En Sıcak Konular

'Sözlerim çarpıtıldı'

11 Kasım 2008 17:45 tsi
'Sözlerim çarpıtıldı' Vecdi Gönül: "Ben aslında dedim ki..."

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, azınlıkların mübadelesine yönelik kullandığı sözlerin çarpıtıldığını söyledi. Azınlıkların Türkiye'de devletin hoşgörüsü sayesinde değil, yasal hakları olduğu için yaşadığını belirten Gönül, kendileri dahil kimseye ayrıcalık yapmayacaklarını belirtti.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Brüksel'den dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyerek, medyada azınlıkların mübadelesi konusunda yer alan sözlerini değerlendirdi.

Türkiye Brüksel Büyükelçiliği'nin düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada kullandığı sözlerin çarpıtıldığını ifade eden Gönül, konuşmasında Kurtuluş Savaşı'nda askeri başarının kazanılmasının ardından ülkenin kuruluşunun iki boyutundan bahsettiğini ifade etti. Bu iki aşamanın "National Building" (Coğrafi kuruluş) ve "Ekonomic Building" (Ekonomik kuruluş) olduğunu belirten Gönül, National Building'in uluslararası anlaşmalar ve özellikle Lozan Anlaşması ile sağlandığını belirtti. Lozan Anlaşması'nın en önemli maddelerinden bir tanesinin "azınlıkların mübadelisi" olduğuna dikkat çeken Gönül, "Mübadele çok arzu edilecek bir durum değildi. Ama tek taraflı yapılmış bir husus da değildir. Karşılıkla anlaşmalarla yapılmıştır." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindekilerin o günün şartlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun devamı yerine ulus devleti seçtiğini ve mübadelenin zorunlu hale geldiğini aktaran Gönül, "O günkü şartlarda karar verenler için kaçınılmaz hale geldiği için bu mübadele Lozan Anlaşması'na girmiştir ve aynı şekilde uygulanmıştır. Bildiğiniz gibi burada milli devlet dediğimizde ırk devletini değil kader birliği yapan insanların bir araya gelerek kurduğu bir devleti kastediyoruz. Bu ifadelerim tamamıyla geçmişe dayalı, Atatürk'ün teşhiste ve tedavide nasıl bir yol tuttuğunun izahından ibarettir. Bu konuda dokümanlar ortadadır. Sevr ve Lozan anlaşmalarını karşılaştırırsanız ne demek istediğim daha iyi anlaşılır." ifadelerini kullandı.

Gazetelerde yer alan haberlerin "Sanki bugünkü azınlıklardan bahsediyormuş gibi" yazıldığını belirten Gönül, "Bugünkü azınlıklarımız bizim zenginliğimizdir. Ayrıca bizim hoşgörümüz sebebiyle Türkiye'de yaşamamaktadırlar. Hakları oldukları için Türkiye'de yaşamaktadırlar. Onlar hukuken Türkiye'de yaşama hakkına sahiptirler. Ekonomik, sosyal her bakımdan teçhiz edilmiş durumdalar. Bugüne kadar azınlıklardan herhangi bir rahatsızlık bizim bakanlığımıza ulaşmış değildir." şeklinde konuştu.

Çıkan haberler üzerine Belçika'da yetkililerden bilgi aldığını belirten Gönül, "Belki Belçika'nın o anda orda bulunan basın şahıslarının belli sempatileri olabilir ona göre nakletmiş olabilirler. Ama şurasını açıkça söyleyebilirim. Toplantı yapıldı, konuşmamı tamamladım yarım saatte orda kaldım. Kimse bana 'Şunu mu kastediyorsunuz?' diye sormadan yazılarını yazıp göndermişler." ifadelerini kullandı. Gönül, "Türkiye'nin bütün insanlarına hizmet etmekten başka onların güvenliğini savunmasını sağlamaktan başka hiçbir düşüncemiz yoktur. Hiçbir ayrıcalığı kimseye ya da kendimize tanımış değiliz. Bunu bakanlıkta uluslararası ilişkilerimizde ziyaret ettiğimiz ülkelere bakarsanız ilk defa savunma bakanı olarak nerelere gittiğimize bakarsanız göreceksiniz." diye konuştu.

cihan
 



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,780 µs