."

Başbakan Erdoğan da Türkiye'nin 1959 yılında fiili, 1963 yılında resmi olarak AB üyelik sürecine başladığını, bunun çok uzun bir nişanlılık dönemini gösterdiğini belirtti.

Müzakere sürecinde adeta rutine bağlanmış şekilde her dönemde iki fasılın geçtiğini, bunun kendilerini rahatsız ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Şu anda Fransa dönem başkanlığındayız. Bu dönem başkanlığında da kaç fasıl açılır onu bilemem, ama görünen o ki iki fasıl açılacak gibi bir durum söz konusu. Bu bir rutin, bu rutinin bozulmasını isterdik. Temennimiz 2009'da başlayan Çek, ardından İsveç'in dönem başkanlığı var. Bu dönem başkanlığında bu rutini bozalım diyoruz, bunun gayreti içindeyiz. Bu konuda değerli dostum, meslektaşımdan da daha farklı bir destek bekleyeceğiz. Bu rutini beraberce bozup süreci hızlandırmak istiyoruz. Bu nişanlılık dönemlerini uzatmak pek doğru değil. Biz acele etmek istiyoruz da bazıları uzatıyor bu işi. Temennim odur ki uzatmadan bu işi bitiririz."

aa



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs