iyibilgi an" /> iyibilgi an"/>

En Sıcak Konular

AKP'nin çözülüşü ilkbahara?

12 Kasım 2008 13:05 tsi
AKP'nin çözülüşü ilkbahara? Bir ekonomik krizle gelen AKP, diğeri ile gider mi? Bu sorunun yanıtı bulunduğunuz açıya göre değişiyor. Kesin yanıtın ipuçlarını 2009'un ilk çeyreğinde alabileceğiz. Yine de bu senaryoya dikkat etmek gerekiyor. iyibilgi an

2001 ekonomik krizinin siyasal tezahürü olarak ortaya çıkan AKP-elbette sadece bu değildi-bir diğeri ile sahne-i siyasete veda eder mi? Bu kritik soru aslında kimileri için beklenti kimileri içinse sadece analiz.

Ama yanıtlarının bakış açılarına, kestirmeyi yapanın bulunduğu zaviyeye göre değişiyor! Örneğin Morton Abramowitz'in Newsweek'de kaleme aldığı yazının cümleleri içinde şunlar var; "Ekonomik çöküş AKP'nin son zamanlarda izlediği 'muhafazakar' eğilimi güçlendirecek... AKP ekonomik bir başarıyla yükseldi, bir ekonomik başarısızlıkla yıkılacak."

Bu yorum, AKP'nin krizle iktidara geldiği fikrinin bir türevi. Gidişinin şartları da benzer bir duruma bağlanıyor. Peki veri ne? Pek belli değilse de, sanırız şu not önemli; "muhafazakar eğilimin güçlenmesi". Buradar kasıt, AKP'nin bilinen referansları değil. Tersine, devletçi bakışının parlaması.

Abramowitz muhtemelen, ekonomik ve politik açından sıkışan AKP'nin tutunacak bir dal olarak devletçi formüllere dönüşünü ikaz ediyor. Ama dediğimiz gibi bu yorumlar ait olunan konumun açısı kadar geniş.

İşaret fişekleri patlasa da, ekonomik krizin hükümet müdehaleleri getirecek kadar yaşanmadığı Türkiye'de beklenti, ağır yaranın 2009 yılının ilk üç ayında açılacağı. Belki öyle belki değil. Fakat bu zamanlama yerel seçimlere denk geldiğinden, AKP'nin oy performansındaki azalış farklı kapıları açabilir.

Tabii iktidar partisinin seçimi kaybetme olasılığı zayıf. En azından istatistiksel açıdan yerel seçimlerin
genellikle iktidara yaradığı bilinen bir bulgu. Ama beklenenden daha az oy, erken genel seçim taleplerini yükseltebilir.

Türkiye'nin politik geçmişinde bu türden örnekler çok bulunuyor. Süleyman Demirel'in muhalefet anlayışında sık yaşanmış bir olgu bu. Ancak AKP muhalifleri açısından bu beklenti ne denli ümitvar olsa da, madalyonun bir de öbür yüzü var.

Çünkü; AKP'nin seçimlerden daha fazla, aynı veya nispeten az oy alması hükümeti sarsacak gibi değil. Manidar bir oy kaybı ise bugünden kestirilemez. Öte yandan, ekonomik krizin somut tezahürlerinin 2009 yılın bahis konusu zamanlamasına denk gelmesi de hala sadece beklenti.

Eğer, Başbakan Erdoğan'ın dünkü, "kriz tepe noktayı aştı ve inişe geçti" açıklaması doğru ise (!), bu senaryoları da ötelemek gerekecek.



Bu haber 1,479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    5,693 µs