En Sıcak Konular

VATAN elden gidiyor!

11 Kasım 2008 17:50 tsi
VATAN elden gidiyor! Doğan Grubu, Vatan Gazetesi'ni satın alması için şartlı onay veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da dava açtı.

Doğan Grubu, Vatan Gazetesi'nin sahibi olan Kemer Yayıncılık'ın satın almasıyla ilgili olarak Rekabet Kurulu'nun verdiği kararın iptali için Danıştay'da dava açtı.

Doğan Gazetecilik'ten İMKB'ye yapılan açıklamada, Kemer Yayıncılık ve Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık hisselerinin devir alınması işlemine ilişkin Rekabet Kurulu'nun (RK) "Şartlı Onay" öngören kararındaki şartların, yürütmesinin durdurulması talebini de içerecek şekilde iptali amacıyla Danıştay'da dava açtığı bildirildi.

Rekabet Kurulu, Doğan Grubu, sektörde hakim durumda bulunduğundan, iki yıl içinde elinden çıkarmak kaydıyla Vatan’ı alabileceğine karar vermişti.

Rekabet Kurulu kararı gereği Doğan, Vatan gazetesini iki yıl içinde satamazsa bu kez Rekabet Kurulu gözetiminde satış ihalesi açılacak. Bu ihalede de satış yapılamazsa beş yıl sonra Doğan Grubu, Vatan’a ilişkin marka haklarının tamamiyle sahibi olacak.
İşlem sonrasında Doğan Grubu’nun mevcut hakim durumunun güçlendirilmesi söz konusu olduğundan, işlemin Kanun’un 7. maddesi yasağı kapsamında olduğuna karar verilirken, işlem sonrasında devralan teşebbüsün piyasadaki hakim durumunu güçlendireceği ve batan firma savunmasında öne sürülen hususlar da dikkate alınmıştı.

DOĞAN SATMAZSA REKABET SATACAK

Bu nedenle işleme; izin verilmesini izleyen iki yıl içinde Doğan Grubu tarafından Vatan Gazetesi markası ve imtiyaz hakkının tüm borç ve yükümlülüklerinden arındırılarak, tüm gerçek ve tüzel kişi ortaklar dahil olmak üzere, Doğan Grubu’nun veya Doğan Grubu'nun doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ettiği (mevcut veya yeni kurulacak) teşebbüslerden herhangi birisi dışındaki kişilere devredilmesi şartı konuldu.

İşleme izin verilmesini izleyen iki yıl içinde Vatan Gazetesi markası ve imtiyaz hakkının belirtilen koşullar çerçevesinde satılamaması halinde, ikinci yılın bitimini izleyen iki ay içinde söz konusu marka ve imtiyaz hakkının Rekabet Kurulu’nun gözetiminde ihale yöntemi ile satılması kararı alındı.

SATILAMAZSA 5 YIL SONRA DOĞAN’IN

Bu ihale sürecinde de anılan marka ve imtiyaz hakkının satılamaması durumunda ise, ihaleyi takip eden üç yıl boyunca, Doğan Grubu’nun Vatan Gazetesi markasına ve imtiyaz hakkına sahip olmaya devam etmesi, bunların hukuki varlığı için gerekli yükümlülükleri yerine getirmesi, fakat Vatan Gazetesi markası ve imtiyaz hakkını herhangi bir süreli yayında kullanmaması, bu süre dolduktan sonra marka ve imtiyaz hakkı satılamamış ise, Doğan Grubu’nun marka üzerinde her türlü tasarruf hakkına sahip olması kararlaştırıldı.

Doğan Grubu, Vatan Gazetesi markası ve imtiyaz hakkının satılmasına kadar geçen süre içinde veya satış gerçekleşemez ise, ihaleyi takip eden üç yıl boyunca, içinde “Vatan“ kelimesi geçen markaları tescil ettirmemesi, kullanmaması, bu tür markaların tescilini engellemek için gerekli hukuki girişimlerde bulunması ve halihazırda devre konu şirketler veya ortakları üzerine veya Doğan Grubu bünyesinde bulunan gerçek veya tüzel kişiler adına tescil edilmiş olan ve “Vatan” sözcüğünü içeren markaların da süreli yayınlar üzerinde kullanılmaması kararı verildi.

ZAFER MUTLU GÖREVDEN AYRILACAK

Rakip marka oluşturulmamsı ve mevcut markanın korunmasına ilişkin belirtilen yükümlülüklerin, işlem öncesinde Bağımsız Gazeteciler ve Kemer Yayıncılık’ın ortakları olan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olması kararı alındı. Diğer yandan, işlemin yalnızca Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık ve Kemer Yayıncılık’ın Doğan Grubu’na devri ile sınırlı olduğu ve işlem sonrasında Vatan Dergi Grubu A.Ş. tarafından yayımlanan dergilerin Doğan Grubu tarafından yayımlanan dergilerle etkin bir şekilde rekabet etmesinin beklendiği kayıt altına alındı. Bu kapsamda, Zafer Mutlu’nun işlem sonrasında Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.Ş.’de (ya da Doğan Grubu’na bağlı bir diğer şirkette) görev yaparken bir yandan da Vatan Dergi Grubu A.Ş.’de yöneticilik yapmasının rakip teşebbüsler arasında koordinasyon riski yaratacak olması nedeniyle Vatan Dergi Grubu A.Ş.’deki ya da devredilen şirketlerdeki yöneticilik görevini sona erdirmesi ve bu teşebbüsü kontrol edecek miktarda veya nitelikte hisse sahibi olmaması kararı verildi.

Vatan’ın Doğan’a satışına bu koşullarla izin verildi. Belirtilen koşullara uyulmaması durumunda idari para cezası uygulanacak.
Doğan Grubu'nun bu kararın yürütmesinin durdurulması yönündeki adımı sonrasında gelişmelere Danıştay karar verecek.

GAZETEPORT



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,058 µs