En Sıcak Konular

'Filistin'e yabancı asker gelebilir!'

11 Kasım 2008 14:35 tsi
'Filistin'e yabancı asker gelebilir!' Arap Birliği Genel Sekreteri, Batı Şeria'da İsrail askerlerinin yerine yabancı askerin gündemlerinde olduğunu duyurdu.

Arap Ligi Genel Sekreteri Amr Musa, muhtemel bir Filistin-İsrail anlaşması durumunda, İsrail askerlerinin geri çekilebileceğini ve yabancı askerlerin ülkede konuşlandırılabileceğini söyledi.

Hafta sonu Brüksel'de İsrail gazetesi Haaretz'e konuşan Musa, bu durumun, Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas için de en makul çözüm olduğunu söyledi. İsrail geri çekilmesinin safha safha Golan Tepeleri'nde ve Batı Şeria'da söz konusu olacağını söyleyen Musa bunun BM Güvenlik Konseyi'nin kararınca belirlenen kabul edilebilir bir takvim üzerinde gerçekleşeceğini de özellikle belirtti.

Musa, Arap Birliği'nin ciddi ikili ilişkileri desteklediğini ifade ederken İsrail'le geniş kapsamlı bir barış anlaşması ihtimalini ise gündeme getirmedi.

Genel Sekreter, yapılacak her hangi bir anlaşmanın ilk şartının İsrail'in uluslararası kamuoyuna rağmen devam ettirdiği yerleşim yeri inşalarının tümden durdurulması olduğunu kaydetti: "Eğer İsrail inşayı durdurur ve yasadışı karakollara karşı gerçek önlemler alırsa Arap Birliği de adım atmaya hazır" dedi.
Sözlerini 'Ya İsrail illegal yerleşimlerini artırmayı durduracak ya da ortada Filistin Devleti diye bir şey kalmayacak' diyeceğimiz zaman giderek yaklaşıyor." şeklinde sürdüren Musa, son görüşmelerinde Şimon Peres'e "Öncelikle İsrail Arap barışını prensipte kabul etmeli; ancak bu durumda ayrıntılardan bahsetmek mümkün olur" diyen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e katıldığını dile getirdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin bu insiyatife henüz cevap vermemelerinden dolayı üzgün olduğunu da söyleyen Musa, İsrail'in ilkeleri kabul etmesi halinde, kendi önerisini sunmaya ve bazı müşahhas noktalardaki itirazlarını açıklamaya davet edileceğini ekledi.

Musa gazeteye verdiği mülakatını, "Kudüs birleşmeli. Şehirdeki tüm tarafların pasaportsuz geçişine izin veren değişlikler yapılmalı.Camilerin Filistin hakimiyetine aktarılmasını da içeren resmi değişikliklere ulaşabileceğimize inanıyorum" ifadesiyle bitirdi.



Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,331 µs