En Sıcak Konular

Türk Philips'in kapatılmasına işçi tepkisi

11 Kasım 2008 22:32 tsi
Philips'in kapatma kararı alınan işyerleri arasında yer alan Gebze'de kurulu Türk Philips'te işçiler kararın geri alınması için harekete geçti.

Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, "Kapatmaya gerekçe her ne olursa olsun kabul etmemiz beklenemez." dedi.

Philips Genel Merkezi dünya genelinde üretim yaptığı yerlerde 40 milyon euronun altında cirosu olan yerleri yılbaşından itibaren kapatma kararı almış, bu karardan yüksek kar marjı ve yoğun üretime rağmen Gebze OSB'de kurulu Türk Philips de etkilenmişti.

Kısa bir süre önce yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmesinde sağlanan olanaklar ile mutlu olan işçiler sözleşmeden kısa süre sonra gelen kapatma kararı ile üzüntü yaşarken önceki pazar günü Birleşik Metal-İş Sendikası'nın İstanbul Bostancı'daki genel merkezinde 130 çalışanın katılımı ile gerçekleşen toplantıda eylem kararı çıktı. Çalışanlar servislerden GOSB'un güney giriş kapısında inip fabrikaya kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

Bu arada, yürüyüşe karşı işyeri yönetiminin servis araçlarına yönelik olarak, "İşçileri fabrikaya gelmeden indirmeyin!" uyarısı fayda etmedi. Ancak İstanbul Şirinevler'den gelen servis aracı bölge kapısına geldiği sırada işçiler ile servis şoförü arasında gerginlik yaşandı.

Gebze OSB'nin güvenliğinden sorumlu Tepe Güvenlik firması çalışanları da işçilerin servisten inişlerini ve yürüyüşlerini, Gebze OSB yönetimine iletmek üzere görüntüledi.

BMİS Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, yürüyüş bitiminde fabrika girişinde yaptığı konuşmada Philips Genel Merkezi'nin aldığı kararla Türkiye'deki çalışanları işsizliğe ve açlığa mahkum ettiğine değindi. Özer, "Philips işvereninin aldığı bu kararı -gerekçe her ne olursa olsun- kabul etmiyoruz. Hep birlikte bu kapatılma kararının geri alınması için bütün yolları deneyeceğiz." dedi.

Özer, şunları söyledi: "Philips işvereni kapatma kararına gerekçe olarak hangi ekonomik parametreleri gerekçe gösterirse göstersin burası bizim emeğimizle geçindiğimiz, çoluk çocuğumuzun rızkını edindiğimiz işyeri. Bizim tek sermayemiz, emeğimiz. Burası ekmek teknemiz. Kimse bizden bu karara karşın kayıtsız şartsız kabullenmemizi beklemesin. Bu karara karşın moraliniz bozuk biliyorum ama dikkatli çalışın. Mücadele boyunca hepiniz sağlam lazımsınız."

BMİS Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer'den edinilen bilgiye göre, işyeri yöneticileri yürüyüşün gerçekleşmemesi için harekete geçerken servis şoförlerini de işçileri fabrika hariç hiçbir yerde indirmemeleri konusunda uyardı.

Buna karşın İstanbul'un değişik ilçelerinden gelen 13 servisten 12'si işçilerin de önlerine geçmesiyle OSB girişinde kapılarını açarken Şirinevler'den gelen servis aracının şoförü ile aşağıda bekleyen işçiler arasında, şoförün kapıyı açmak istemediği iddiası ile kısa bir gerginlik yaşandı.

Servis şoförü yürüyüşün ve basın açıklamasının ardından o arbede esnasında ön camının kırıldığını iddia ederken şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri iddiayı reddetti.

İşçiler yürüyüş esnasında "Zafer direnen emekçinin olacak" yazılı büyük boy döviz ile BMİS bayrakları taşıdı. "Direne, direne kazanacağız", "İş ekmek yoksa barışta yok", "Yılgınlık yok direniş var", "İşveren şaşırma sabrımızı taşırma", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Yaşasın işçilerin birliği" sloganları attı.

cihan



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,507 µs