sorgu başladı | " /> sorgu başladı | "/>

En Sıcak Konular

Ve sorgu başladı

11 Kasım 2008 18:42 tsi
Ve sorgu başladı Ergenekon davasında bugünkü duruşmadan itibaren sorgu safhasına geçildi. Yani mahkeme, asıl bugün başladı. İlk sorgulanan sanık Oktay Yıldırım'dı. Savcının duruşmaya gelmeyen tutuksuz sanıklarla ilgili talebi ise, tutuksuz sanıkların hoşuna gitmeyecek. İ

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanıklardan mazeretsiz halde gelmeyenler hakkında 'yakalama emri' çıkarılmasını talep etti.

''Ergenekon'' davasının bugünkü duruşmasına bir kez daha ara verildi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'nde kurulan mahkemede İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamanın bugün görülen 12'nci duruşmasında, tutuklu sanık Oktay Yıldırım'ın sorgusu yapıldı.

Mahkeme heyeti, Yıldırım'ın sorgusunun ardından bazı sanıklar ile avukatların talep ve beyanlarını aldı.

Daha sonra görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, bir kısım sanık ve avukatlarına istedikleri belgelerin verilmesine, tutuksuz sanıklardan mazeretsiz halde gelmeyenler hakkında ''yakalama emri'' çıkarılmasına ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

* * *

Ergenekon'' davasının 13'üncü duruşması 13 Kasım perşembe günü yapılacak.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşması tamamlandı.

Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 13 Kasım perşembe günü saat 09.30'a bıraktı.

* * *

ERGENEKON'DA 13. DURUŞMA

Bugünkü oturuma tutuklu sanıklardan Adnan Akfırat haricindeki diğer sanıklar katıldı. Tutuksuz sanıklardan Kemal Alemdaroğlu, Güler Kömürcü'nün de aralarında bulunduğu bazı isimler salondaki yerlerini aldı. İddianamede ilk sırada yer alan Oktay Yıldırım'ın savunmasıyla oturuma devam edilecekti. ancak Yıldırım'ın avukatı salonda bulunmadığı için ikinci sırada bulunan Mehmet Demirtaş'ın savunmasıyla oturum başladı.

Ümraniye'de patlayıcı maddelerin ele geçirildiği gecekondunun sahibi olan Mehmet Demiştaş, 12 Haziran 2007 günü gözaltına alındı ve 16 Haziran 2007 tarihinde tutuklandı. Demirtaş sorgusunda evinde ele geçirilen bombaları Oktay Yıldırım'ın getirdiğini savundu. Yıldırım ile sık sık görüştüğü öne sürülen Demirtaş, "Silahlı terör örgütüne üye olma, silahlı terör örgütüne silah sağlama" suçlamasıyla yargılanıyor.

ERGENEKON DAVASI'NDA, OKTAY YILDIRIM'IN SAVUNMASINA GEÇİLDİ

Ergenekon Davası'nda "İddianame okunsun" diye ısrar eden sanık Oktay Yıldırım'ın avukatı Ahmet Ülger müvekkilinin savunmasının yapılacağı gün duruşmaya gelmedi. Yıldırım, savunmasının hazır olduğunu söylemesine rağmen Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, avukatının hazır bulunması gerektiğini belirterek savunmasını erteledi.

Mahkeme Heyeti, iddianamedeki sıralamada ikinci sırada bulunan Mehmet Demirtaş'a savunmasının hazır olup olmadığını sordu. Demirtaş, savunmasının duruşmalar başladığı ikinci günden itibaren hazır olduğunu belirterek, "Ancak ben daha önceden Ali Yiğit'in duruşmada hazır bulunmasını istemiştim. Mahkeme'nin bu konuda bir ara kararı da vardı. Önce hakkımdaki suçlamaları dinlemek istiyorum. Benim doğru verilecek cevaplarım var." dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, Demirtaş'ın yerine oturmasını istedi.

Daha sonra Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın söz alarak usule ilişkin talepleri olduğunu söyledi. Somut iddiaların her sanığa savunma sırasında hatırlatılıp bu şekilde sorguya geçilmesini isteyen Akalın, "Ayrıca yasak delilleri tespit etmezsek, yasak delillere dayalı bir sorgu ile ileride hukuki bir karmaşaya neden oluruz" şeklinde konuştu.

Duruşmaya 5 dakika ara verildi. Aranın ardından Mahkeme Başkanı Şengün, vukat Tolga Akalın'ın taleplerini yerinde bulmadıkları için reddettiklerini açıkladı.

Bu sırada tutuklu sanık Oktay Yıldırım'ın avukatlarından Yıldırım Çavuşovalı duruşma salonuna geldi. Avukatın gelişi ile birlikte Oktay Yıldırım'ın savunmasına geçildi.

YILDIRIM: EL BOMBALARINI GÖRMEDİk

''Engenekon'' davasının tutuklu sanığı Oktay Yıldırım, Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ile bir bağlantısının bulunmadığını ileri sürerek, ''Ne avukatım ne ben o bombaları gördük. O bombaları imha kararı veren mahkeme de o bombaları görmedi'' iddiasında bulundu.

Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan bugünkü duruşmada, tutuklu sanıklardan Oktay Yıldırım'ın sorgusunun yapılmasına başlandı.

Mahkeme heyeti önünde hazırlanan kürsüye gelerek savunmasını yapan ve malulen astsubay emeklisi olduğunu ifade eden Yıldırım, iddiaların ''mesnetsiz ve siyasi amaçlı'' olduğunu ileri sürerek, ''Burada olduğum için gurur duyuyorum'' dedi.

Yıldırım, diğer sanıklardan Mahmut Öztürk ile daha önce birlikte çalıştıklarını, Muzaffer Tekin'le ise Öztürk ile Kadıköy'de gezerken tesadüfen tanıştığını anlatarak, ''Bugüne kadar ikisinden de zarar görmedim. Onlar da benden görmemiştir'' diye konuştu.

Emekli olduktan sonra bazı internet sitelerinde yazılar yazmaya başladığını kaydeden Yıldırım, ''mücadelesini kalemiyle yazarak sürdürdüğünü'' belirterek, ''İddia edildiği gibi yasa dışı yollarla çeteler kurarak değil'' dedi.

Oktay Yıldırım, yazılarından bazı kesimlerin rahatsız olduğunu ileri sürerek, ''Biz susturulmalıydık'' görüşünü dile getirdi.

ÜMRANİYE'DE ELE GEÇİRİLEN PATLAYICILAR

Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ile ilgili olarak, ''bunların kendisine ya da evin sahibi olduğu iddia edilen Mehmet Demirtaş'a da ait olmayan bir evde bulunduğunu'' ifade eden Yıldırım, ''Demirtaş eskiden askerimdi. Bu kişiye ait LPG istasyonuna yolum düştükçe gider ve otomobilim için LPG alırdım. Bunun dışında herhangi bir örgütsel bağımız bulunmuyor'' dedi.

Yıldırım, Demirtaş'ın yeğeni olduğunu sonradan öğrendiği tutuklu sanık Ali Yiğit'i ise ''göz aşinalığı'' dışında tanımadığını öne sürdü.

Demirtaş'ın, el bombaları ve patlayıcıların ele geçirildiği evde daha önce kiracı olduğunu, kendisinin de Demirtaş'ı ziyarete gittiğini anlatan Yıldırım, Demirtaş'ın gözaltına alınmadan 1,5 yıl önce bu evden taşındığını iddia etti.

Oktay Yıldırım, gözaltına alınırken kendi evindeki aramada ''hizmet anısı'' ve arkadaşlarınca verilen ya da satın aldığı bıçakların bir kısmına da el konulduğunu, ayrıca o an için ruhsatını bulamadığı beylik tabancasının da alınarak ruhsatsız kabul edildiğini öne sürerek, emniyete götürüldüğünde ruhsatın nerede olduğunu hatırladığını söylediğinde kendisine ''Artık çok geç'' yanıtının verildiğini anlattı.

''BOMBALARI GÖRMEDİM''

Emniyete getirildiğinde bombalardan sorumlu tutulduğundan bahsedildiğini anlatan Yıldırım, ''Ne daha önce ne emniyet müdürlüğünde ne avukatım ne ben o bombaları gördük. O bombaları imha kararı veren mahkeme de o bombaları görmedi'' görüşünü savundu.

Yıldırım, tutuklandığı sırada mahkemenin 2 dakika kadar sürdüğünü, burada önce kendisine bombaların sorulmadığını, sadece evindeki bıçakların sorulduğunu öne sürerek, daha sonra avukatının ''sormayı unuttunuz'' diyerek hatırlatması üzerine mahkemenin el bombaları konusunu da sorduğunu iddia etti.

El bombaları ile kendisiyle ilişkilendiren tek iddianın ''ihbarcının ve polise göre bir başka sanığın ifadesi'' olduğunu savunan Yıldırım, sorgulamasında ayrıca kendisine Danıştay saldırısı ve sanık Muzaffer Tekin ile ilgili sorular sorulduğunu kaydetti.



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,234 µs