En Sıcak Konular

Beraberlerinde çok şey götürdüler

11 Kasım 2008 15:55 tsi
Beraberlerinde çok şey götürdüler Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün “Ulus oluşturma sürecinde en önemli adım mübadele olmuştur” sözlerine siyaset bilimi profesörü Baskın Oran’dan sert tepki geldi. Oran gayrımüslümlerin Türkiye'den çıkarılmasının ne gibi sonuçlar

Prof. Oran “Türkiye Cumhuriyeti bu işi kanlı yapmadı ama 1923 mübadelesi de etnik ve dinsel temizliktir. Osmanlı’nın Ermeni tehciri ve 1923’teki mübadele Türkiye’de çoğulculuğu öldürdü. Farklılıklara tahammül edilemez hale gelindi. Gayrımüslimlerin Anadolu’dan temizliğe uğratılması Türkiye’nin sanayileşmesini en az 50 yıl erteledi” diye konuştu.

Prof. Baskın Oran, Milli Savunma Bakanı Gönül’ın Belçika’daki Atatürk’ü anma töreninde “Bugün eğer Ege’de Rumlar ve Türkiye’nin pek çok yerinde Ermeniler yaşamaya devam etseydi, bugün acaba Türkiye aynı milli devlet olabilir miydi? Şimdi ‘nation building’ yani ulus oluşturma sürecinde en önemli adım mübadele olmuştur.” şeklindeki sözlerini NTV canlı yayınında yorumladı.

Oran şunları söyledi:
“Azınlıkların bir ülkeden yok edilmesinin insan haklarına aykırılığında tartışma yok. Bu yapılan, tehcir olsun, mübadele olsun, ulusal menfaat açısından ne sonuç verdi. Onu ele alalım.

YABANCILAR BU SÖZLERİ DUYUNCA NE DEDİLER?
Bu demeç yurtdışında verildi. Orada kordiplomatik vardı. Aklıma şu geliyor. Yabancılar bu sözleri duyunca ne dediler. Akıllarına Yugoslavya’daki etnik temizlik gelmiştir. Sırpların Boşnakları öldürmeleri ve sürmeleri akıllarına gelmiştir. Gerçi Türkiye Cumhuriyeti bu işi kanlı yapmadı, Osmanlı İmparatorluğu gibi... Osmanlı, 1915’te kanlı bir etnik temizlik yapmıştı, Ermeniler açısından. Ama 1923 mübadelesi de etnik ve dinsel temizliktir. Bunları yabancıların önünde böyle söylemek ne kadar doğru? Bu sözleri nasıl düzelteceğiz. Bu sözler hem kültürel, hem siyasal hem de ekonomik bakımdan yanlış.

GÖNÜL’ÜN MÜBADELENİN EKONOMİYE ETKİSİ OLUMLUYDU SÖZLERİ
İnanılmaz derecede yanlış sözler bunlar. Ege’de Rumlar kalsaydı, bugün dağ olan yerler o günkü gibi bağ olurdu. Kurtuluş Savaşından sonra köylüler Mustafa Kemal ve İsmet Paşa’ya gidiyor ve ‘mübadeleyle gönderilen rumları ve daha önce giden Ermenileri çağırın. Teker ustası yok, ihtiyaç var’ diyorlar.

TÜRKİYE’NİN SANAYİLEŞMESİ EN AZ 50 YIL ERTELENDİ
1915 Ermeni katliamıyla ve Türkiye Cumhuriyeti de milli devlet kuracağım diyerek 1923’te Rumları mübadeleyle göndererek Anadolu ve Rumeli yi fakirleştirdi. Girişimçi orta sınıf kökünden kazındı. Bunlar gayrımüslimdi. Müslümanlar sanayi ve ticaret yapmazdı. O yok oldu. Gayrımüslimlerin Anadolu’dan temizliğe uğratılması Türkiye’nin sanayileşmesini en az 50 yıl ertelemiştir. Çünkü sanayi ve ticaret için sermayeye, sermayeyi kullanma bilgisine, ihracat becerisine ve yabancı dile ihtiyaç var. Milli ekonomiyi yarattık diyorlar, ne milli ekonomisi. Girişimci orta sınıfın yani burjuvazinin kârın büyütülmesinden başka ideolojisi olabilir mi?

GAYRIMÜSLİM OKULLARI SIFIRLANDI
Bu işin bir de kültürel yönü var. Anadolu’daki kültür esas olarak gayrımüslim okullarından kaynaklanıylordu. O okullar sıfırlandı. Şimdi biz okul yapmaya çalışıyoruz.

TÜRKİYE’DE ÇOĞULCULUK YOK OLDU
Bir de siyasal yanı var. O daha da kötü. O etnik ve dinsel temizlikler, Türkiye’de çoğulculuğu öldürdü. Farklılıklara tahammül edilemez hale gelindi.
Biz kimseye tahammül edemiyoruz Müslüman Türkler dışında... Ne Kürtlere, ne Alevilere ne farklı cinsel tercihi olanlara hiç bir tahammül gösterilmiyor.

NTV



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,714 µs