En Sıcak Konular

Türkiye'ye doğalgaz indirimi müjdesi

12 Kasım 2008 07:54 tsi
Yüzde 22.5’lik zammın bütçedeki yanlış hesaptan kaynaklandığını doğrulayan Rus Gazprom’un tepe yöneticisi Türkiye’ye müjde verdi.

Gazprom tepe yöneticisi Komlev, düşen petrol fiyatları nedeniyle 2009’da Türkiye’ye verilen doğalgazda da yüzde 15 - 20 ucuzlama olabileceğini söyledi. Bu açıklama da Ankara’da yapılan son doğalgaz zammında petroldeki düşüşün hesaba katılmadığını ortaya koydu.

Yüzde 22.5’lik doğalgaz zammının bütçedeki yanlış hesaptan kaynaklandığına ilişkin haber Rus Gazprom’un tepe yöneticisi de doğruladı. Türkiye’ye verilen gazın büyük kısmını karşılayan Gazprom’un Sözleşmeler ve Fiyatlandırmadan Sorumlu Müdürü Sergey Komlev bu yılın üçüncü çeyreğinde doğalgaz fiyatlarında zirveye ulaşıldığını, düşen petrol fiyatlarına endeksli olarak gelecek yıl, doğalgaz fiyatlarının düşeceğine dikkat çekti. Bilindiği gibi benzer görüşü BOTAŞ’ın eski Daire Başkanı Arif Aktürk’de  dile getirmişti.

GAZ NASIL DÜŞECEK?

Petrol fiyatlarındaki düşüşlerin Türkiye’ye verilen gazın fiyatını da yüzde 15 - 20 oranında düşürebileceğini söyleyen Komlev’in bu ifadesi, bir yanlış hesaplamayı da ortaya çıkardı. Çünkü, yeni bütçede petrolün varil fiyatı, 100 dolar olarak, olası düşüş gözönünde bulundurulmadan konulmuştu.

Doğalgaz fiyatını artıran Türkiye’nin bu hesabının Gazprom’un yeni açıklamasıyla düzeltilmesi de gerekecek. Almanya’dan sonra Gazprom’un ikinci en büyük müşterisi olan Türkiye’ye AB’den daha pahalı gaz verildiği iddialarına da karşı çıkan Komlev, şöyle konuştu: “Genel olarak idari hükümlerin uygulandığı sistemden formül sistemine geçişte gaz anlaşması yaptığımız ülkelerden alınan fiyatlarda da düşmeler olabilir. Petrol fiyatlarının da dahil olduğu formüller, vadeli işlem piyasalarında 4 aylık dönemlerde belirleniyor.

Dolayısıyla Gazprom, tek belirleyici değil. Ancak, Avrupa’ya verilen gaz fiyatına göre Türkiye, daha ucuza hatta sınır fiyatla gaz alabilir.” Komlev, BOTAŞ’la gaz alışverişinde herhangi bir ödeme sorunu yaşanılmadığını da söyledi ve “BOTAŞ’ın borcu da yok, ödeme güçlüğü de yok, alışverişimiz gayet iyi yürüyor” dedi.

NEDEN GELDİ?

İngiliz Financial Times (FT)’ta yayınlanan bir araştırmada, Gazprom’la ilgili “güvenilmez tedarikçi” iddiaları üzerine alelacele İstanbul’a gelen Sergey Komlev ile bazı üst yöneticiler bu konuda da şu noktalara dikkat çektiler: n Araştırma ABD’de yapılmış ama ABD piyasasına Gazprom tarafından doğalgaz tedariki yapılmıyor. Bu bilgi Ukrayna ile yaşanan krizden kaynaklanmış olabilir. n 20 yıldır karşılıklı güven ilişkisi içinde olduğumuz Türkiye, FT’de yayınlanan bu haberin gerçek olmadığını, spekülatif değer taşıdığını en iyi bilecek ülkedir. Bize güvenin.

DETES KÖMÜRDEN DOĞALGAZ ÜRETECEK

Doğalgazdaki rekor artış ve petrol fiyatlarının bir türlü beklenen seviyeye inmemesi her sektörde maliyetlerin yükselmesine ve ülkemizin enerji üretiminde dışa bağımlılığının artmasına yol açıyor. Bunu dikkate alan Detes Enerji, kömürden sentetik doğalgaz elde etmek için kolları sıvadı. Kömürden elde edilecek temiz sentetik doğal gaz, enerji sıkıntıları aşmasına, dışa bağımlılığının azalmasına önemli bir katkıda bulunabilir.

TESİS SAYISI ARTAR

Detes Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tolay, “Gazlaştırmayla ilgili teknolojiyi, Enerji Bakanlığı’nın ve iş dünyasının desteği ile Türkiye’ye getiriyoruz. Zaman içinde Türkiye’de gazlaştırıcı tesislerin sayılarının artacağına, ayrıca gazlaştırma metodunun kontamine ve benzer katı sıvı atıkların bertarafında kullanılacağına inanıyoruz. Bu ülke ekonomisi olarak bizi petrol ve doğalgaz bağımlılığından kurtarır, yani dışa bağımlılığımız azalır. 300’e yakın çalışanımız, 80 mühendisimiz ve birçok ana kolda hizmet veren firmalarımız ile katı atık değerlendirmesi ve yeşil enerjiye dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

PAHALI OLSA GAZA TALEP OLMAZDI

E lektrik ve doğalgaz zammı konusunda büyük bilgi kirliliğinin yaşandığını söyleyen Enerji Bakanı Hilmi Güler, konutlara elektriği zamlı haliyle bile tüm vergiler dahil AB üyesi ülkelerden daha ucuza verdiklerini iddia etti.

VATANDAŞI KORUYORUZ

Plan Bütçe’de konuşan Güler, “Biz rahatlığa alıştık. Bundan önceki dönemlerde gerekmediği için zam yapmadık. 2007 yılında doğalgazı hiç artırmadık, indirim bile yaptık. Biz şu anda sıfır kârla satıyoruz” şeklinde konuştu. “Biz aslında vatandaşı koruyoruz” diyen Bakan Güler, “Zam yapmasan ne olacak? Zam yapmazsam, cebinizden mi vereceksiniz, ben mi cebimden vereceğim? Biri bunu cebinden verecek” açıklaması yaptı. AK Parti döneminde doğalgaz kullanan il sayısının 9’dan 63’e çıktığını belirten Güler, Eğer fiyatlar pahalı olsaydı, vatandaş doğalgaza geçmek için bu kadar uğraşmazdı” dedi.

bugün



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,259 µs