En Sıcak Konular

Barzani'nin en büyük korkusu!

12 Kasım 2008 20:47 tsi
Barzani'nin en büyük korkusu! 

Barzani'nin ülkesi işgal altında. Ama ABD büyük ihtimalle çıkacak. Ancak Barzani'nin çok büyük bir korkusu var. Bakın ne?

ABD ve Avrupa'da iki haftayı aşkın bir süredir temaslarda bulunan Barzani Erbil'e dönüşünde Türkiye ile ilgili sıcak mesajlar vermesinin yanında ABD'nin Irak'taki varlığına ilişkin de konuştu. Barzani ABD ordusu çekilirse, Irak ordusu mevcut haliyle ülkenin sınırlarını koruyamaz; hatta ülke içerisinden gelen dâhili terör tehditleriyle de mücadele edemez" dedi.

ARAMIZDAKİ DUVARLAR YIKILDI

Geçen Ekim ayının ortasında Türkiye'nin Irak Temsilcisi Murat Özçelik'le görüşmesi tarihi buluşma olarak yorumlanırken, Barzani "Türkiye ile aramızdaki duvarlar artık yıkıldı, diyalog yolu açık" demişti. Türkiye ile aralarındaki engellerin ortadan kalktığını bugün bir kez daha hatırlatan Barzani, ilişkileri çok daha iyi noktalara getirme arzusunda olduklarını vurguladı.

AÇIK DİPLOMASİ YAKINDA

Erbil havalimanında düzenlenen basın toplantısında Cihan muhabirinin "Türkiye ile ilişkiler şu anda sessiz ve gizli diplomasiyle yürütülüyor, açık diplomasiye ne zaman geçilecek" sorusunu, "Çok uzun zaman almayacağını düşünüyorum. Görüşmelerimizi zaten açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ama açık diplomasinin yakın zamanda başlayacağını umuyorum" şeklinde cevapladı.

BARZANİ GÜL'Ü BEKLİYOR

Barzani, bir başka Türk gazetecinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tarihi Ermenistan ziyaretini hatırlatarak Gül'ü bölgeye bekleyip beklemediklerini sorması üzerine "Sayın Gül'ü burada görmeyi çok isteriz ve bundan çok memnun oluruz" dedi.

Barzani, ABD ziyaretini resmi bir davet üzerine gerçekleştirdiğini, dönüşte de Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Fransa'yı ziyaret ettiğini belirterek, ziyaretinde Türkiye'nin yer almadığını açıkladı. ABD yolculuğu seyahat planlarında Türkiye'ye uğramak olmadığını kaydeden Barzani, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını ve Türkiye'yi de ziyaret etmek istediğini söyledi.

OBAMA'NIN SEÇİLMESİ OLUMLU ETKİ YAPABİLİR

ABD yönetiminin kendilerini Türkiye ile ilişkileri geliştirme konusunda desteklediğini belirten Barzani, Washington'un kendilerini Ankara ile ilişkileri sağlam tutma konusunda teşvik ettiğini ifade etti. Barack Obama'nın nasıl bir politika izleyeceğini henüz bilmediklerini söyleyen Barzani, "Umut ederim ki Obama'nın seçilmiş olması Türkiye ile ilişkilerimize olumlu bir etki yapacaktır" dedi.

ABD başkanlık seçimleri öncesinde Obama ve John McCain'in dış politika danışmanlarıyla görüştüğünü hatırlatan Barzani, "ABD büyük ve kurumsal geleneklerini olan bir devlet. Hangi adayın başkan seçildiği temel politikaları değil, kullanılan taktikleri değiştirir" dedi.

ABD dönüşünde, AB dönem başkanı Fransa'ya gittiğini ifade eden Barzani, Paris'te Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile görüştü bilgisini verdi. AB ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini açıklayan Barzani, Paris temaslarını da bu yolda atılmış faydalı bir adımlar olarak tanımladı.

ABD'NİN ÇEKİLİRSE IRAK'TA SAVAŞ ÇIKABİLİR

ABD dönüşünde konuşan Mesut Barzani'nin gündeminde Irak-ABD stratejik güvenlik anlaşması da vardı. Anlaşmanın kesinlikle imzalanması gerektiğini vurgulayan Barzani, "Anlaşma imzalanmazsa Irak'ta iç savaş çıkabilir" uyarısında bulundu.

Barzani, Irak ordusunun şu anki haliyle ülkenin hava ve kara sınırlarını korumakta yeterli olmadığını düşünüyor. "ABD ordusu çekilirse, Irak ordusu mevcut haliyle ülkenin sınırlarını koruyamaz; hatta ülke içerisinden gelen dâhili terör tehditleriyle de mücadele edemez" diyen Barzani, anlaşmanın imzalanmasının Irak'ın geleceği için gerekli olduğunun altını çizdi.

ABD seyahati öncesinde Bağdat hükümetinin bu anlaşmayı imzalayacağı konusunda endişeleri olduğunu söylediğini hatırlatan Barzani, "Şimdi de benzer kaygıları taşıyorum. Korkarım ki hükümet ABD ile güvenlik anlaşmasını imzalamayacak" şeklinde konuştu.


"IRAK FEDERAL BİR DEVLETTİR, BÖLGESEL HÜKÜMETLERİN YETKİLERİ SINIRLANDIRILAMAZ"

Irak'ın güneyindeki Şii vilayetlerin de federatif yönetimler kurmak istemeleri fikrini destekleyen Barzani, Irak'ın federal bir devlet olduğunu ve Anayasa'da belirtilen şekilde federal bölgesel hükümetler kurulabileceğini söyledi. Barzani, Başbakan Nuri El Maliki'nin yerel hükümetlerin yetkisini kısıtlayıp merkezi idareyi güçlendirmek istemesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. "Irak'ın bir anayasası vardır ve herkes buna göre hareket etmelidir. Merkezi ve bölgesel hükümetler arasındaki ilişki de anayasada tanımlıdır. Bölgesel hükümetlerin yetkilerinin sınırlandırılması düşüncesine karşıyız" dedi.

cihan




Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,953 µs