En Sıcak Konular

Abbas'tan Hamas'a çağrı

11 Kasım 2008 19:37 tsi
Abbas'tan Hamas'a çağrı Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'a, "başkanlık ve genel seçimleri bir arada yapalım, olmazsa referanduma gidelim" çağrısında bulundu.

Filistinliler, eski başkanları Arafat'ı, ölümünün 4. yılında, başta Ramallah olmak üzere Batı Şeria'nın birçok kentinde andı. Ramallah'ta, binlerce kişinin katıldığı anma töreninde konuşan Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Abbas, Filistinlilerin Arafat'ın yolundan giderek, başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kuracaklarını söyledi.

Beytüllahim'in güneyinde, Efrata Yahudi yerleşiminin yakınındaki ana yolda yürüyerek Arafat'ı anma töreni yapan Filistinlilere İsrail askerleri müdahale etti, çıkan gerginlikte 2 gencin hafif yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi'nde ise Hamas Arafat'ı anma törenleri düzenlenmesine izin vermedi.

Ramallah'taki törende Abbas, Filistinlilerin geleceğe yönelik tüm planlarında Arafat'ın izinden gideceklerini ifade ederken, Filistinlilerin Kudüs'ün bazı bölgelerinden vazgeçmeleri ve göçmenler sorunu konusunda taviz isteyen İsrail önerilerinin El Fetih tarafından reddedildiğini kaydetti.

Abbas, Filistinlilerin, cezaevlerindeki Filistinli tutukluları serbest bırakmadıkça İsrail'le bir anlaşma imzalamayacaklarını da yineledi.

"Filistin liderliği, kaderimizin dış güçler tarafından tayin edilmesine izin vermeyecektir" diyen Abbas, Hamas'ın Filistin Kurtuluş Örgütü'ne katılmak istemesi halinde, örgütü, kurumları ve tarihiyle kabul etmesi ve koşullar ileri sürmemesi gerektiğini de kaydetti.

Abbas, Hamas'ın 2007 Haziranında Gazze'yi ele geçirmesine atıfta bulunarak, buna bir çözüm bulunması gerektiğini ve bunun da ancak görüşmeler yoluyla olabileceği belirtti. Mahmud Abbas, bir ulusal birlik hükümetinin ablukayı da önleyeceğini ifade etmesine karşın, Hamas'ı diyalogdan yana olmamakla suçladı, Hamas'ın bölücülük yaptığını ve yurtsever olmadığını öne sürdü.

Filistin Devlet Başkanı, Arap ülkelerini, iki taraf arasında yakınlaşmaya yönelik görüşmelerin başarısızlığından Hamas'ı sorumlu tutmaya çağırdı.

Hamas'a başkanlık ve genel seçimleri bir arada yapma çağrısında bulunan Abbas, "Eğer kendinizden eminseniz, bugün seçime gidelim. Seçim istemiyorsanız referandum yapalım, halkın ne istediği sandıktan çıkar" dedi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı, "demokrasiye inandıklarını", seçime karşı çıkılması halinde, demokratik ülkelerin yaptığı gibi referandum yapacaklarını yineledi ve "Ancak, onlar demokrasiyi, bir defalık kendileri için istiyorlarsa bu asla olmayacak" diye konuştu.

Abbas ayrıca, İsrail'le görüşmelerin sürdüğünü ifade ederken, Kudüs'ün durumu, yerleşimler, sınırlar, su, mültecilerin geri dönüş hakları ve güvenlik olmak üzere 6 kilit konuda herhangi bir tavize yanaşmayacaklarını söyledi ve "Ya bu altısı ya da hiç" dedi. Abbas, İsrail'le bir anlaşmaya varmaları halinde, bunu da referanduma sunacaklarını bildirdi.

Arafat'ın ölüm yıldönümü etkinliklerine, İsrail parlamentosu (Knesset) milletvekillerinden ve Arafat'ın yakın dostlarından, Birleşik Arap Listesi-Ta'al üyesi Ahmed Tibi de katıldı. Tibi, tüm Filistinlilerin Arafat'ı çok özlediklerini ifade ederken, Barack Obama'nın seçimine atıfta bulunarak, ABD'de bir siyah başkanlığa seçilirken bu topraklarda ırkçılık ve faşizmin artarak devam ettiğini öne sürdü.

Hamas hükümeti dün, Gazze Şeridi'nde Arafat'ın anma günü olan bugün tören ve yürüyüş yapılmasını yasaklama kararı almıştı. El Fetih'ten Hamas'a bu konuda yoğun tepkiler gelirken, Hamaslı güvenlik güçlerinin öğrenci ve gençlerin sokaklarda Arafat'ı anmak için  yürüyüşlerini de engellediği kaydedildi.

Abbas, konuşmasında Hamas'ın yasağına da değindi ve bunun Hamas'ın diyalogdan yana olmadığını gösterdiğini vurguladı. Abbas, önceki yıllarda Gazze'de Filistin liderini anma törenlerinde yaralılar ve hatta ölümle sonuçlanan çatışmalar meydana geldiğini de hatırlattı

aa



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,917 µs