En Sıcak Konular

Zenciler gerçekten ABD bayrağı taşıdı mı?

11 Kasım 2008 13:26 tsi
Zenciler gerçekten ABD bayrağı taşıdı mı? Edoğan'ın 'siyah-beyaz ayrımı yapılırken bir zenci Amerikan bayrağıyla zafer turu atmıştı' şeklindeki sözlerine yanıt Taraf'tan geldi.

"Amerika'da siyah-beyaz ayrımlarının yapıldığı o dönemlerde, bir zenci olimpiyatlarda zaferi kazandığı zaman sırtına Amerika bayrağını alıp zafer turu atardı. Acaba Türkiye'de şu anda Obama'ya zafer mektupları yazan terör örgütü liderleri bu ülkede Türk bayrağını omuzlarına alıp koşabildiler mi?"

Bu sözler Başbakan Erdoğan tarafından partisinin geçen cumartesi günü Bağcılar İlçe Kongresi sırasında söylendi. Erdoğan, seçilmesinden dolayı Obama’ya tebrik mesajı gönderen PKK liderlerinin, sırtlarına Türk bayrağı takıp koşmasından tam olarak neyi kastetti bilinmez, ama onlara örnek gösterdiği Başbakan’ın tabiriyle “zenci” atletlerin ABD’de ırk ayrımcılığı sürerken katıldıkları olimpiyatlarda sırtlarında ABD bayrağı ile koştukları iddiası da pek doğru değil.

Irk ayrımcılığına karşı protestoların en unutulmaz olanı 1968 Mexico City Olimpiyat Oyunları'nda yaşanmıştı. 1968 yılı tüm dünyada muhalefetin yükseldiği bir yıldı. Olimpiyatlardan bir süre önce ABD Vietnam’da bir köyde katliam yapmıştı. Aynı yıl kısa aralıklarla sivil haklar mücadelesinin lideri  Dr. Martin Luther King, Jr. ve ırk ayrımcılığına karşı çıkan demokrat başkan adayı Robert Kennedy uğradıkları suikastlarda öldürüldü. Sovyet tankları rejime karşı yükselen muhalefeti bastırmak için Prag’a girmişti ve olimpiyat açılış töreninden sadece 10 gün önce Meksika’da sokaklarda askerler ve muhalif öğrenciler arasında çıkan çatışmalarda 250 öğrenci öldürülmüştü.

İşte bu koşullar altında başlayan 1968 Mexico City oyunlarından geriye de ABD’li kısa mesafe atletleri, siyahî Tommie Smith ile John Carlos’un madalya töreni sırasında ABD milli marşı çalarken yaptıkları protestonun resmi kaldı.

Smith ve Carlos ABD’de,  Olympic Project for Human Rights (İnsan Hakları Olimpik Projesi) adlı bir insan hakları grubunun üyesiydiler. Smith ve Carlos diğer grup üyeleriyle birlikte en başta 1968 olimpiyatlarını topluca boykot etmeyi tartışmış, sonra vazgeçip oyunlara katılmaya karar verirmişlerdi. (1968 olimpiyatlarına sadece, o zamanlar adı Lew Alcindor olan efsanevi basketbolcu Kerim Abdul Cabbar boykot ederek gitmemiştir.)

Ve 200 metrede final günü gelir. Yarışa bandajla çıkan Tommie Smith acılar içinde hem de rekor kırarak yarışı birinci bitirir. Takım arkadaşı John Carlos da üçüncü olur.

Madalya törenine çıkmadan az önce  Smith ve Carlos 200 metrede ikinci gelen Avusturalyalı beyaz atlet Peter Norman’ın yanına yaklaşırlar. Carlos, Norman’a sorar:
 İnsan Hakları’na inanıyor musun?
 Evet inanıyorum
 Peki Tanrı’ya inanıyor musun?
 Hem de tüm kalbimle.
Bunun üzerine ona tam nasıl olacağına karar veremedikleri protesto planlarını anlatırlar. Hiç düşünmeden kabul eder Norman ve “Sizi destekliyorum, bir fikrim var” der. Smith ve Carlos’a hemen orada bir çift siyah deri eldiven bulunur. Sağ teki Smith, sol teki Carlos giyer. Kürsüye çıplak ayaklarla çıkarlar.  Peter Norman da onlarla birlikte olduğunu göstermek için kürsüye ‘İnsan Hakları Olimpik Projesi’nin kokartını kalbinin üstüne takıp çıkar.

ABD ulusal marşı çalmaya başladığı sırada Smith ve Carlos kara eldivenli yumruklarını sıkarak havaya kaldırırlar. Bu hareket aynı zamanda ABD’de ırk ayrımcılığına karşı mücadele eden radikal örgüt Kara Kuvvet Hareketi Selamı'dır (Black Power Salute). 

ABD’de ırk ayrımcılığını protesto eden iki sporcu bu görüntüleriyle tarihe geçerler ama bedelini de ağır öderler. Aynı gün “Olimpiyatlarda siyaset yapılamaz” diyen Olimpiyat Komitesi Başkanı ABD’li Avery Brundage iki sporcunun hemen olimpiyat köyünden ve ABD takımından çıkarılmasını ister. İlk başta bu karara direnen Amerika Olimpiyat Komitesi, başkanın tüm takımı olimpiyatlardan men etme tehdidiyle iki sporcuyu mecburen evlerine gönderir.

Smith ve Carlos ABD’ye döndüklerinde tehditler ve hakaretlerle yaşamak zorunda kalır. Örneğin Time dergisi protestoyu olimpiyat oyunlarının “Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü” sloganını "Daha öfkeli, daha berbat, daha aptalca” diye çevirerek verir.

Tommie Smith bir süre Amerikan Futbolu oynar ve 1968’de kovulduğu olimpiyatlara, 1995 Barcelona Oyunları'nda ABD atletizm takımında koç olarak döner.
 
John Carlos birkaç yıl sonra yüz metrede dünya rekorunu egale etmeyi başarır. 1984’de Los Angeles Olimpiyatları hazırlık komitesi üyesi olarak çalışır.
Ve protestoda onlara destek veren Avustralyalı atlet Peter Norman... O bu protestonun bedelini en ağır ödeyen kişidir. 1972 olimpiyatlarında Avustralya takımına çağrılmaz. 1985’de sakatlıktan gangren olan bacağını kaybeder. Depresyona girer. Alkolik olur. 2006’da kalp krizi geçirerek hayatını kaybeder. Cenazesinde tabutunu taşıyanlar arasında Tommie Smith ve John Carlos da vardır. TARAF



Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,105 µs