Çek o tuğlayı artık! | " /> Çek o tuğlayı artık! | "/>

En Sıcak Konular

Çek o tuğlayı artık!

11 Kasım 2008 09:57 tsi
Çek o tuğlayı artık! Bir dönemin tanığı Mehmet Ağar, bugün yargı önünde.. Türkiye, "Tuğlayı çekersem duvar yıkılır. Devlet isterse açıklarım" diyen Ağar'dan o adımı bekliyor.

Mehmet Ağar, Susurluk skandalı nedeniyle bugün Ankara’da yargılanmaya başlıyor. Kamuoyu ‘Devlet sorsun cevap vereyim’ diyerek konuşmayan Ağar’ın bildiklerini anlatmasını bekliyor.

SUSURLUK davasında dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamayan eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, bugün Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘suç işlemek için örgüt kurma’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak. 1994 yılında Güldal Mumcu’ya ‘Tuğlayı çekersem duvar yıkılır’ ve ‘Bin tane operasyon yaptık. Ama bunlar anlatılmaz’ diyerek ‘devlet sırrı’ kavramının varlığını hatırlatan Ağar’a, operasyonların kime yönelik yapıldığı ve yıkılacak duvarda kimlerin olduğu sorulacak.

BİN TANE OPERASYON YAPTIK

SUSURLUK skandalının ardından milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamayan Mehmet Ağar, 1993-1996 dönemine ilişkin ‘cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek’ başta olmak üzere birçok suçtan yargılanacak. Ağar 15 Kasım 1996’da verdiği röpörtajda ‘Kan kusarım, kızılcık şerbeti içtim derim. Bin tane operasyon yaptık. Ama bunlar anlatılmaz. Türkiye’nin 100 yıllık mücadelesini, şahsi meselem yüzünden harcayamam’ demişti. Ağar, MİT’çi Mehmet Eymür’ün ‘Kumarhaneler kralı Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesinden sonra Ağar bana ‘Bu tosunları Azerbaycan ve Güneydoğu’ya göndereceğiz’ demişti’ sözleri üzerine ‘Muhatabım MİT’tir. Bu şahıslar değil. MİT sorsun cevap vereyim. Devlet sorsun cevap vereyim’ diye konuşmuştu.

‘Tuğlayı çekersem duvar yıkılır’ demişti

UĞUR Mumcu’nun ölümüyle ilgili çeşitli belgelerde tahrifat yapıldığının anlaşılması üzerine, eşi Güldal Mumcu görüşme talep ederek Mülkiye’den sınıf arkadaşı olan Ağar’ı Uğur Mumcu’nun avukatı M. Emin Değer ile evinde ağırlar. Güldal Mumcu ile Ağar arasında şu konuşma geçer:

G.M.: Bu işi nasıl çözeceksiniz?

M.A: Kolay. Alttan bir tuğla çekersiniz, olur.

G.M: E çekin öyleyse!...

M.A: Çekemem...

G.M: Niye?

M.A: Gerçi çekersem duvar yıkılır, ama ben de altında kalırım!...’

Ağar bu konuşmanın gazetelerde yayınlanmasının ardından 10 yıl geçtikten sonra ‘Ben böyle birşey söylemedim’ demişti.

Ağar’ın Susurluk davası seyir defteri

3 Kasım 1996: Susurluk kazası sonrası ‘Özelliği olmayan önemsiz bir olay’

4 Kasım 1996: ‘Bucak ve Kocadağ, Çatlı’yı teslim etmeye götürüyorlarmış’

5 Kasım 1996: Çatlı’ya verilen silah ruhsatındaki imzanın Ağar’a ait olduğu ortaya çıktı. Ağar ‘olur böyle vakalar’ ve ‘Bu konuda söylentilere itibar etmiyoruz’ dedi.

7 Kasım 1996: Cumhurbaşkanlığına sunulan MİT raporunda Ağar, İstanbul Emniyet Müdürü iken 12 kişiden oluşan rambo ekibiyle yargısız infazların altına imza atmakla suçlandı. Ağar bu MİT raporunu ‘ıvır zıvır şeyler’ olarak açıkladı.

15 Kasım 1996: Ertuğrul Özkök’ün ‘sizin döneminizde de devlet içinde gizli operasyonlar yapıldı mı’ sorusuna ‘bin tane operasyon yaptık’ karşılığı verdi. Ağar’ın bu açıklaması bir çok faili meçhul cinayetin yeniden gündeme getirilmesini sağladı.

Anlatmak zorunda

Prof. Dr. Süheyl Donay:

Ya bilmiyorum der ya da bildiği her şeyi anlatmak zorunda. Devlet sırrı deyip de konuşmamazlık yapamaz. Ama bildiklerini anlatırken devletin yüksek menfaatleri varsa mahkeme duruşmayı kapalı yapabilir. Bilmiyorum derse de zorla söyletmek mümkün değil. Tanık bildiklerini doğru şekilde söylemek zorunda. Bilmiyorsa bilmiyorum der.

Vicdanına kalmış

Mehmet Elkatmış:

(Dönemin TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti eski MV.): Olayı aydınlatmak Ağar’ın vicdanına kalmış. Aydınlatıcı çok önemli bilgiler de verebilir, ‘Hiçbirşey bilmiyorum’ da diyebilir. Veya bildiklerinin istediği bölümünü söyleyebilir. Her şeyi ifadenin ardından göreceğiz. O dönem Susurluk çözülseydi belki şimdi Ergenekon olmayacaktı.

İsterse karanlıkları aydınlatabilir

Fikri Sağlar: (Susurluk Komisyonu üyesi, CHP eski MV.): Susurluk hemen çözülebilecek bir mesele değil ama 11 yıl sonra bu noktaya gelmek önemli bir aşama. Ergenekon’un devamı olarak görülüyor. En önemli açılım sağlayacak kişilerden biri Ağar. Ağar anlatacak, bu da Susurluk’un karanlık yüzünü ortaya çıkacak. Ağar hakkında Eymür’un iddiaları var. Konuşursa çok şeyi aydınlatacak. Sadece o değil Doğan Güneş ve Tansu Çiller de konuşmalı. Susurluk döneminde Ağar’ın konuşması için çok mücadele verdik hatta dokunulmazlığını kaldırdık. Ama bir çelişki oldu ve onunla Sedat Bucak dışında herkes mahkemeye gönderildi. Ergenekon ile bağlantısı olup olmadığı Ağar’ın ifadesinde ortaya çıkacak.

star



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,438 µs