En Sıcak Konular

Altı Türk Taliban öldürüldü

12 Kasım 2008 15:43 tsi
Amerikan Ordusu nun Türkiye nin almak istediği silahlı insansız hava araçlarıyla Afganistan da düzenlediği saldırıda Taliban yanlısı altı Türk ün öldüğü iddia ediliyor.

Türkiye’nin PKK’ya karşı kullanmak üzere ABD’den satın almaya çalıştığı silahlı MQ-9 Reaper insansız hava araçlarınca (İHA) Afganistan’da yapılan bir operasyonda Taliban saflarında savaşan altısı Türk, 13 kişinin öldürüldüğü iddia edildi. Olay Afganistan’da Taliban saflarında savaşan daha çok Özbeklerden oluşan Ceyşul Mehdi Cemaati tarafından yapılan açıklamayla duyruldu. Türkiye’de kimi cihad yanlısı sitelerde de duyrulan açıklamada Amerikan Ordusu’nca kullanılan insansız hava araçlarının 8 Kasım 2008 günü gruba ait bir talimgahı vurmaları sonucu altısı Türk, biri Özbek, altısı da Azeri olmak üzere 13 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi. 
Açıklamada ölen Türklerin adı verilmezken, dördünün kod adlarına yer verildi. Buna göre olayda Ebu Dücane, Ebu Katade, İslam, Ömer kod adlı kişilerle ve Adanalı oldukları belirtilen iki Türk’ün öldüğü öne sürülüyor. Son aylarda Afganistan ve Pakistan’ın kuzeyinde yapılan operasyonlarda El Kaide ve Taliban saflarından savaşan çok sayıda Türk’ün öldüğü iddia ediliyor. Kimi iddialara göre halen Afganistan’da 150 civarında Türk’ün Taliban ve El Kaide saflarında savaştığı öne sürülüyor.

TÜRKİYE’DE AYNI SİLAHI ALMAYA ÇALIŞIYOR

Son açıklamadaki bilgilere bakılırsa son olay Afganistan’daki Taliban yanlısı Türklerin en fazla kayıp verdiği operasyonlardan biri oldu. Açıklamada insansız hava araçlarının türü hakkında bilgi bulunmuyor. Ancak Amerikan Ordusu’nun geçen yıldan beri Afganistan ve Irak’ta yeni üretilen MQ-9 Reaper adlı silahlı insansız hava araçlarını kullandığı biliniyor. Bu silahların Predator, Heron gibi diğer insansız hava araçlarından farkı silahlı olmaları. İki yıldır üretilen ve iki kişi tarafından karargahtan yönlendirilen bu silahlar yalnızca keşif yapmakla kalmıyorlar, hedefi gördüklerinde anında vuruyor.  Normal bir jet büyüklüğünde olan, 4000 feet irtifaya çıkıp, 20’i saate yakın havada kalabilen, 482 km hızla hareket eden MQ-9 Reaper’lara iki adet lazer güdümlü bomba (LGB) ve dört adet Hellfire füzesi yüklenebiliyor. Dört adet Reaper üzerindeki silah sistemleriyle beraber 53 milyon dolara maloluyor. Amerikan Ordusu’nca Afganistan ve Irak’ta kullanılmaya başlanan MO-9 Reaper’lar yine bu yıl içerisinde Afganistan’da bir Taliban yetkilisine yönelik saldırıda kullanılmıştı. Taliban yetkilisi 13 bin kilometre uzaklıkta olan ABD’nin Nevada eyaletindeki üste görevli olan iki Amerikalı askerce yönetilen MQ-9 Reaper’dan fırlatılan füze ile ölünce olay dünya basınında yer buldu. MQ-9 Reaper’lar bir süreden beri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en çok almak istediği silahlar arasında. TSK’nın MQ-9 Reaper’larla ilgilendiğini ilk olarak Habertürk.com geçtiğimiz haftalarda duyurmuş, Genelkurmay’dan yapılan açıklamalarda da bu bilgi doğrulanmıştı. TSK’nın ısrarlı girişimlerine karşın ABD’nin bu gelişmiş silahı Türkiye’ye satıp satmayacağı ise henüz bilinmiyor.

HaberTürk



Bu haber 1,019 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,324 µs