En Sıcak Konular

Ekonomik kriz daha da derinleşecek

12 Kasım 2008 12:30 tsi
Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, dünyadaki ekonomik krizin önümüzdeki aylarda daha da derinleşeceğini söyledi.

Nuhoğlu, Adapazarı Üretim Tesislerindeki yeni açılan Low-bed Fabrikasını basın mensuplarına gezdirdi. Çetin Nuhoğlu, yılık 1000 adetlik üretim kapasitesine sahip olan ve üç üretim bölümünden oluşan yeni fabrikada 2 dingilliden 8 dingilliye kadar yaklaşık 47 farklı tip araç üretileceğini ve 200 kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Türkiye'de 30 yıldır treyler üretiminde öncü marka olduklarını kaydeden Nuhoğlu, 2007 yılında 30 ülkeye 2 bin 150 adet treyler satışı gerçekleştirdiklerini ve bünyelerinde iki köklü Alman markası, 100 yıllık Kaessbohrer ve Hendricks ile birlikte, kutu tipi alüminyum araçlar konusunda uzman 25 yıllık Hollanda markası Talson'un bulunduğunu bildirdi.
TIRSAN Grubunun Avrupa standardındaki üretim kalitesiyle, Türkiye'deki rakiplerinden farklılaştığını ve Avrupa'da da iddialı hedefler koyduklarını belirten Nuhoğlu, “Üretimde Avrupa'nın 9. firmasıyız. 2010 yılındaki hedefimiz ise, ilk 5'in arasına girebilmek. Bunun için Ar-Ge birimi kurduk. 50 tane mühendisimiz, hedefimizi gerçekleştirmemiz için, çalışmalar yapıyor” diye konuştu.

“RÜZGAR SANTRALİ VAGON TAŞIMACILIĞI PROJELERİ

Adapazarı dışında, Almanya'da da fabrikaları bulunduğunu kaydeden Nuhoğlu, 2011 yılında 250 milyon dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini bildirdi.

Yeni fabrika kapsamında, Tırsan'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarına uygun mekanik süspansiyonlu ve bunların yanı sıra mevcut ürün yelpazesinde yer alan 2'den 8 dingilliye kadar hava süspansiyonlu araçlar üreteceğini dile getiren Nuhoğlu, şöyle konuştu:
“Ayrıca Batı Avrupa'da yükselen bir trend olan hidrolik dümenlemeli yüksek manevra kabiliyetine sahip araçlar da Tırsan ürünleri arasında yer alacak. Yeni fabrika bünyesinde ayrıca 2 yılı aşkın süredir üretimi sürdürülmekte olan ve rüzgar santrali, vagon taşımacılığı projelerine yönelik araçların da üretimi yapılmaya devam edilecek.”
Tırsan'ın yaptığı standart araç üretiminin yanı sıra son yıllarda pek çok özel araç projesini de hayata geçirdiğini kaydeden Nuhoğlu, metro vagonlarının taşınması, rüzgar santrallerinin parçalarının montaj yerine nakli gibi, proje taşımacılığı yapan firmaların da tercihi olmaya devam ettiklerini belirtti.

KÜRESEL KRİZ

Dünyada yaşanan küresel krizin kendini temmuz ayından itibaren gösterdiğini dile getiren Nuhoğlu, şunları söyledi:
“2008'in üçüncü çeyreğini yüzde 27 eksiyle kapattık. 2007'de 80 milyon dolar ihracatımız vardı. Bu sene yine bu rakamı koruyacağız. Bunu açıkçası katma değeri daha fazla ürünlerle sağlamayı düşünüyoruz. Ekonomik krizden kurtuluşun yolu, farklı ürünler sunmaktır. Çok çeşitli ürünler sunmak zorundayız. Bu yönde çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Ekonomik kriz bazı ülkelerde çok çabuk hissedildi, bazı ülkelerde ise, yavaş yavaş hissedilmeye başlandı. İhracat yaptığımız ülkelerden bazılarında, satışlarımız hemen azaldı. Buda şunu gösteriyor, ekonomik kriz bütün ülkeleri aynı anda etkilemiyor. Bu yüzden ekonomik krizin önümüzdeki aylarda daha da derinleşeceğini düşünüyoruz. Türkiye ekonomik krizden yavaş yavaş etkileniyor.”

Bu süreçte hiç işçi çıkartmadıklarını anlatan Nuhoğlu, “Çıkartmayı da düşünmüyoruz. Pazar payını arttırarak, yolumuza devam edeceğiz. Yeni yatırımlarla yeni ürünlerle bu süreci atlatacağımıza inanıyoruz” dedi.

 

Hürriyet



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs