En Sıcak Konular

200 sayfalık raporda ne var?

12 Kasım 2008 12:55 tsi
200 sayfalık raporda ne var? Başbakanlık Teftiş Kurulu Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili inceleme raporunu tamamladı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, 200 sayfalık rapor hazırladı. Raporda ilginç ve çarpıcı ayrıntılar bulunuyor. İşte bulgular:

- Hrant Dink'in öldürüleceği yönünde istihbarat bilgisine rağmen İstanbul polisi tarafından gerekli tedbir alınmadı.

- Yasin Hayal, McDonald's saldırısından sonra yurtdışından çok sayıda isimle görüşme yaptı. Eğer bu konuşmaları yaptığı isimler çözülürse olay daha aydınlanacak. Adalet Bakanlığı'nın bu isimlerin tespiti için izin vermesi gerekiyor.

- McDonald's'taki bağlantılar çözülseydi Hrant Dink cinayeti gerçekleşmezdi.

- Mahkemenin Erhan Tuncel üzerinde durmaması ve duruşmalara bir kez daha çağırılması büyük hata.

- Dink cinayeti planı Trabzon İl Alay Komutanlığı'na bildirildi. Ama ne jandarma ne de polis birbirine bilgi vermedi. Bu koordinasyonsuzluk nedeniyle ceza verilmeli.

Raporun sonunda bu tür suçların engellenmesi için bazı öneriler sıralandı. İşte o öneriler:

- İnternet kafeler iyi denetlenmeli

- Siber suçlara dair uluslararası sözleşmeler imzalanmalı

- Başka kişilerin üzerine kayıtlı açık hat uygulaması kaldırılmalı

Hürriyet

Raporda, Dink’e suikast düzenleneceği ile ilgili istihbarat bilgisi olmasına rağmen jandarma ve polisin gerekli tedbirleri almadığına dikkat çekildi. Görev ihmali bulunanlar hakkında, yeni bir inceleme yapılması istendi.

Suikast sonucu öldürülen Gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektubun ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun başlattığı inceleme tamamlandı. Kuruldan 3 müfettiş yaklaşık 1,5 yıldır Dink cinayetiyle ilgili soruşturmanın tüm boyutlarını incelemeye aldı.

200 SAYFALIK RAPOR
Müfettişler 27 klasör ve 200 sayfalık bir rapor hazırladı. İncelemede Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast ve Tuncel’in ev arkadaşı Tuncay Uzundal’la görüşüldü. Müfettişler sadece İstanbul Emniyeti’nde iki aya yakın çalıştı ve Dink cinayetiyle ilgili Terörle Mücadele Şubesi’nin yaptığı soruşturma da tüm boyutlarıyla incelendi.

Yasin Hayal’le Ogün Samast’ın tanıştığı 2002 yılından bu yana yaşananlar kronolojik bir sırayla rapora yansıtıldı. Raporun 30 sayfalık sonuç bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

YENİ TELEFON NUMARASI
Yasin Hayal’in Mc Donalds bombalamasını yaptığı süreçte kullandığı yeni bir telefon numarası tespit edildi. Bombalama eyleminden kısa bir süre önce Hayal’in bu telefonla yurt dışından çeşitli ülkelerdeki isimlerle çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı belirlendi. Ancak bu telefon görüşmelerinin kimlerle olduğu bilinmiyor. Çünkü Adalet Bakanlığı’nın iletişim bilgilerine ulaşılması için izin vermesi gerekiyor ancak müfettişlere bu izin verilmedi.

BOMBALAMA OLAYI ÇÖZÜLSEYDİ CİNAYET ÖNLENİRDİ
Rapora göre istihbarat elemanı Erhan Tuncel’in Mc Donalds bombalamasındaki rolü çözülseydi, Dink cinayeti önlenebilirdi. Erhan Tuncel’in tanık sıfatıyla çağrıldığı halde bombalama olayının duruşmasına katılmaması ve yargının yeni bir çağrı çıkarmaması da dikkat çekici bulundu. Çünkü Tuncel’in tanıklığından vazgeçildiğine dair bir mahkeme kararı da yok.

İSTİHBARAT VAR ÖNLEM YOK
Raporun sonuç bölümünden diğer çarpıcı ayrıntılar da şöyle: Yasin Hayal’in Dink’e suikast düzenleyeceği bilgisi Erhan Tuncel aracılığıyla bir yıl önceden Trabzon Emniyeti’nce alınmış. Aynı bilgi Hayal’in eniştesi tarafından da suikasttan önce Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı’na bildirilmiş. Bu bilgileri ne jandarma emniyetle, ne de emniyet jandarmayla paylaşmış.

GÖREVİ İHMALLE İLGİLİ İNCELEME YAPILMALI
Müfettişler kurumlararası bir koordinasyonsuzluk olduğu için görevliler hakkında görevi ihmalle ilgili bir inceleme yapılmasını istiyor. Bunun dışında Erhan Tuncel’in istihbarat elemanı olarak kullanıldığı dönemde sürecin takibi açısından zafiyet yaşandığı tespiti yapılıyor.

Raporda Tuncel’in Başbakanlık müfettişlerine verdiği bir takım yeni bilgiler nedeniyle, Trabzon’daki emniyet görevlileri hakkında (İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izin verilmemesi kararına rağmen) yeniden inceleme yapılması istendi.

Bunun dışında Yasin Hayal’in firari olarak aranmaktayken 2006 yılında yurtdışına çıkış sürecinde gerekli kayıtların girilmemesinden dolayı oluşan ihmalden dolayı da Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’nın sorumlu olduğu belirtildi. İhmali bulunanlar hakkında da soruşturma istendi.

KORUMA NEDEN VERİLMEDİ
Raporda Dink’e koruma tahsil edilmemesi dikkat çekicidir, deniyor ve hedef isimler listesinde bulunduğu için zaten Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi doğrultusunda Dink’e mutlaka koruma tahsil edilmeliydi ifadesi kullanılıyor. O nedenle görev ihmali bulunan İstihbarat Daire Başkanlığı yetkilileri hakkında da inceleme yapılması istendi.

CERRAH’A CEZA HALA UYGULANMADI
Raporda ayrıca İstanbul emniyet müdürü Celalettin Cerrah hakkındaki kınama cezasının halen uygulanmadığı da vurgulanıyor.

NTV



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs