Obama'dan dış politikada ilk geri adım! | " /> Obama'dan dış politikada ilk geri adım! | "/>

En Sıcak Konular

Obama'dan dış politikada ilk geri adım!

11 Kasım 2008 09:42 tsi
Obama'dan dış politikada ilk geri adım! Barack Obama yönetimindeki ABD hükümeti, Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir sorununa direkt müdahale etmeyecek.

Obama'nın seçimlerde verdiği vaatlerden biri olan Keşmir meselesini çözmek için dışişlerinde özel diplomat tahsisi ve olaya müdahil olma vaadi geri çekildi. Obama'nın dış politika ekibi, Keşmir'in Hindistan ile Pakistan arasında bir mesele olduğunu ve bunu ikili olarak çözebileceklerini bildirdi. Yeni Amerikan hükümeti Keşmir'de "izleme" politikası güdecek.

Time dergisine Ekim ayında bir mülakat veren Obama, Keşmir meselesini eski ABD Başkanı Bill Clinton ile de görüştüğünü, bunu için Amerikan Dışişlerinde özel bir görevli atamayı düşündüğünü açıklamıştı. Obama'nın özel bir görevliden bahsetmesi, Yeni Delhi ve İslamabad'da büyük bir merak ile izlenmişti.

Obama'nın Keşmir meselesine direkt müdahale fikri ABD ve Güney Asya merkezli düşünce kuruluşlarınca Güney Asya'da kredi kaybına sebep olacağı gerekçesi ile eleştirilmişti.

Kaynaklara göre, seçimler döneminde ve sonrasında birçok Hintli diplomat ve Obama'nın Güney Asya ekibi bir araya gelerek Keşmir meselesi konusunu görüştüler. Görüşmelerden mutlu ayrılan Hint tarafının Bill Clinton ve George W. Bush'un da girişimde bulunduğu barış paketlerinin başarısız olduğunu, meselenin Hindistan ve Pakistan arasında bir mesele olduğunu dile getirdikleri açıklandı.

Washington ve Yeni Delhili gözlemcilere göre, Hindistan ile ABD arasındaki yeni dönem ilişkilerin ana bölümünü ekonomi ve terör konuları oluşturuyor. Obama ve ekibinin nükleer güce sahip Pakistan ve Hindistan'ın Keşmir meselesini çözüp bölgede olası nükleer gerilim oluşmasını engellemek amacında olduğu söyleniyor.

1952'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Hindistan'la Pakistan arasında imzalanan barış anlaşmasıyla, Keşmir halkı arasında Pakistan veya Hindistan'dan hangisini tercih ettikleri konusunda bir referandum yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak o tarihten bu yana Hint yönetimi bu anlaşmanın gereğini yerine getirmeyerek herhangi bir referandum yapmadı.

Keşmir'in Hindistan işgali altında kalan kısmında yaklaşık 13-14 milyon insan yaşıyor. Bu nüfusun yaklaşık yüzde 85'i Müslüman. Müslüman olmayan nüfusun da önemli bir kısmı Hindistan hükümetinin uyguladığı nüfus kaydırma politikasıyla oluşturulmuş durumda. Gerginlik aynı zamanda iki ülkeyi silahlanma konusunda tehlikeli bir yarışın içine soktu.

cihan



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,991 µs