En Sıcak Konular

Pakistan’la ABD arasındaki gizli anlaşma ne?

11 Kasım 2008 10:58 tsi
Pakistan’la ABD arasındaki gizli anlaşma ne?
ABD'nin ekonomik krizdeki Pakistan’a IMF’le “şantaj” yaparak, aşiret bölgesinde çocuk ve kadınları öldüren saldırılar için izin veren bir anlaşmaya zorladığı iddia edildi.

Yeni Pakistan liderliği ve ABD arasında yapılan gizli anlaşmaya göre, Amerikan insansız uçakları huzursuz aşiret bölgesinde el-Kaide ve Taliban milislerinin saklandığı iddia edilen yerleri vurabilecek.

Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari başkanlığındaki hükümetteki üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu gizli anlaşma uyarınca Pakistan ABD’nin hava saldırılarıyla ilgili şikayetlere devam edecek. Aynı zamanda ABD Büyükelçisi’nin Dışişlerine çağırarak protesto verecek ancak gerçekte bir şey yapılmayacak”.

İddialara göre anlaşma Zerdari’nin Washington’a Eylül’de yaptığı ilk resmi ziyaret esnasında perçinlendi. Yetkili, “Gizli anlaşma predator (insansız hava aracı) saldırıları için yeni koordinasyon mekanizmaları ve ortak onaylı yüksek dereceli hedefler sağlayacak”.

Kuzey Veziristan’da 7 Kasım’daki ABD füze saldırısında 13 kişi ölmüş birçok kişi de yaralanmıştı. Yerel kaynaklar, ölenlerin çoğunluğunun kadın ve çocuklar olduğunu bildirdi.

Son iki haftada Kuzey ve Güney Veziristan’a ABD insansız hava araçlarıyla yapılan 15 saldırıda ekserisi çocuk ve kadınlar olan 200 yerli halk katledildi.

Ancak ABD ve Pakistan istihbarat yetkilileri, ölenler arasında Halit Habib gibi üst düzey el-Kaide liderlerinin de olduğunu iddia ediyorlar.

Pakistan yetkililerine göre, Habib 16 Ekim’deki Güney Veziristan’a yapılan predator saldırısında öldürüldü.

Hükümet yetkilisi, “Şimdi resmi olarak Pakistan hava sahasının ihlaline karşı çıkacak ve hava saldırılarını protesto edecek ancak onun ötesine geçmeyecek” diye konuştu.

Pakistan, Afganistan’daki ABD birlikleri için anahtar ikmal güzergahını sağlıyor.

Güvenlik uzmanları eğer İslamabad protestolarında samimi olsaydı, komşu Afganistan’a giden ikmali keseceği tehdidinde bulunması gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası’na ABD şantajı (?)

Kaynaklar gizli anlaşmanın Pakistan’ın çöken ekonomisi ve mali yardımla ilintili olduğunu belirtti. Hükümet yetkilisi şunları söyledi: “ABD yönetimi insansız hava saldırılarının Kuzey ve Güney Veziristan’da saklanan el-Kaide ve Taliban liderlerinden kurtulmak için elzem olduğunu açıkça ifade etti. Eğer Pakistan buna izin vermezse, ABD, IMF kredisinin çıkmasına yardım etmeyecek”.

Pakistan, ödemeleri için 5 milyar dolarlık acil kaynağa ihtiyaç duyuyor. Hükümet yetkilileri, IMF ile görüşmelerine sonlandırılmak üzere olduğunu ve kredinin kısa süre sonra serbest bırakılacağını söyledi.

Güvenilir hükümet kaynakları, onaylanmış olmasına rağmen Dünya Bankası’nın 300 milyon dolarlık kredisinin iptal edilmesi üzerine Pakistan’ın ABD’yle bu gizli anlaşmaya ikna olduğuna işaret ettiler.  Aynı hükümet yetkilisi, “Dünya Bankası’na baskı yapan IMF değildi. Dünya Bankası’na bunu yaptıran Amerika’ydı” dedi.

Fakat hükümet Washington’la böyle bir gizli anlaşmayı reddediyor. Eşfak Gondal, “Bunlar temelsiz. ABD’yle gizli anlaşma yok. Kendi toprakları üzerinde sadece Pakistan güçleri erk sahibi” diye konuştu.

Böyle bir anlaşma olsaydı Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın aşiret bölgesindeki Amerikan saldırılarını protesto etmeyeceğini öne sürerek, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan sürekli olarak böyle saldırıları kınıyor. Bunlar toprak bütünlüğümüze saldırı” ifadelerini kullandı.

İslamabad’ın neden daha açık ve net tepkiler vermediği sorusuna ise Gondal, “Pakistan’ın saldırılarla ilgili nasıl bir karşılık vereceğini size hemen söyleyemem. Fakat böyle gizli bir anlaşmanın varlığını kesin bir dille reddediyorum” diye cevapladı.

timeturk



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs