En Sıcak Konular

Moody's: Türkiye IMF anlaşması seçim sonrası

12 Kasım 2008 17:27 tsi
Moody's: Türkiye IMF anlaşması seçim sonrası Moody's, IMF ile Türkiye arasında imzalanması muhtemel herhangi bir anlaşmanın Mart ayındaki yerel seçimlerden sonrasına kalabileceği beklentisinde olduğunu açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Uluslararası Para Fonu  (IMF) ile Türkiye arasında imzalanması muhtemel herhangi bir anlaşmanın Mart ayındaki yerel seçimlerden  sonrasına kalabileceği beklentisinde olduğunu açıkladı.
   
Moody's tarafından hazırlanan Türkiye Raporu'nda, Türkiye'nin IMF ile stand-by anlaşmasını, olası bir ihtiyati  stand-by'a tercih etmesi gerektiği belirtildi. Raporda, yeni bir stand-by anlaşmasının hükümetin sıkı maliye poltikaları  korumasını öngöreceğinden Güneydoğu'ya yönelik sulama yatırımlarını azaltılmasına neden olacağı belirtildi.
   
Rapora göre, Türkiye'de 2009 ve 2010 ekonomik büyümesi, uzun dönem ortalamalarının altında kalacak ve  doğrudan yabancı yatırımlardaki azalma gelecek yıl Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 6'sı civarında öngörülen  cari işlemler açığının finansmanını zorlaştıracak.
   
Raporda, Merkez Bankası'nın (TCMB) gösterge faizini yıl sonuna kadar yüzde 16.75'te tutacağının tahmin edildiği,  YTL'deki son değer kaybının ve enflasyon beklentilerindeki artışın TCMB'nin 2009 sonu için yüzde 7.5 olan enflasyon  hedefinin gerçekleşmesini zorlaştırdığı ifade edildi.
   
GSYH gelecek yıl keskin bir şekilde yavaşlayacağı ve uzun dönem için öngörülen yüzde yüzde 5 civarındaki  büyümenin oldukça altına kalacağı kaydedilen raporda, ihracatın da kürsel ekonomik faaliyetlerin zayıflanması ve ana  emtia fiyatlarının düşmesi dolayısıyla azalacağı vurgulandı.
   
Rapora göre, iş piyasasındaki daralma ve yüksek borçlanma maliyetler nedeniyle özel tüketim de olumsuz  etkilenecek.
   
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki alt yapı ve sulama yatırımları nedeniyle hükümet harcamalarının artacağına  işaret edilen raporda, "Hükümetin harcamalarındaki artış, kredi daralması ve kürsel ekonomideki yavaşlamanın  Türkiye ekonomisine kısa ve orta vadede etkisini dengeleyecektir" denildi.
   
Avrupa Birliği katılım sürecinin uzun ve geniş bir olduğu belirtilen raporda, "İlerleme yavaş, ilerlemenin odağında  ekonomik reformlar var" değerlendirmesi yapıldı.

Gazeteport



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs