En Sıcak Konular

Elekdağ, Obama güvencesi verdi

12 Kasım 2008 22:50 tsi
CHP Milletvekili Elekdağ, ''ABD'nin yeni Başkanı, Ermeni tezlerine ilişkin kararları parlamentodan geçireceğini açıkladığını hatırlattı, Bush örneği ile yeni iddiada bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, ''ABD'nin yeni Başkanı, Ermeni tezlerine ilişkin kararları parlamentodan geçirme sözü de vermiştir. Ancak, Türkiye'nin Orta Doğu'daki rolünü daha iyi kavrayınca buna yanaşmayacaktır. Nitekim bunu Bush'da da yaşadık'' dedi.

Milli Düşünce Merkezi tarafından, Alkın Prestige Otel'de, ''Milli Dış Politikamız, Türkiye'nin Bütünlüğü ve Çözümlerimiz'' konulu panel düzenlendi.

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, panelde ''ABD Yeni Yönetiminin Orta Doğu Stratejisi ve Türkiye'ye Etkileri'' konulu bir sunum yaptı.

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın, seçim kampanyası boyunca dünya ve ABD kamuoyunun beklentilerine cevap verecek çok sayıda vaatte bulunduğunu anımsatan Elekdağ, Obama'nın bu vaatlerle adeta ''küresel başkan'' vasfını kazandığını söyledi.

Obama'nın, bu muazzam beklentileri karşılayıp karşılayamayacağını zamanın göstereceğini belirten Elekdağ, ''Obama, terörle mücadele stratejisini El Kaide ve Bin Ladin'in tasfiye edilmesi üzerine oluşturmuş görünüyor. Seçim kampanyasında ABD'deki Irak askerlerini 16 ay içinde çekeceğini belirten Obama, henüz bunu nasıl yapacağını söylemedi. Ayrıca, İsrail-Filistin anlaşmazlıklarında da ilkesel bir tutumu yok. Ancak, Müslüman olduğu iddiaları karşısında nasıl koyu bir Hristiyan olduğunu kanıtlamaya çalıştı ve bu süreçte İsrail yanlısı bir tutum sergiledi'' diye konuştu.

Yeni ABD yönetiminin, ''stratejik hakimiyet oyunu''nu hukuk ve diplomasi kurallarını uygulayarak oynayacağını ifade eden Elekdağ, yeni yönetimin, NATO ittifakına Batı dünyasının çıkarlarını koruyacak şekilde işlerlik kazandırmaya çalışacağı görüşünü dile getirdi.

Obama'nın, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını benimsediğini vurgulayan Elekdağ, ''ABD'nin yeni başkanı, Ermeni tezlerine ilişkin kararları parlamentodan geçirme sözü de vermiştir. ancak, Türkiye'nin Orta Doğu'daki rolünü daha iyi kavrayınca buna yanaşmayacaktır. Nitekim bunu Bush'da da yaşadık'' dedi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, ''Türkiye'nin milli yapısının sorgulanmaya başlandığı bir dönem yaşandığını'' söyledi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün son sözlerinin kamuoyunda tartışma yarattığını dile getiren Ünal, ''Gönül'ün bu sözlerine hem 'Türk' kavramına düşman çevrelerden hem de dindar çevrelerden eleştiriler geldi. Bunu anlamak mümkün değil. 'Türk Milleti' kavramına hasım, Hükümet'i bile etkileyebilecek bir grupla karşı karşıyayız'' dedi.

-''RUSYA YENİDEN KUTUP OLMAYA BAŞLADI''-

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ da yeni ABD Hükümeti'nin önündeki en büyük sorunun, ''küresel ekonomik kriz'' olduğunu söyledi.

ABD'nin son yıllarda ''doğru'' diye savunduğu herşeyin ''yanlış'' çıktığını ifade eden Özdağ, ABD'nin dünya ölçeğinde imaj yenileme çalışmalarına başladığını anlattı.

ABD'de, ''Irak'taki Türkmenlerin ezildiğini'' söyleyen tek politikacının Cumhuriyetçi Parti Adayı Mc Cain olduğunu, onun da seçimi kaybettiğini belirten Özdağ, ''Yeni yönetimle birlikte Afganistan savaşı devam edecektir. Hatta bu bir Afganistan-Pakistan savaşına dönüşebilir. ABD, Afganistan'da Türkiye'yi yanında görmek isteyecektir, ama bu ne kadar Türkiye'nin menfaatinedir tartışılır. Çünkü, Pakistan, ABD'nin Hindistan'a yakınlaşmasını göz önüne alarak Çin eksenine doğru kaymaya başlamıştır'' diye konuştu.

Rusya'nın yeniden ''kutup'' olmaya başladığına dikkati çeken Özdağ, ABD'nin Rusya'ya karşı duygularının karışık olduğunu söyledi.

Ümit Özdağ, ABD'nin Rusya'nın yeniden güçlenmesi karşısında rahatsızlık duyduğunu ancak bir yandan da İran'a yapılacak çalışmalarda bu devletin yardımına ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Özdağ, ''Dünyanın çok kutupluluğa doğru kayışında Türkiye jeopolitik konumu uyarınca kendi politikalarını kabul ettirmek adına daha geniş bir manevra alanı bulacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Emekli Kurmay Albay Erdal Sarızeybek de sunumunda, Türkiye'deki terörün bir iç güvenlik sorunu olmadığını, ulusal boyutu bulunduğunu söyledi.

''Türkiye'nin komşuları tarafından desteklenen bir örgütün ihraç ettiği terörün, iç güvenlik sorunu gibi değerlendirilmesinin yanlış'' olduğunu ifade eden Sarızeybek, ''Bu öyle bir sorun ki 30 yıllık mücadelede kaç şehit verdiğimizi, kaç caminin, hastanenin, okulun yakıldığını, yıkıldığını, kaç öğretmenin, doktorun şehit edildiğini bilmiyoruz, söylemiyorlar. Bu mücadelede ne kadar ulusal kaynağımızın harcandığını bilmiyoruz. Bu bir iç güvenlik sorunu mudur yoksa ulusal güvenlik sorunu mudur önce buna karar verilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

aa



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,699 µs